belföld Kozárd hazai magyar konyha menü van tájjellegű vadételek étteremNapsütötte, őszi napok ideálisak a vidéki túrázáshoz. Ilyenkor már nem égett a nap, mégis elég meleg van ahhoz, hogy jót sétáljunk a szabadban és élvezzük a természet csendes békéjét, majd jólesőn kifáradva megpihenjünk egy vidéki étterem teraszán, és a táj jellegzetes ízeit fedezzük fel egy fine dining étkezés során. Ezt kínálja a kozárdi Vadvirág étterem.

 

Kozárd egy aprócska település Nógrád megyében. Kelet-Cserhát egyik zegzugos völgyében húzódik meg, ahol tiszta a levegő, sűrű erdők, végeláthatatlan mezők zöldellnek, sajátos flóra és ritka, védett állatfajok otthona.

belföld Kozárd hazai magyar konyha menü van tájjellegű vadételek étterem

Tíz év és két gyermek születése után döntöttünk úgy, hogy összeházasodunk. Pislogtunk egyet, és már el is telt egy év, mi pedig az első házassági évfordulónkat ünnepelhettük egy szép, ragyogó, napfényes szombati napon. Ahogy a vidéki turizmusban megszokhattuk, a Vadvirág is hétvégére korlátozza a nyitvatartását: csütörtöktől vasárnapig várja a arra látogatókat. 

Az udvarias, kedves pincér kétoldalas étlapot nyújtott át Lőrincz György séf aktuális ajánlataival. A híres séf nevével legelőször 2016-ban találkoztam, amikor a Bábel konyhafőnökeként az Év séfjének választották, pedig már előtte is több, neves éttermet virágoztatott fel. Ő volt az is, aki mert egy merészet álmodni, és hazánkban elsőként 8 fogásos vegán fine gining degusztációs menüsort állított össze. 10 év után váltott, fagyinagykövet lett, a közétkezésben is kipróbálta magát, de az Urban Betyár konyháján is megfordult. Végül La Perle Noire után érkezett meg a Vadvirágba.

belföld Kozárd hazai magyar konyha menü van tájjellegű vadételek étterem

Az étlap egyik oldala háromféle menü, míg a másik oldalán à la carte ajánlat. A séf és Hajas Péter Pál, az étterem tulajdonosa, abban a koncepcióban állapodtak meg, hogy inkább legyen szűkebb, ám sűrűbben változtatott a kínálat, de mindenképp lokális és szezonális alapanyagokból álljon, amiket kizárólag  a megyéből, 30 km-en belül szereznek be. A választék összeállításánál pedig ügyeltek arra, hogy háztáji ételek legyenek. A férjem őzét is maga a tulajdonos lőtte, a zöldségek pedig a közeli Pásztó kistermelőitől került a konyhapultra.Időközben Lőrincz György saját kis fűszerkertet kapott, amit a későbbiekben még bővíteni akarnak. Sőt, kenyérből is a merem állítani az ország legjobbját kapjuk: a G&D Kézműves Cukrászda és Pékségből szerzik be a kiváló „Szó kenyereket”.

belföld Kozárd hazai magyar konyha menü van tájjellegű vadételek étterem

“Gyuri specialitása a kacsa, a gulyása pedig fantasztikus.”

Tanácsolta a szomszéd asztalnál helyet foglaló Rauf “Sven” Tamás, a Gasztrokibic közösségi oldal megálmodója. Hallgattam rá, és rose kacsamellt rendeltem hagymapürével,  idénygombákkal. Az első falattól régi, gyermekkori emlékek jutottak eszembe, hiszen anno gyakran sétálgattam a szüleimmel a vidékén avarba bújt gombákat keresgetve.  Öröm volt újra a számban érezni a Cserhát erdeiben növő vargánya zamatát, meg az örök kedvencemét a fafülgombáét, ami hazánkban is gyakori gombafaj.

belföld Kozárd hazai magyar konyha menü van tájjellegű vadételek étterem

A fine dining "csepp és mutatós” adagjait itt elfelejthetjük, mert a séf ebben is alkalmazkodott a vidéki emberek ízléséhez: a szemet gyönyörködtető kreációkat egészséges mennyiségben szolgálják fel. Átlag 16 dkg egy adag, plusz a hozzáillő köret.

belföld Kozárd hazai magyar konyha menü van tájjellegű vadételek étterem

Az ajánlott gulyást most kihagytuk, mert nem tudtam ellenállni a hideg ribizlilevesnek, amihez levendulás pille cukrot kínáltak. Engem ezzel a levessel vett le igazán a lábamról a séf. Már ezért megérte ide eljönni, és még akkor nem is beszéltem a vendégmarasztaló kacsazsírról, a kacsamáj terrine-ről, vagy éppen az őzvagdaltról, amit tormás almával bolondítottak meg.

belföld Kozárd hazai magyar konyha menü van tájjellegű vadételek étterem

Azóta természetesen megváltozott az étlap, de arról meséljetek ti nekem!
Viv

VADVIRÁG ÉTTEREM

Cím: 3053 Kozárd, Fő út 29.

Tel.: +36 30 746 4320

Nyitvatartás: csütörtöktől vasárnapig 11:30 órai nyitással.

Facebook: Vadvirág Étterem Kozárd - Hivatalos

Instagram: @vadviragkozard