belföld Budapest IX. kerület dél-amerikai dulce de leche chilei cukrászda desszertbolt latin-amerikai kávé kézműves termékek sütemény

Ha le akarnak venni a lábamról, nem kell hozzá más, mint tejkaramella – bármilyen formában és mennyiségben. Ezért is hittem magam a mennyország kapujában, ahogy a Mester utca vonzáskörzetében, egy eldugottabb sarkon az Eleche kirakata előtt álltam, és az aranybarna krémmel töltött üvegekben gyönyörködtem. A látványuktól rögvest éreztem, ahogy az édes, karamellkrém szétolvad a számban. Akkor még nem tudtam, hogy az igazán különleges hely specialitása igazi kuriózum: eredeti dél-amerikai édesség, a dulce de leche.

 

DULCE DE LECHE

Bár nem jártam messze az igazságtól, a nádcukorral készült karamellizált tejkrém ízvilága tényleg az általunk ismert tejkaramellához hasonlítható, mégsem ugyanolyan. Ezt tökéletesen bizonyítja az is, hogy karamellt egyáltalán nem kedvelő sógornőm is eszik néha napján.

Amíg a karamellát vajból, illetve tejszínnel főzik fel pár perc alatt, addig a dulce de leche-nél 3,5% zsírtartalmú, teljes tejben karamellizálódik a cukor. Állandó kevergetés mellett 4-5 órán keresztül főzik, miközben a megfelelő hőfokot is folyamatosan állítgatják, amíg a végén selymes krémállag áll elő. Ettől lesz más ízhatása a kenhető tejlekvárnak.belföld Budapest IX. kerület dél-amerikai dulce de leche chilei cukrászda desszertbolt latin-amerikai kávé kézműves termékek sütemény

ELECHE

Korábban Magyarországon nem igazán lehetett kapni dulce de lechét, sőt a legtöbben nem is ismerték. Erre az Eleche tulajdonosai, egy kedves házaspár, akkor jöttek rá, amikor a feleség, Englert Szilvia születésnapi tortával akarta meglepni chilei származású férjét, Claudio Elguadát, és hosszú órákat tölthetett a krém elkészítésével. Ráadásul a későbbiekben egyre többet kevergethette a cukros tejet a tűzhely mellett, mert az édesség a családja körében is közkedvelt, a gyermekei nagyon szeretik palancsintába, illetve kekszbe töltve. Így született meg az ötlet, hogy dulce de leche gyártásával foglalkozzanak. Ezt jelképezi a hely neve is: Eleche, melyben a vezetéknevüket ötvözték a spanyol tej szóval.

belföld Budapest IX. kerület dél-amerikai dulce de leche chilei cukrászda desszertbolt latin-amerikai kávé kézműves termékek sütemény

Szerettek volna egy olyan üzletet, ahol az emberek helyben is megkóstolhatják a dulce de lechét és a belőle készült desszerteket mondjuk egy finom kávé kíséretében, miközben a háttérben kellemes zene szól. Emellett fontosnak tartották azt is, hogy családi receptekkel további latin ízeket is megmutassanak a vendégeiknek. Facebookon desszetboltnak titulálják magukat, mégis sokkal több annál. Bátran betérhetünk meghitt családi, vagy akár üzleti találkozóra a nap bármely szakaszában. Kezdhetjük itt a reggelt egy finom szendviccsel, ebédre kérhetünk chilei, marhahússal töltött, sós empanadát, az édesszájúaknak esetleg a dulce de lechetől édes változatát, míg vacsorára egy spanyol tortillát. A desszertek receptjei Mexikóból, Argentínából származnak, családtagoktól, külföldi barátoktól gyűjtötték Akad olyan is, amit Szilvia maga kísérletezett ki az évek során.

belföld Budapest IX. kerület dél-amerikai dulce de leche chilei cukrászda desszertbolt latin-amerikai kávé kézműves termékek sütemény

Büszkék arra, hogy a dulce de lechéjük teljes egészében házi készítésű, tartósítószermentes, mindenfajta előírásnak megfelelő és rendkívül jó minőségű. Ehhez Spanyolországból szereztek be egy díjnyertes gépet. Kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgoznak, általában spanyol, belga, olasz, francia és holland beszállítóktól. Mindemellett előszeretettel válogatnak hazai termékek közül.

Engem az alfajorral lehet levenni a lábamról. Omlós keksz, édes krémmel megtöltve. Hozzá jegeskávét rendelek. Imádom a poharukat (az alfajoresért kattintás a képre, s megnyílik a galéria): 

belföld Budapest IX. kerület dél-amerikai dulce de leche chilei cukrászda desszertbolt latin-amerikai kávé kézműves termékek sütemény

Mantaro kávét árulnak, abból is kétfélét, mindkettőt hazánkban frissen pörkölik. Reggelre a robusta-arabica keveréket ajánlják, mert magasabb koffeintartalmú, és erőteljesebb, karamellásabb ízű. A Dél-Amerikában termelt arabica selymesebb, lágyabb, harmonikusabb, sőt édesebb is, kevesebb koffeinnel, így estére is kiváló a kávéimádók számára.

A blog szempontjából is fontos megemlíteni, hogy hátul játszósarok található a kisebbeknek gyerekasztallal, székkel és számos fajátékkal. (A galériában a kisebbik fiam eszi itt a karamelles tortáját.)

Az Eleche a forgalmas Mester utcával párhuzamos, egyirányú Vaskapu utcában található, mégis a kiváló alapanyagoknak, a finom és különleges kínálatnak, a barátságos, vendégszerető kiszolgálásnak köszönhetően kedvelt helye a környéken lakók, dolgozók körében, sőt távolabbi kerületekből, városokból is gyakran keresik fel. Megtiszteltetés volt a számukra, hogy az argentin nagykövet is tőlük vitt Argentínába a családjának ajándékba dulce de lechét.

belföld Budapest IX. kerület dél-amerikai dulce de leche chilei cukrászda desszertbolt latin-amerikai kávé kézműves termékek sütemény

ELECHE

Cím: 1097 Budapest, Vaskapu utca 10-14.

Tel.:  +36 30 900 7218

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 7:00 - 20:00

                         szombat: 9:00 - 18:00

E-mail: 2018eleche@gmail.com

Web:  https://www.eleche.hu/

Facebook: Eleche

Instagram: @budapesteleche

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod.
A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren követhetsz.
Hogyha kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!

Fotók az Eleche Facebook-oldaláról vannak, illetve sajátok a galériában.