Noszvajban először 2017 telén jártunk. Már akkor szerettünk volna Csernus doki kávézójába betérni, de a hét azon napjain zárva volt. 3 évvel később, újra a Noszvaj 981-ben szálltunk meg néhány éjszakára. Ekkor már úgy időzítettünk a pihenésünket, hogy biztosan kipróbálhassuk a Csendülőt.

belföld Noszvaj whisky kézműves termékek latte art leves tea rackai juh Bükk sör kávé tészta állatbarát

„Minden, csak nem étterem” – fogadott minket dr. Csernus Imre.

És valóban. A Csendülőben lehet ugyan enni, inni, kávézni, beszélgetni, könyvet olvasni, társasjátékozni, nyugalomban, vígkedélyűn, magányosan, társaságban időt eltölteni, viszont klasszikusan vett étteremnek nem tekinthetjük. 

A bejáratnál maga a pszichiáter fogad kedvesen, mosolyogva, ő tessékel beljebb minket.  A hely nevében ugyan szerepel a csend, mégis mikor kétszer is ott jártunk, telt ház fogadott minket. Így a fedett teraszon, illetve a hátsó, kiülős részen, a színpadnál üres asztalt egyáltalán nem találtunk, maradt nekünk a hangulatos belső tér, illetve a világos, hatalmas üvegtáblás ablakokkal zárt tornác, ahol kétszemélyes asztalnál borozhattunk, miközben a rendezett kerten pihentettük a tekintetünket.

Stílusilag nehezen behatárolt: valahol induszriálisnak, valahol rusztikusnak mondanám, de mindenesetre ideálisan elegyítették őket egybe. Már a ház elején feltűnő logó erőteljes, ugyanakkor nyugtató tengerkékje dominál mindenütt. A sötétkék tárgyak, mint az ablakkeretek, a kávéscsészék, némely asztal, szék, dekoratív kályha üde kontraszt alkotnak a fehér falon függő fekete-fehér karikatúrákkal. 

Személyes kedvencem  az egész falat beborító, ugyanúgy kék könyvespolc, ahol széles választék sorakozik. Oscar Wilde, Mörk Leonóra, Robert Merle, Lázár Ervin és még számtalan híres író közül csemegézhetünk. A megtetszett könyvet meg is vásárolhatjuk. Én stílszerűen Csernus A nő személyesen nekem dedikált példányával tértem haza.

belföld Noszvaj whisky kézműves termékek latte art leves tea rackai juh Bükk sör kávé tészta állatbarát

A whiskyk széles választéka sorakozik a polcokon, kredenceken.

Első hely, ahol a italkínálatot nem a pult mögé pakolták ki egymás mellé, hanem a vendégeket körülvevő bútorokon kaptak helyet. 

A whisky gyűjteményük kiemelkedő. A japán whiskytől a skót füstösig mondhatni minden megtalálható itt.

belföld Noszvaj whisky kézműves termékek latte art leves tea rackai juh Bükk sör kávé tészta állatbarát

A Timorous Beastie egere vett le minket először a lábunkról. Robert Burns Az egérhez költeményéből ismert kis bohó adta a nevét a skót párlatnak. Íze édeskés, mézes, lágy. Tökéletes az esős délutánok beszélgetéseihez. 

A másik, amit itt kóstoltuk az a Teeling Single Grain volt. Bár egyáltalán nem füstös maltról beszélünk, szeretem a fűszeres ízvilágot, így megfelelő választásnak bizonyult. Egyébként is, amióta Írországban jártunk, odavagyok az ír whiskykért. Szintúgy társalgási ital.

Amennyiben alkoholmentesre vágynánk, kóstoljuk meg a fűszeres csokoládé teát, különösen hűvös időben! Átmelegíti fázós csontjainkat!  Válogatott kínai teát ízesítettek csokoládéval, amit kiegészítettek még szegfűszeggel, borssal, kardamonnal és gyömbérrel. Ha mindezt meleg tejjel is isszuk, izgalmas italt kóstolhatunk. 

A menüt a pult feletti táblán keresd!

Az ételajánlathoz viszont a pulthoz kell sétálnunk, onnan választhatunk. Az Újházy tyúkhúsleves és a túrós csusza között vacilláltam, mindkettőt nagyon szeretem. Az utóbbit korábban már ajánlották, hogy itt jártunkkor mindenképp kóstoljuk meg, így hallgattam rájuk, és amellett döntöttem. Nem bántam meg! A túrós csusza gyakori hátulütője szokott lenni, ha nem a tökéletes alapanyagokat választják hozzá, mert olyankor száraz, fojtogatós. Itt semmi ilyesmiről nem beszélhettünk, helyette a házi tészta és a lágy, krémes túró csak úgy eteti magát, hogy a végén azon kaptam magam, üres lett a tányérom.

belföld Noszvaj whisky kézműves termékek latte art leves tea rackai juh Bükk sör kávé tészta állatbarát

Az őshonos magyar rackából készült birkapörkölt isteni finom volt. Hozzá héjában sült burgonyát és kellemes ízvilágú kovászos uborkát szervíroztak.

Az ételekre kifejezetten sokat kellett várnunk, bár nem felejthettük el azt a tényt sem, hogy a COVID-19 okozta hosszú karantén utáni időszakban jártunk, amikor az emberek többsége kimozdult. Kirándulni mentek, éttermekbe ültek, kávézókat látogattak. Amint Budapesten is feloldották a korlátozásokat, mi is útnak indultunk Noszvajra, a Csendülőbe. 

A kávéválasztékból sincs hiány!

Személy szerint a fizetésnél láttam meg a La Marzocco kávéfőzőt, amellyel hihetetlenül finom és minőségi kávét főznek. A megszokott espresso, ristretto mellett ihatunk akár cortadot (olvassátok el az egyik korábbi novellánkat is a Történeten!),  vagy likőrrel ízesített lattét. Én karamellás latte mellett maradtam, míg a férjem normandiai, armagnacos kávét ivott. 

belföld Noszvaj whisky kézműves termékek latte art leves tea rackai juh Bükk sör kávé tészta állatbarát

A fotógaléria a képre kattintva érhető el!

A gyerekeket is szívesen látják!

Amíg várakoztunk mi irodalomról beszélgettünk, könyveket lapozgattunk, de nyugodtan társasjátékozhattunk volna, mert Scrabble-től kezdve a Rizikóig számos tábla- és kártyajáték állt a gyerekek és játékos kedvű felnőttek rendelkezésére.

A gyerekeket kényelmes fa etetőszékbe ültethetjük, míg a női mosdóban pelenkázó várja a csöppségeket.

A Csendülőnek számtalan arca van, éppen attól függően, mikor térünk be. Télen, havas időben felmelegedhetünk, nyáron elmerengve kiülhetünk, évközben koncertet, előadást hallgathatunk, workshopokat látogathatunk. Mindeközben finomakat ehetünk és ihatunk.

CSENDÜLŐ

Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 46.

Tel.: +36 30 699 1183

Nyitva tartás: változó, keresd a Facebookon.

Facebook: @csendulo

Instagram: @csendulo_noszvaj

Állatbarát: igen

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod.
A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren követhetsz.
Hogyha kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!