belföld Balaton Gyenesdiás cukrászda  sütemény torta állatbarátCsaládi hagyományunk, hogy az üdüléseinket a születésnapjaink köré szervezzük. Idén nyáron (a lehető legjobb évszakban születtem, ugye?) pont azon a Balaton parti, kis településen nyaraltunk, ahol a Dining Guide által 10 legjobbnak választott vidéki cukrászda egyike, a Móni Süti található.

 

A Dining Guide étteremkalauz ajánlójában 2018-ban igazi kakukktojásnak számított: Kövérné Kalmár Mónika családi vállalkozású cukrászüzemet vezetett, nem cukrászdát. Ugyan a süteményjeivel több – jelenleg 15 – kávézóban is találkozunk, saját üzletük akkor még nem volt. Korábban is szóba került egy cukrászda nyitása, de elvetették, most viszont elérkezett az ideje. Móni egyébiránt nemcsak kiválóan süt, de olyan könnyedséggel blogol is, mint ahogy a tortacsodái elolvadnak a szánkban. A Mai Móni blog és Facebook-oldalának majd’ húszezres rajongó tábora az első pillanatoktól kezdve körömrágós izgalommal követte a cukrászda megnyitása körüli sürgés-forgást. Számos olvasó el is látogatott Gyenesdiásra, hogy személyesen gratuláljanak Móninak. Igen, mi is emiatt tartottuk ott a szülinapi tortázásom.

belföld Balaton Gyenesdiás cukrászda  sütemény torta állatbarát

A kávézó helye adott volt: még a cukrászatnak kerestek ingatlant, amikor belebotlottak a gyenesdiási házba, sőt mondhatni épületkomplexumba, ahol az üzem mellett még a saját otthonukat és mostanra a teraszos, hangulatos cukrászdát is kialakíthatták.

belföld Balaton Gyenesdiás cukrászda  sütemény torta állatbarát

A bejárattal szemben rögtön ott a látványpult, ahol 8-10 féle tortából választhatunk egyszerre. Móniéknak körülbelül 100 tortájuk van, amiből az üzemben napi 15 félét sütnek 15 különböző kávézónak.  A 15 féléből akár 200 darabot is egy nap. Hétvége a tervezéssel telik: szombaton elkészítik a következő hét gyártási tervét, amiből vasárnap válogathatnak a vevők. A listát különböző szempontok szerint rakták össze: minden nap van benne csokis, túrós, gyümölcsös, piteféle, magas, alacsony és kétféle paleo.

„Nem termelünk fagyasztóra, nálunk minden friss, és ha elfogy, nem tudom elővenni a következőt a fagyasztóból, hanem meg kell várnom, amíg az üzemben újra készítik. Nyilván, ez kellemetlen lehet annak, aki mondjuk krémesezni jön Budapestről, és az orra előtt viszik el az utolsó szeletet. Viszont ez az ára annak, hogy garantáltan friss süteményt tudjunk adni. Nem mellesleg pedig, igaz, hogy finom a krémesünk, de legalább negyven másik tortát meg tudok nevezni, ami legalább annyira jó”  - meséli Móni.

Szívem szerint az egész kínálatot megkóstoltam volna, de ugye a jóból is megárt a sok. A fiúk Friedman tortát kértek. A tetején lévő gyümölcsök annyira tetszettek nekik, hogy elő sem kaphattam a fényképezőgépem, már tömték is a szájukba. Annyira, hogy kóstolót sem hagytak nekünk. Mi felnőttek végül a karamellás gesztenyetorta mellett maradtunk. A lehető legjobb választásnak bizonyult!

belföld Balaton Gyenesdiás cukrászda  sütemény torta állatbarát

Számomra új kedvencet avattak ezzel a habkönnyű, mégis ropogós, csokitól lágy kreációval, melyről Móni így nyilatkozik:

„Az egyik legkedveltebb tortánk egyébként, az alja olyan, mint a puncstorta belseje, majd jön a krém, amihez karamellt főzünk, elkeverjük benne a gesztenyét, és fellazítjuk némi mascarponés tejszínhabbal. A tetejére csokit teszünk, azzal lesz igazán finom.”

Sajnálatomra a receptjét nem találtam meg a blogon. Egyáltalán nem csodálom, hogy nincs fenn az összes álombeli sütemény receptje a honlapon: nem lehet valami szívderítő látvány a saját alkotásainkat más, környékbeli cukrászatok kínálatai között látni, ahogy Móni azt tapasztalta is.

belföld Balaton Gyenesdiás cukrászda  sütemény torta állatbarát

A cukrászda a Diási Játékstrand utcájában található, ahová leginkább kisgyerekes családok járnak. Rájuk gondolt Móni, amikor a bejárat melleti, kedves, kis játszósarkot alakította ki az apróságok számára.

Észak-magyarországi lányként nekem a Balaton mindig is nyári szezonos üdülőhelynek számított. Ahogy a bevezetőben írtam, mi augusztusban voltunk Gyenesdiáson. Ellenben ez senkit se tartson vissza, ha így október közepe felé meglátogatná Mónit egy finom sütiért. Még ha a környék minden vendéglátóhelye be is zár télire, addig ugyan rövidebb nyitva tartással, de Móni cukrászdája tart 10 órától 18 óráig várja az édes falatokra vágyókat.. A hétfőt leszámítva, akkor zárva. Hiszen mindenkinek jár egy kis pihenés.

„Ha valahol jót lehet kapni, akkor oda elmennek a vendégek. Mindegy, hol van.”

belföld Balaton Gyenesdiás cukrászda  sütemény torta állatbarát

Cím: 8315 Gyenesdiás, Madách u. 46.

Tel.: +36 30 540 1780

Állatbarát: igen, friss vízzel várják a kedvenceket.

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod.
A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren követhetsz.
Hogyha kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!