Budakalász belföld hal bárány bolognai házhozszállítás magyar konyha

Ha rajtam állna, biztosan létezne a következő mondás: csak olyan városban érdemes élni, ahol legalább egy jó étterem van. Budakalászra költözve első teendőm volt felmérni az itteni vendéglőket. Lakásunkhoz legközelebb a Hasmester Vendéglő esik, amit a későbbiekben is szívesen választunk családi összejövetelek, meghitt randevúk helyszínéül.

 

A város központjában Klebelsbert Kuno, néhai oktatásügyi miniszter, bronz tekintettel nézi a szemközti Kalász Suliba járó ifjúságot. Mögötte egy szépen felújított, régi svábház, amit 2007-ben alakították át és nyitották meg étteremként. Ahogy az évek folyamán szépen lassan növekedett a vendégköre, az épület is bővült: 2013-ban nyerte el a mostani külsejét.

Maga a hagyományos, nyeregtetős egykori parasztház az utcafronton áll, míg udvarán parkolót és egy hangulatos, örökzöldekkel körülvett kerthelyiséget alakítottak ki. Kockás terítőikkel a régi, vidéki vendéglők hangulatát idézték elő. Itt foglaltunk helyet, s ugyan sütött a nap, de a fák árnyékában jól jött a kényelmes, karfás székekre terített meleg, puha takaró. 

Budakalász belföld hal bárány bolognai házhozszállítás magyar konyha

Fotó: Hasmester Vendéglő Facebook oldala

A teraszhoz hasonlóan bent is a visszafogott, vidéki éttermek atmoszférája uralkodik. A fa bútorokhoz bézs és vörös kiegészítőket választottak a vidám, kirívó színek helyek, így inkább a nyugodt, csendesebb, meghittebb étkezéseket szolgálják, mint a most trendi urbanisztikus miliők élénk légköre.

Az enteriőrből kiindulva a szokásos, megszokott magyaros konyhát vártam, mint mondjuk a közkedvelt rántott sertésbordát hasábburgonyával, vagy egy tartalmas húslevest. Krétatáblán hívták fel a figyelmünket, hogy minden ételük frissen készül, vagyis jócskán várni kell. Egy másikon az aznapi menüjük olvasható. Az étlapjukon ugyan nem sok ajánlat található, viszont elmondható róluk, hogy változatosak. A magyar és nemzetközi konyha népszerű fogásaiból összeállított választékjukból mindenki talál kedvére valót. Nálunk a gyerekek adják meg mindig a fejtörést, mert roppant válogatósak, különösen ha idegen helyről van szó. A kicsi kizárólag csirke falatkákat hajlandó megenni, míg a nagynál a paradicsomos tészta a befutó.

A gyerekmenük rendszeresen tartalmaznak bolognai ragut valamilyen tésztával – általában spagettivel. Ha az séfet szeretnénk tesztelni, a bolognai tökéletesen alkalmas rá. Nincs olyan magyar háztartás, ahol ne ismernék a könnyen elkészíthető paradicsomos, darált húsos szószt. Könnyen elkészíthető, ennek ellenére legtöbbször csak lekapjuk az üzletek polcairól, és ráöntjük a hosszú, kanyargós tésztára. Tetejére pedig jöhet a – magyar – trappista.

Egy étteremben viszont nem szeretnénk boltit enni, hiszen egy kis odafigyeléssel és hozzáértéssel sokkal finomabb és különlegesebb is gyorsan tálalható.

A szósz, amely a valóságban inkább ragu, Észak-Olaszország egyik egyetemi városáról, Bolognáról kapta a nevét. A város szépségben ugyan elmarad a turisták által kedvelt, közeli Firenzétől és Velencétől, mégis fontos kulturális és művészeti központ, amit gasztronómiája még inkább híressé tesz, leginkább a kézzel készített, friss tésztáival, a különféle töltelékű tortellinikkel. E környékről (Emilia-Romagna régióból) származik még a parmezán, a pármai sonka, de a modenai balzsamecet is. Maga a bolognai spagetti nem, az Amerikából érkezett hozzánk a második világháború utánról. A ragú di carne alla Bolognese leginkább sertés- és marhahúsos ragu, ami tartalmaz ugyan paradicsomot, de jóval kevesebbet, mint az általunk megszokott bolognai szósz. Eredetileg szélesmetélttel, például tagliatellével szolgálták fel, viszont Amerikában a spagetti elterjedettebb volt, így az idők során a tagliatelle alla Bolognesé-ből spagetti Bolognese lett.

A Hasmester séfje ügyesen ezt gondolta tovább a csőben sült bolognai gnocchival:

Budakalász belföld hal bárány bolognai házhozszállítás magyar konyha

Csőben sült bolognai gnocchi - 1.990 Ft

A családunkban természetes, hogy ha egy folyó parti városban vagyunk, vegyes halászlevet eszünk. Az itteni hozta a normát, sűrű volt, finom, vegyes halszeletekkel megspékelve, viszont kissé sós:

Budakalász belföld hal bárány bolognai házhozszállítás magyar konyha

Halászlé vegyes halból 1.840 Ft

Az étterem különösen finoman készíti el a borjúpaprikást, amit most már tojásos galuskával kínál. Ha esztek hozzá még egy kis uborkasalátát is, megnyaljátok mind a tíz ujjatokat:

Budakalász belföld hal bárány bolognai házhozszállítás magyar konyha

Báránypörkölt tojásos galuskával és uborka salátával - 3.580 Ft

A Hasmester kellemes, vidéki vendéglő, finom és bőséges ételekkel. Mottójukhoz hűen látják vendégül a betérőket: „Valakit vendégül látni annyit jelent, mint felelősséget vállalni arra, hogy mindaddig, amíg nálunk van, gondoskodunk róla, hogy jól érezze magát.

HASMESTER VENDÉGLŐ

Cím: 2011 Budakalász, Budai út 47.

Tel.: +36 26 343 227 

         +36 20 976 3329

Nyitvatartás: déltől este tíz óráig

Rendelésfelvétel: 11:00 - 21:45

Szállítási terület Budakalászon kívül: Pomáz, Békásmegyer, Üröm, Pilisborosjenő

Facebook: @hasmester

Netpincér: @hasmester_vendeglo