Idén már 32. alkalommal rendezték meg Jászberényben augusztus 3-án hazánk legnagyobb méhészeti rendezvényét, a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozót, ahol mind a termelők, a kereskedők és a fogyasztók képviselték magukat. Az esemény hagyományánának számít a mézkirálynő választás. A 2018-as királynő, Lesti Kitti Szemerits Eszternek adta át a koronát, aki Busi Adriána és Páprádi Bíborka udvarhölgyekkel egy éven át fogja népszerűsíteni a mézet és képviselni a méhészeket.
A királynővel, Szemerits Eszterrel beszélgetünk az eseményről és a mézfogyasztásról:
Mesélnél, milyen volt az idei, XXXII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó?
A mézvásárra sokan érkeztek, annak ellenére, hogy az idő egy kissé szeszélyes volt. A vásáron színes programok várták az érdeklődőket, ahol mind a méhészek, mind az érdeklődők megtalálhatták a nekik tetsző előadást. A látogatók minőségi kézműves termékek és méhészeti eszközök közül válogathatták ki a vásárfiát. Valamint a rendezvény gasztro-oldala sem volt elhanyagolható, a méz sok csemege hozzávalójaként megjelent.
Mi a feladata a királynőnek, mint a magyar méz nagykövetének?
A Mézkirálynő és Udvarhölgyei képviselik a méhésztársadalmat, látogatják a méhészeti rendezvényeket. A lakosság körében fő feladatunk a méz és egyéb méhészeti termékek népszerűsítése, mert egy igazi, természetes „csodaszer”. Fontos, hogy ez az érték a lakosság minél szélesebb köréhez eljusson.
Hogyan állnak jelenleg az emberek a mézevéshez?
A mézfogyasztás az utóbbi években duplájára növekedett, ez körülbelül 80 dkg-ot jelent évente egy emberre vetítve. Bár több mézet fogyasztunk, mint az elmúlt években, ez az érték még mindig eltörpül a tőlünk nyugatabbra lévő országok 2,5 kg-os mézfogyasztása mellett. Jó úton haladunk, de sok még a tennivaló!
Milyen ételekhez, italokhoz ajánlott?
A méz szinte minden esetben helyettesíteni tudja a kristálycukrot. Ízlésünk szerint választhatunk édesebb mézet, mint például az akác, vagy a hársméz, vagy kevésbé édeset, erre jó példa a facélia vagy a napraforgóméz.
Milyen mézek léteznek?
Sajnos általában a fogyasztók csak az akácmézzel találkoznak és ennek ízét, kinézetét szokták meg. Ennek ellenére rengeteg féle méz létezik. Például van repceméz, napraforgó méz, hársméz, ezeket nagyobb mennyiségben termelik a méhészek. Vannak azonban ritkább mézek is, mint például gesztenyeméz vagy facélia (mézontófű) méz.
Egyszer hallottam mogyorómézről…
Igazság szerint mogyoróméz nem létezik. Ugyan kora tavasszal látogatják a méhek a mogyoróbokrokat, de onnan csak virágport tudnak gyűjteni. Nektárja nincs, így méz sem készülhet belőle. Mogyorós mézzel ugyan találkozhatunk, ekkor általában akácmézet töltenek mogyorószemekre.
Mi alapján döntsünk a mézfajták közül?
Úgy gondolom, hogy kísérletezni kell. Minden méznek más az összetétele, így jó, ha több félét kipróbálunk. Mindenkinek a saját ízlése alapján kell eldöntenie, hogy melyik áll hozzá a legközelebb.
Neked, mint királynőnek, melyik a kedvenced?
Természetesen mindegyik! Előnyben részesítem azonban azokat, amiknek karakteresebb íze van. Kőszeg környékén hozzá lehet jutni a gesztenyemézhez, úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül finom méz. Továbbá nagyon szeretem a hársmézet. Egyszer kóstoltam gyergyói „hegyimézet”
Erdélyből, azóta is a számban van az íze.
Köszönöm szépen a beszélgetést! Gratulálok a királynőséghez és sok sikert kívánok a méz népszerűsítéséhez!
További kérdésért, információért, a könnyebb tájékozódás céljából Eszter létrehozott egy Facebook oldalt:https://www.facebook.com/magyarorszagmezkiralynoje/