Betyárok. Romantikus útonállók, törvényszegők. Híresek, mint Rózsa Sándor, kinek nevét meg is énekelték, sőt filmet is készítettek róla! Az utolsó betyárok által megkísérelt vonatrabláshoz is kapcsolódik a neve, igaz, akkor már nem ő volt a felbujtó. A könyörtelen Csonka Ferenc vezette csapat 1886-ban kisiklatott egy személyvonatot az Alföldön. Csalódniuk kellett, a remélt pénzszállítmány helyett vadászkatonák is utaztak a vonaton. Egyikük vaktában belelőtt a levegőbe, mire a „szerencsétlen” zsiványok zsákmány nélkül, összezavarodva elinaltak. Erre az eseményre emlékeztetnek a most nyíló Urban Betyár talpfás bárpultja fölötti sínek és az akkor megjelent, eredeti újságcikk a falon.
A sikeres, kávéházi hangulatú Első Pesti Rétesháznak új, testvér-étterme nyílik jövő csütörtökön, november 17-én az Október 6. utcában. Az új Urban betyár névre keresztelt hely is a magyaros, tradicionális vonalat képviseli a város szívében, amire a neve is utal. A múlt örökségét pedig a betyárok jelképezik: ahogy a legtöbb országnak megvannak a híres csibészei, törvényen kívülijei, Magyarországon is számos bujdosó rabló nevét örökítettük át az utókorra. Rózsa Sándor, Vidróczki Márton, Bogár Imre… És alig akad olyan ország, ahol ne lenne olyan vendéglátóegység, ahol ezekről a hírhedt férfiakról emlékeznének meg. Hazánkban ezt a hiányt pótolja most egyedülálló módon az élményközponttal egybekötött étterem.
Láttál már bükki pisztrángot füstölni?
Megérkezve azonnal érzékeljük a hely különös atmoszféráját. Elegáns, kissé noiros, minden apró részletre odafigyelő: mintha egy elfeledett korba csöppentünk volna be, ahol mindennaposak a tulipánládák, az utazó kofferek, vagy éppen a csikóbőrös kulacsok, csappantyús pisztolyok.
A régi, vidéki betyáréletet az étlap megalkotásánál is figyelembe vették, sőt látványkonyhájukat is úgy alakították ki, hogy szemtanúi lehessünk, hogyan rotyog a gulyás a bográcsban, vagy hogyan lógnak a hatalmas pisztrángok a füstölőben. A sebes pisztráng őshonos hazánk hegyvidéki tájain, mégis alig keresett, elfeledett portéka. Ez nem is csoda, kényes hal révén! Tiszta, télen-nyáron hideg, oxigéndús vízre van szüksége, amelyet a hegyi patakok biztosítanak csak. Ilyen a szilvásváradi Szalajka-völgy is, ahonnan frissen érkeznek a füstölésre váró pisztrángok. Emellett a konyhai melegfüstölőben az egyéb húsféléket, zöldségeket turbózzák fel.
A hagyományos magyar főételek alapanyagai a húsok valamilyen körettel. Ennek ellenére a vegetáriánusoknak, vegánoknak sem kell attól tartaniuk, hogy éhen maradnak: külön jelzésre magyar és angol nyelvű katalógusból tájékozódhatnak, mely fogások készülhetnek szójatejszínnel, vagy melyek glutén- illetve tejmentesek. Gyerekmenü külön nincs, viszont nyugodtan kérhetünk féladagot, amiből lehetséges. Etetőszéket és színezőt biztosítanak a gyerekek nyugodt itt tartózkodásához.
Italválasztékban is ügyeltek a hazai termékek beszerzésére. Sörcsapjukból Hedon kézműves sör folyik, míg borlapjukon is a kevés külföldi bor mellett a magyaros vonalat találjuk. A Bortársaságon keresztül rengeteg itthoni pincészettel vették fel a kapcsolatot, s a változatos, széles kínálatukat a különböző tájegységek különböző fajtáiból állították össze.
Szervezz ide egy konferenciát!
Az Urban Betyár nem egy szimpla magyaros étterem. Nem titkolt célja, hogy olyan páratlan impulzusokkal gazdagítsa az ide betérő vendégeket, amiket máshol nem kap meg – legalábbis ennyire intenzíven biztosan nem.
Az étterem mellett három különteremmel is rendelkezik a hely. A 80 fős konferenciateremben az asztalok elrendezésétől függően egyaránt tarthatnak gálavacsorát, vagy előadást. A legújabb technológiával szerelték fel a termet: több mikrofon kérhető, s a saját telefonunkról, laptopunkról is kivetíthetjük a prezentációnkat.
Mindjárt mellette van a tükörterem, ahol 40 férőhelyet tudnak biztosítani. Amennyiben szeretnék: a két helyiség összenyitható, így összesen 120 főt ültethetnek le egyszerre.
A legexkluzívabb terme pedig a hátsó, különálló VIP-részleg. Meghittebb, elszeparáltabb a többi résztől. Kérésre itt 20 főre Zsolnay étkészlettel terítenek. A szobához külön VIP-mosdó is tartozik, hogy innen ne kelljen lefáradniuk a -1. szinten található vendégmosdókhoz.
Merülj el a magyar folklorizmusban!
Az étterem központjában egy 150 éves prés áll. Eredeti darab, szétszedték, felújították, majd felállították a mostani helyén. Mellette tudunk lemenni egy körlépcsőn a -1 szinten kialakított néprajzi múzeumba, mely inkább egy élményközpont, ahol elmerülhetünk a néphagyomány világába.
Aranyos Sándor, a Szentendrei Skanzen muzeológusa segített tematikusan berendezni a helyiségeket: az egyikben megismerhetjük a férfi-női munkamegosztást, a másikban a mulatozásról, zenéről mesélnek, a harmadikban magáról a folklór reneszánszáról, és így tovább. Gyönyörködhetünk különböző népviseletekben is, megcsodálhatjuk az akkori kerámiákat, archív filmeket nézhetünk a gazdálkodásról, állattenyésztésről, és számos érdekességet megtudhatunk az akkori falusi életről. A szobáknál és az elkülönített témaköröknél érintőképernyős monitor található, amin kiválaszthatjuk, hogy magyar vagy angol nyelven hallgatunk izgalmas információkat az adott kiállítási tárgyakról, az akkori szokásokról. A női szoba különlegessége, hogy holografikus kivetítéssel egy hölgy vezet be minket az akkori gyereknevelés rejtelmeibe.
A múzeum – mind az étterem vendégei, mind az utcáról betérők számára - külön belépőjeggyel látogatható. A teljes árú jegy mellé ajándékba kapunk egy chipkártyát, amivel egy kis borkóstolásra invitálnak minket. A lépcsőnél elhelyezett boradagolóból tölthetünk magunknak egy pohárkával, és akár azt ízlelgetve is végig sétálhatunk a néphagyományunk mesés útján.
Vigyél haza egy kis magyarságot!
A jegy mellé még kapunk egy 10%-os kedvezményt, amit az étterem sarkában kialakított Hungaricum Shopban vehetünk igénybe.
Itt mindenfajta magyaros terméket megtalálunk, amit csak el tudunk képzelni. Vehetünk igazi, hazai fűszerpaprikát, de libamájat is, sőt a gyerekek kedvencét is a vásárokból jól ismert kereplőket. Az ajándékbolt turistainformációs pont is, hiszen a betévedő látogatók ezen keresztül jutnak le az élményközpontba, illetve itt útba is tudják őket igazítani, ha bármilyen kérdésük lenne.
Amennyiben üzleti megbeszélésre, tárgyalásra, családi összejövetelre keresünk különleges, egyedi hangulatú helyet, ahol még a legapróbb kérésünket is figyelembe veszik, akkor egyértelműen az Urban Betyárt válasszuk, a kihagyhatatlan Élményközpont megtekintésével egyetemben!
Urban Betyár
Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 16-18.
Tel.: +36 1 796 3285
Nyitva tartás: étterem: minden nap 10:00 – 24:00 között, a konyha fél 12-kor zár,
Hungaricum Shop: 10:00 – 22:00
Élményközpont: 10:00 – 20:00
Asztalfoglalás: lehetséges
Parkolás: utcán
Pelenkázó: a -1. szinten van egy vidám, színes baba-mama szoba.
Kutyabarát: igen, külön tálka kérhető számukra
Web: http://www.urbanbetyar.com/
Facebook: https://www.facebook.com/urbanbetyar/
Instagram: @urbanbetyar
A bevezetésben szereplő vonatrablásról a Ritkán látható történelem blogon részletesebben olvashattunk.
Tetszik? Vidd és oszd hírét!
Ettél, ittál már itt? Kommentelj!
Nem akarsz lemaradni az új ajánlókról? Kedveld a blog új Facebook-oldalát!