Kedves olvasóm, Poupoule az alábbiakban arról mesél, milyen a budapesti Antalya étterem az iszlám böjthónap, a Ramadán ideje alatt. 

 

belföld Budapest török kávé török XIII. kerület vendégposzt Ramadán

Azon az estén iftárra (a muszlimok böjtöt követő ramadáni vacsorájára) a férjemet meghívta az egyik török muszlim barátja, Seref, aki engem is invitált az Antalya étterembe.

Ebben a szent hónapban a betegség miatt nem böjtölő hívőknek iftárt kell adniuk jó húsz főre, vagy etetni azon az egy hónapon keresztül egy szegény embert. De baráti meghívások is lehetségesek.

Én és a párom hamarabb érkeztünk a helyszínre, így a közelben lévő padon ücsörögtünk, s el- elnézegettük az étterem előtti, oda tartozó teraszon fonott székeken ülő vendégeket. Ekkor egy versenyautó hangjára lettünk figyelmesek: szuper sportkocsin szélsebesen odarepesztett, majd villámgyorsan, ügyesen le is parkolt vendéglátónk, aki a kocsiból kiszállva széles mosollyal üdvözölt minket, majd behívott a büfébe.

Ramadánban ugyan a hívőknek egész nap tilos a dohányzás, a nemi élet, s böjtölni is kell (vizet sem szabad inni), de a cukorbetegek és a terhes nők ehetnek- ihatnak!

Bent legalább hatféle saláta közül a férjem padlizsán salátát választott  – a padlizsán nagyon hasznos az áldott állapotban lévő nőknek is, mivel megakadályozza a székrekedést, s vasat is tartalmaz  –, én olívasalátát, melyben az olívabogyó mellett zöldborsó, és még ki tudja, mennyi zöldség volt. Főételnek én is, a párom is egy nagyon gusztusos ételkompozíciót rendeltünk: csontjáról lefejtett, majd kivasalt csirkecombot, melyen fetasajt, azon pedig tükörtojás volt. Szakács legyen a talpán, aki ezt el tudja így készíteni! Fenséges volt. Összeillettek az ízek. Seref egyszerű bécsi szeletet eszegetett. De mindhárman bulgur körettel fogyasztottuk a húsokat.

A bulgur, mivel lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, szintén hasznos a cukorbetegeknek, akik közül sok a terhes nő.

Mellé egyszerű kólát iszogattunk. Viszont reklámoztak a kasszánál egy újfajta energiaitalt, mely szintén kóla ízű volt. Ám mi nem hagyhattuk ki a török kávét, melyet az Unesco a világörökségnek is nyilvánított.

De milyen is a török kávé?

Findzsában készül, alacsony lágon. Ahány főre akarjuk készíteni, annyi kanál kávé, s ugyanannyi csésze víz kell bele, s már akkor, az elején beleöntik a cukrot. Ezeket együtt főzik, s ha elkészült, előbb a kávé habját, majd magát a kávét öntik bele. Ne kavarjuk fel, mert feljön a zacc, s különben is van már benne cukor!

belföld Budapest török kávé török XIII. kerület vendégposzt Ramadán

A desszertkínálat sem merült ki a megszokott sült tejberizzsel és baklavával, hanem szimplán "tortaszelet" néven aposztrofált csábító pirosas és zöld sütemények is voltak a pulton. Mi a pirosat kóstoltuk meg: a mi vörös bársonytortánkra emlékeztetett, csak kevésbé volt édes.

Míg a fiúk beszélgettek, én diszkréten körülnéztem. A szép, ciklámen színű falon egy mecset volt a bekeretezett képen. Nem messze tőlünk egy műorchidea-kompozíció díszítette a helyiséget. A mellettünk lévő asztalnál franciák ültek.

Multikulturális, a hazai ízvilágra emlékeztető, de azért mégis kicsit más az Antalya étterem, gyors kiszolgálással, barátságos árakkal. S ami a lényeg, halal ételek készülnek itt, azaz olyan húsok, melyek az iszlám vallási előírásoknak megfelelnek: az állatot kivéreztetik, s Allah (Isten) nevét mondják vágáskor. Kóstoljuk meg, finomabb az ezzel az eljárással készült hús!

Miután befejeztük az étkezést, megköszöntük Serefnek a vendéglátást, s hazafelé vettük az irányt. Sajnos a sportkocsit korábban már elvitte a férjem barátjának az ismerőse, így azon nem utazhattunk- legnagyobb sajnálatomra.

ANTALYA KEBAB

Cím: 1137 Budapest, Szent István körút 22.

Tel.: +36 30 498 9223

Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 8:30-tól reggel 6 óráig 

                          vasárnap 8:30-tól hajnali 4-ig

Facebook: @antalyakebabbudapest

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren követhetsz. Hogyha kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!