Belföld Budapest V. kerület zabkása brunch reggeli kávé környezettudatos

A XXI. század rohanó világában roppant fontos, hogy tudatosan figyeljünk az étkezéseinkre. Nem lenne elég csak úgy reggelente „bekapni” valamit. Hiszen a reggeli egyik funkciója a testünk, sőt az agyunk újra aktiválása, az előttünk álló naphoz szükséges energia bevitele, és az anyagcserénk beindítása. Érdemes tehát odafigyelni, mivel indítjuk a táplálkozásunk.

 

A fehér lisztből készült, gyors felszívódású szénhidrát tartalmú ételek nem a legjobb választások: ugyan megemelik a vércukorszintet, de amilyen hirtelen, olyan hirtelen és mértékben zuhan is alá, hogy pár óra múlva már farkaséhesek leszünk. Érdemes cukorban szegény, ám rostban, fehérjében, lassú felszívódású szénhidrátban dús ételeket választani. Ilyen például a zabpehely.

A zabkását sokáig csak az olvasmányaimból ismertem. Nem is emlékszem, hogy valaha kóstoltam volna, de a könyvek alapján (különösen Montgomery Avonlea-i sorozata után): mócsingos, ízetlen trutyinak tartottam. Alig 30 év kellett ahhoz, hogy mindennapos reggelimmé váljon, amit még a gyerekeim is szeretnek.

Nem kell hozzá más, csak egy pohárnyi zab(pehely), dupla annyi víz, esetleg tej, és se perc alatt, összeforralás után már a tányérunkon gőzölög a vitaminokban, rostokban gazdag táplálék. Itthon a gyerekeknek szezonális gyümölcsökkel, kakaóporral, míg magamnak gyömbérrel és fahéjjal, olykor-olykor fenyőmaggal ízesítem.

Kiderült: az édes mellett készülhet akár sósan is!

Ehhez el kellett mennem a Fågelbe (svéd szó kiejtve fógel és madarat jelent).

Belföld Budapest V. kerület zabkása brunch reggeli kávé környezettudatos

A belvárosban egy apró helyről van szó – én simán elmentem volna mellette, mert hiába olvastam a helyről ajánlókat*, hiába tudtam a pontos címét, a figyelmemet kizárólag az Artizán vonta magára. Nem csoda, hiszen mindkét hely tulajdonosa Fekete Gergő, ráadásul a kézműves péksége tőszomszédságában nyitotta meg augusztusban a zabkásázót.

Az icuri-picuri reggeliző nem áll másból, mint egy előkészítő és egy kiszolgáló helyiségből. A pult mögött találhatók a feltétek, amik közül választhatunk is akár, ha nem a napi kását szeretnénk megkóstolni, hanem inkább felturbóznánk a növényi tejjel készített alapot.

Belföld Budapest V. kerület zabkása brunch reggeli kávé környezettudatos

Éppen két édes és egy sós változatot ajánlottak aznap, s mi hárman voltunk, így megkóstoltuk mindegyiket.

Belföld Budapest V. kerület zabkása brunch reggeli kávé környezettudatos
fagel gyümölcskompót + fahéjas granola + házi mandulavaj + friss gyümölcs

A barátnőm szerint finom és krémes.

Belföld Budapest V. kerület zabkása brunch reggeli kávé környezettudatos
sült banán + juharszirup + magmix + friss gyümölcs

Csongor fiam nem beszél még, így nem tudtam meg tőle, hogy milyen. Viszont neki soknak bizonyult, így a maradékot elcsomagoltattam, ha egyébként is lehet a kását elvitelre kérni. Számomra nagy öröm, hogy környezetbarát csomagolóanyagot használnak: komposztálható fedeles, papír pohárban adják.

Belföld Budapest V. kerület zabkása brunch reggeli kávé környezettudatos
sütötökpüré + brokkoli + füstölt, paprikás, mézes magvak

Ahogy az édesekhez sem adnak külön cukrot, meghagyják a gyümölcsök édes zamatát, a sós változatokat sem ízfokozzák. A nyers brokkoli frissen roppant a fogaim alatt, míg a natúr sütötökpüré édes pikánsága tökéletesen kiegészül a zabkása telítettségével.

Belföld Budapest V. kerület zabkása brunch reggeli kávé környezettudatos

Mintha csak tudták volna, hogy a fiam őrülten oda van az uborkás vízért, és ezért készítettek volna ki egy vendégmarasztaló kancsóval, amiből szabadon és bátran tölthet magának mindenki. Ha kávézni akarsz inkább, kérd nyugodtan azt is zabtejjel.

Összegezve: az egészséges, finom és laktató reggelik híveinek Kánaánja a Fågel.

FÅGEL BY ARTIZÁN

Cím: 1054 Budapest, Hold utca 3.

E-mail: info@artizan.hu

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 7:00 - 15:00

Facebook: https://www.facebook.com/F%C3%A5gel-by-artiz%C3%A1n-2335552303377860/

Instagram:  @fagelbyartizan

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod.
A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren követhetsz.
Hogyha kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!

*Olvashatsz még róla:

We love Budapest

Egy nap a városban