Mielőtt még azt hinnétek, hogy ez egy filmajánló lesz: nem, most nem erre készülök. Pusztán „egy lány vagyok csupán a sok közül, ki vidékről a városba kerül.”  Neeem, még csak nem is zenei kiritka lesz, akármennyire is annak tűnik. 

Megint egy török étterem ajánlójával jövünk. Most Betti mutatja be kedvenc budapesti törzshelyét.

Ahogy a frappánsnak szánt felvezetésemből is kiderül, jómagam egy vidéki lány vagyok, aki korábban nagyon ritkán jutott el Budapestre. Most azonban, hogy ebben a városban él a leges-legjobb barátnőm, és a közelében a Kedvesem, így elég sok alkalmam van arra, hogy felutazzak. A településtől, ahol én élek majdnem 2,5 óra a vonatút, ami valljuk be nem egy rövid időszak, természetes, hogy amikor megérkezem a Nyugati pályaudvarra megéhezem. Azt szintén tudni kell rólam, ha éhes vagyok, türelmetlenné válok, így ezt az állapotomat nem ajánlatos hosszú távon fenntartani. 

belföld Budapest V. kerület török étterem vendégposzt

Ezt elkerülvén a Kedvesem elvitt a Szerájba, mely török étterem és gyorsbüfé is egyben. Már éhes voltam, így kapóra jött, hogy a Nyugati pályaudvartól maximum 10 perces séta az odaút. Meglepődve tapasztaltam, hogy az ajtóban kígyózó sor áll este nyolc órakor.  Kisebb aggály fogott el, hogy talán még jó sokáig kell itt ácsorogni, de tévedtem. Az étterem személyzete sebesen pörgött, így a sor is gyorsan csökkent.

Belépve egy letisztult, diszkrét hely tárult elém. Azt gondoltam, hogy csicsás, giccses lesz a dekoráció, de kellemesen tévedtem. A falak színeit a zöld és világos barna uralja, néhány török jellegű képpel feldobva. Nagyon tetszett, hogy hatalmas a tér, számtalan 4 illetve 2 személyes asztallal, rajtuk só- és borsszórókkal. Az étterem hátsó részében lépcsőn lehet felmenni az emeletre, ahol szintén számos asztal van elhelyezve. Akik kicsit meghittebb vacsorát szeretnének, azoknak az emeletet ajánlom. A bejárat mellett jobb oldalon az ablak teljesen felnyitható, így folyamatosan áramlik be a friss levegő. Nyári estéken ez felbecsülhetetlen. A belső tér mellett lehetőségünk nyílik, hogy kellemes estéken az étterem előtt kialakított, napernyőkkel védett „teraszon” is étkezhetünk. A kiszolgáló pult felett kivilágítva láthatóak a legnépszerűbb fogások. A bőség zavarában azt sem tudtam hirtelen, hogy mit válasszak, minden ínycsiklandozónak látszott.

belföld Budapest V. kerület török étterem vendégposzt

Meglepve tapasztaltam, hogy a török ínyencségek mellett fellelhetőek a magyaros konyha ízei is. Külön kiemelném a juhtúróval töltött rántott csirkemellet, melyet rizskörettel kértem. Az ízek harmóniája tökéletes ebben az ételben. A hús vajpuha volt, a benne lévő juhtúrós töltelék selymességével az ízhatás leírhatatlan. Kedvesem padlizsános lepényt rendelt fokhagymás joghurtos öntettel, mellé török kenyeret, fele-fele adagban padlizsános csirke és joghurtos padlizsán salátát. Bátran állíthatom, hogy ezek az életek is valami hihetetlen finomak. A desszertpult előtt elhaladva a legerősebb akarattal rendelkezők is elcsábulnak. Egymás mellett sorakoznak a török finomságok a burma, a baklava, sekerpare, malaga torta, de mellettük magyaros édességek is fellelhetőek, például a mézes piskóta, csokis brownie, tejszínes piskóta. Aki nem süteményre vágyik, az választhat a gyümölcssaláta, és a sült puding közt is. Mi Kedvesemmel a csokis browie-t kóstoltuk meg. Nagyon-nagyon finom, nem eltúlzottan cukrozott csemege, ami számomra különösen fontos, mert nem szeretem az émelyítően édes ízeket.

belföld Budapest V. kerület török étterem vendégposzt

Kellemes környezetben töltöttük el a vacsoránkat, és örömmel tapasztaltam, hogy nem csak párok, hanem családok is szívesen látogatják a helyet. Kicsi gyermekek számára etetőszékkel teszik komfortossá a vacsorát, hogy ők se maradhassanak le a finom ízekről. A személyzet külön dicséretet érdemel. A Szerájban szinte mindig teltház van, így érthető, hogy az ott dolgozók fáradtak. Ennek ellenére barátságos, mosolygós kiszolgálásban részesültünk. A finom ízek mellett az ár-érték arány is tökéletes. Bárkinek meleg szívvel ajánlom a helyet, mely mára Kedvesemmel a törzshelyünkké vált.

SZERÁJ TÖRÖK ÉTTEREM ÉS GYORSBÜFÉ

Cím: 1055 Budapest, Szent István krt. 13

Tel.: +36 1 311 6690

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00 - 1:00

                       szombat-vasárnap 10.00 - 3:00

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren követhetsz. Hogyha kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!