Poupoule most egy perzsa étteremben járt.

Az egyik ramdáni (iszlám szent hónapja) böjt után, a férjem javaslatára, a gyalogszerrel, s az 51- es villamossal is jól megközelíthető perzsa Saffron Rose (Sáfrány rózsa) étteremben iftároztunk (ramadáni vacsoráztunk).

belföld Budapest vendégírás Mester utca A-tól Z-ig perzsa tea sáfrány

Az épület kívül- belől tetszetős: faházra emlékeztet, terasszal, az enteriőrjében pedig a földszinten a néhány asztalt perzsa népi motívumos terítőkkel (kék- piros- fehér- sárga virágokkal) díszítették. Az emeleten a konyha található.

Bent a pincérek szívélyesen fogadtak, s nyomban ki is hozták az étlapot. Amíg válogattunk, néztük a modern tévét, melyből kellemes, ugyancsak modern zene hallatszott, mely éles kontrasztban volt a fent említett ősi motívumos terítőkkel, s az ugyancsak ősi tradícióval: kávé helyett tea volt csak az étlapon!

De mi ennek az oka? A férjem a vacsora alatt készségesen elmesélte nekem. A kávét Etiópiában fedezték föl, s az arabok az Arab- félszigeten meghonosították, s onnan terjedt el. De mivel kezdetben luxuscikknek számított, ezért „haram”, tiltott dolog volt. A szunnitáknál később megengedett lett, de a siíták (ide tartoznak az irániak) ma is inkább teát fogyasztanak.

belföld Budapest vendégírás Mester utca A-tól Z-ig perzsa tea sáfrány

Mint említettem, luxuscikk volt, ám a perzsa Kawus kai király nagy előszeretettel fogyasztotta a kávét, melyet az irániak az ő nevéből is származtatnak. A király a kávé elfogyasztása után „ szárnyas kocsin utazott a felhők között az égben”. Vagyis emelkedett lett a szelleme. Ezt a hatását az általános muszlim nézet is alátámasztja: a kávé szerintük a „kaveh” szóból származik. Ez bort jelent. A kávé a muszlimok bora.

Később azonban kávéházak (ghaveh khaneh) épültek az országutak mentén, pihenőhelyül szolgálva az utazóknak.

A férjem ghormeh sabzit rendelt, én negini kebabot. Az ételeket réz tálcán hozták ki!

A  ghormeh sabzi fő alkotóeleme a szárazbab , a petrezselyemtől lesz zöld színű, a paradicsom pürétől pépes jellegű. De mindketten bárányt ettünk: én sültként , férjem pörköltként a zöldségek mellé, s mindketten sáfrányos rizst köretként. belföld Budapest vendégírás Mester utca A-tól Z-ig perzsa tea sáfrány

A  sáfrány, azaz a latinul Crocus Sativusnak nevezett krókuszféle nem csupán a világ legdrágább fűszernövénye, aminek kilójáért akár 20.000 dollárt is megadnak, és ezzel perzsa állam egyik legfontosabb exportcikke a kőolaj mellett, hanem nagyon hasznos mind a terhes, mind  a szoptatós nőknek: kalciumot és vasat is tartalmaz, jó a száraz bőrre, antidepresszáns hatású, s a szülés utáni hajhullás ellen is hatásos.  A sáfrányt ajánlani szokták azoknak is, akiknek pattanásos a bőre. Áldásos a hatása akkor is, mikor fellépnek a szülő nőknek fellépnek az első görcsei.

A perzsák minden esetben basmati rizst használnak és azt egy bevonatos edényben készítik el. Iránban nem is számít eladósorban lévőnek az a lány, aki nem tudja, hogy kell a rizst mosni, áztatni, forralni, majd főzés előtt leszűrni. Az irániak egy speciális edényt, a damkonit használják a rizs párolására. Ezzel érik el, hogy az iráni rizs semmiben nem hasonlít kínai vagy indiai vetélytársára! A rizs mellé kis csészében uborkaszószt és salátát is adtak nekünk.

Hiába ittunk kólát a főétel mellé, a pincér a vacsora után megkérdezte tőlünk, hogy kérünk- e teát, s mi udvariasságból nem utasítottuk el az ajánlatát. Speciális teáscsészében, s ezüst cukortartóval szervírozták.!

A teát Kashref, Teherán elöljárója, majd később Irán indiai nagykövete honosította meg a perzsáknál: Indiában teaültetvényen dolgozott, a legenda szerint egyszerű munkásként, s többszáz teacserjét csempészett ki onnan, majd ültetett el Iránban, s úgy terjedt el az országában.

Exkluzivitása ellenére nem drága étterem a Saffron Rose, kedves kiszolgálással.

SAFFRON ROSE RESTAURANT

Cím: 1095 Budapest, Mester utca 15.

E-mail: mohsenheydari702@gmail.com

Instagram: @_saffronrose

A képek kizárólagos tulajdonosa Poupoule!