Vidéki ismerősöm látogatott meg Budapesten. A felkapott, trendi, modern helyek helyett egy kényelmes, csendes kávéházra vágyott: olyanra, amely a békebeli Pestet idézi, amikor még írók, költők, értelmiségiek egy-egy asztalnál ülve diskuráltak egymással. Emellett fontos volt még, hogy minimális sétára legyen a tömegközlekedési eszközöktől. A Kristály Cukrászda minden téren megfelelt.

Budapest VIII. kerület cukrászda kávé kávéház nosztalgikus sütemény torta belföld

 

Emlékszem, évekkel ezelőtt volt egy megbeszélésem a Kristály Cukrászdában. A 83-as troliról az utolsó percben ugrottam le, mert későn vettem észre: a Harminckettesek terénél járunk. Nem figyeltem, rossz helyen kapaszkodtam, az ajtó pedig becsípte a mutató ujjamat.  Elkínzott arcom lehetett, ahogy leülve és gondolkodás nélkül egy pohár jeget kértem, mert szó nélkül, azonmód elém is rakták, én meg a sajgó, duplájára nőtt ujjamat dugtam a jégkockák közé.

A cukrászdát a XXI. század hajnalán (2001. májusában) nyitották, mégis enteriőrje a világháborúk előtti időkbe repít vissza. Egy szép, régi, 1885-ben épült házban kapott helyet, a tulajdonosok pedig ezt figyelembe véve újították fel, rendezték be az üzletet. Enteriőrje klasszikus, bécsi hangulatú, amit a barna tónusú berendezés, a csillárok meleg fénye kellemes, barátságos légkört varázsolnak. A vendégek kerek, márványlapú Thonet asztaloknál foglalhatnak helyet a hozzájuk illő székeken. A falakon vintage plakátok, sőt elvétve igazi régiségeket is találunk. Személyes kedvencem a cizellált tekerős pénztárgép a századfordulóról.

Budapest VIII. kerület cukrászda kávé kávéház nosztalgikus sütemény torta belföld

Akárhányszor voltam, sosem volt még üres. Egy-két asztalnál, vagy a bejárat melletti bárszékeken biztosan kávéztak, vagy süteményt ettek. Mégis csendes a hely, mindenki tiszteletben tartja, hogy az asztalok közel vannak egymáshoz, így inkább visszafogott csevej hangja lengi be a helyiséget. (Fotózáskor többször várnom kellett, hogy sikerüljön vendégmentes képet készíteni.)

Budapest VIII. kerület cukrászda kávé kávéház nosztalgikus sütemény torta belföld

Édesszájúként a latte machiatót is csokis öntettel kértem. Minőségi olasz kávét szolgálnak fel, név szerint Kimbot, mely nem tartozik az olcsó változatok közé. Plusz pont járt a cukrászdának, hogy adtak hozzá egy pohár vizet is. Eredetileg ez a szokás Ausztriából származik, még az 1600-as évekből. A kávé savasságát akarták így csökkenteni. Mostanra viszont megváltozott a tendencia: a kávéfogyasztás előtt érdemes meginni, amivel úgymond lemossuk az ízlelőbimbóinkat. Így jobban kiérezhetjük és élvezhetjük a kávé zamatát. Az olaszok szerint ezzel adjuk meg a tiszteletet az espressónak, ristrettónak.

Ha már Itália, akkor jöjjön mellé még egy szelet a kedvenc süteményemből is: tiramisù.  Tortakészítő cukrászdaként nem csoda, hogy az olasz édességet is piskótatésztából készítették, babapiskóta helyett. Finom krémje volt a piskótalapok között, viszont én jobban kedvelem, ha átitatják a tésztát is kávéval, amitől még lágyabbá, krémesebbé válik.

Budapest VIII. kerület cukrászda kávé kávéház nosztalgikus sütemény torta belföld
További fotókért kattintsatok a képre!

A Kristály Cukrászdát a legkönnyebben a 4-6-os villamossal tudjátok megközelíteni. A bejáratnál fellépő van, így kicsit nehézkes babakocsival a bejutás, de a rengeteg süti mindenképp kárpótol! Diétázók a cukormentes, vagy paleo kínálatból választhatnak. Ár-érték arányban is megfelelő.

KRISTÁLY CUKRÁSZDA

Cím: 1082 Budapest, József krt. 53.

Tel.: +36 1 317 4516

Nyitvatartás:  10.00- 18.00

Tortarendelés: igen

Web: http://www.kristalycukraszda.hu/

Facebook: @kristalycukraszda

Tetszik? Vidd és oszd hírét!
Ettél, ittál már itt? Kommentelj!
Nem akarsz lemaradni az új ajánlókról? Kedveld a blog Facebook-oldalát!
Együttműködnél? Keress meg!