A Facebookon futott egy állásinterjú-videó, amiben olyan melóra jelentkeztek, ahol az év minden napján dolgozni kellett, 24 órás beosztással és nem adtak egyetlen egy szabadnapot sem a dolgozóknak. A végén derült csak ki, hogy nem volt más a beosztás, mint az anyaság. De valójában így van? Sosem mehet szabadságra egy anya? (Apák most kíméljetek!)

Én azért szoktam nyerni néhány órát!szabadság kávé wifi Budapest VIII. kerület kávézó bevásárlóközpont belföld

 

Mindig is szerettem a kihívásokat, különböző játékokon részt venni, ezért a következőkben megpróbálom úgy alakítani az ajánlókat, hogy kapcsolódjanak egy új játék, a Reblog Sprint éppen aktuális címkéihez. (Ne csodálkozzatok jobb oldalt az érdekes szavak listáján!)

Ha kapok pár szabad órát, amikor nyugodt lehetek, mert a gyermekem jó kezekben van, nem kell minden pillanatban készenlétben lennem – naná, hogy a valóságban folyton a telefont bámulom: mikor csörög, hogy baj van - , magammal törődhetek, kényeztethetem magam. Ilyenkor nekem is jól esik egyedül, felnőtt nő módjára – egyébként a nőiességemet háttérbe szorítja az anyaság – beülni valahová és meginni egymagam egy finom feketét.

Egyedül nem keresek különleges, eldugott kávézókat, annyi időm úgysincs, inkább belevetem magam a város forgatagába és a besétálok a villamoshoz legközelebb eső kávézóba.

Jelen esetben ez a Blaha Lujza téren történt, és csak átsétáltam a zebrán. Szemben ott volt az Europeum Bevásárlóközpont, mely helyet ad a Marriott szállodalánc Courtyard hoteljének és olyan üzleteknek,  melyek nem mondhatók vészesen drágáknak és a mindennapi vásárlásokra helyezik a hangsúlyt. Ilyen a H&M, a Deichmann, vagy a Müller. Nem egy szokványos plázáról van szó: apró, de annál letisztultabb. Mint egy kis ékszerdoboz a trágyadombon. Engem egy kicsit a tunéziai oázishotelekre emlékeztet.

Rögtön a bejáratánál van egy Illy kávézó. Olyan nagy hangsúllyal hirdetik a kávét, hogy magát a hely nevét most az internetről kellett kilesnem, mert teljesen elveszett a jól ismert márka mellett. Sőt mitöbb a Facebook oldalon is „Illy Café Europeum” néven fut.

szabadság kávé wifi Budapest VIII. kerület kávézó bevásárlóközpont belföld
Hivatalos oldala nincs.

Az Illy márka igencsak ismert. Igazi, fekete pörkölésű olasz kávé, ami kiváló az eszpresszó és a cappuccino elkészítéséhez. Különlegessége, hogy mindig ugyanazt az aromát adja. 100% arabica, de kilenc különböző cserje keveréke. Tudtátok, hogy magyar volt az alapítója a mai napig családi vállalkozásnak, az Illycafénak? Illy Ferenc, aki felcserélte a gőzt nagy nyomású levegővel, ezzel forradalmasítva a kávékészítést. Ráadásul rájött arra is, hogy az őrölt kávé a légmentes dobozokban megőrzi az aromáját. Az így szállított kávéjuk Amerika kedvencévé vált.

szabadság kávé wifi Budapest VIII. kerület kávézó bevásárlóközpont belföld
Latte. Az árára nem emlékszem.

Pirinyó az egész kávézó. Már az utcán is helyet lehet foglalni, sőt a pláza aulájába is helyeztek ki asztalokat, mégis jobban szerettem volna, bent kávézni. Nem volt könnyű: egyetlen egy asztal volt csak szabad a pult előtt, közvetlenül a bevásárlóközpontból nyíló bejáratnál, ahonnan betértem. Az utcáról is nyílik egy, de onnan át kellett volna verekedni magam a vendégek hadán. A többi helyen leginkább külföldiek, vagy egyetemisták beszélgettek. Önkiszolgáló hely, legalábbis én odasétáltam a pulthoz kérni egy lattét. Gyönyörű sütik közül is választhattam volna, azt mondták, isteniek, de nem kívántam semmi mást, még panninit és frissen facsart narancslevet sem. A kiszolgálók kedvesek voltak, természetesnek vették, hogy az elkészített tejes kávémat kihozzák nekem, sőt később még abban is segítettek, hogy egy kényelmesebb, eldugottabb sarokba költözhessek át. Ott már zavartalanul átadhattam magam a régen megérdemelt szabadságom élvezetének!

szabadság kávé wifi Budapest VIII. kerület kávézó bevásárlóközpont belföld
A sarokból. A végére rajtam kívül nem sokan maradtak.

 

@OM CAFÉ - EUROPEUM

Cím: 1086 Budapest, József körút 5.

Nyitva tartás: hétköznap 7:00  - 21:00,

                           szombaton 9:00 - 21:00

                           vasárnap 9:00 - 18:00

Wifi: ingyenes az egész bevásárlóközpontban (méghogy gyerekmentes kávézás!)

Web: nincs külön neki, csak az Europeum oldala

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Illy-Café-Europeum/

Ha megtetszett az általam ajánlott hely, vigyétek és osszátok hírét! Ti is voltatok már itt? Meséljetek róla!