belföld Budapest XII. kerület cukrászda hazai kávé kávéház melange nosztalgikus torta állatbarát

Csokoládéboltban egyék magukat degeszre! Lehetett volna ez a mottója is a Szamos családnak, amikor a ’90-es évek elején a Haderer cukrászattal közösen megnyitották első kávéházukat. A cukrászda hamar közkedvelté vált, s azóta több mint húsz helyen várják a sütemények kedvelőit. Az egyik a Svábhegyen lévő Szépkilátás Cukrászda.

 

Cudar időben jártunk a Normafán, ahonnan csak egyetlen vággyal távoztunk: minél gyorsabban melegedjünk fel egy kávé mellett. A Google Maps legközelebbi kávézónak a Szépkilátást jelölte, így gyorsan autóba pattantunk. A cukászda előtti, külön parkolójában nem akadt üres hely, de szerencsére a mellette lévő utcában rögtön az épület mellett tudtam megállni.

Csodás táj helyett nagypolgári hangulatú nappali

A Szépkilátás utcáról elnevezett cukrászdát Buda egyik legszebb panorámájú kerületében találjuk. A XIX. században a Fogaskerekű elindulásával kezdték benépesíteni ezt a hegyvidéket. Először nyaralókat építettek, majd szőlészeteket, végül az úritársaság kedvelt kiránduló- és lakóhelye lett. Sisi királynénk is szeretett ezen a vidéken kirándulni, s olyan híres embereknek szolgált otthonául, mint például az író-politikus Eötvös József, vagy a kedvenc mesemondóm, Jókai Mór. Karinthyt az itteni szanatóriumban kezelték, amiről az Utazás a koponyám körül című művében olvashatunk.

Az idők során a vadregényes környék benépesült, és a múltat csak a kanyargós utak, a régi villák, épületek eleganciája idézi fel. A 2004-ben nyílt Szépkilátás Cukrászda tökéletesen beillik ebbe a miliőbe, hiszen már több mint 100 éve is kávéházként funkcionált. Felújítása során külön odafigyeltek, hogy a homlokzata belesimuljon az itteni,  a XIX. századi (egyébként reneszánsz és barokk stíluselemeket tartalmazó) Rácz ház stílusú épületek sorába. Ugyan a századforduló villasora a második világháború idején nagyrészt elveszett, helyükre modern lakóházakat építettek, az út túloldalán azért még megtaláljuk a Nagyszállót, ahol anno Erzsébet királyné szállt meg. A háború után kórháznak alakítottak át, jelenleg viszont üresen árválkodik. Ha tovább sétálunk a cukrászda előtt az Eötvös József parkba jutunk. 

belföld Budapest XII. kerület cukrászda hazai kávé kávéház melange nosztalgikus torta állatbarát

Bent a cukrászdában folytatódik a régi idők atmoszférája. Az első üzlethelyiségben látványpultokban sorakoznak a finomabbnál finomabb sós- és édessütemények, mellettük régi vitrinekben, asztalokon, polcokon a jól ismert szívalakú marcipánok és marcipánfigurák. Beljebb, az aprócska szalonokba jutva igazi időutazáson veszünk részt. Visszarepülünk a XX. század eleji paloták nappalijaiba. Egyszerű és letisztult, párnázott Thonet székeken üldögélhetünk a csipketerítővel borított, kerek asztalok mellett. A barack rózsaszín árnyalatú falakon arany keretezésű festményeket meleg fénnyel ölelik a terembe belógó, klasszikus kristálycsillárok. Antik tálalószekrényekben antik porcelánok. A leterített Shiraz szőnyegtől pedig egy valódi otthon érzése támadt az emberben, de annyira , hogy a majd’ kétéves kisfiam előszeretettel fetrengett rajta, amikor csak alkalma nyílhatott rá.

Gyerekekre specializálódva

Sajnos a rossz idő miatt nem jutottunk ki a kovácsoltvas kerítéssel körbe ölelt kertbe, pedig ott még játszóteret is találtunk volna. Sőt egy része parkosított, ahol padokon ejtőzve kőszobrokon pihentethettük volna a szemünket. Nyáron itt még állófogadásokat, esküvőket is tarthatunk. Télen pedig a fűtött télikertben időzhetünk.

belföld Budapest XII. kerület cukrászda hazai kávé kávéház melange nosztalgikus torta állatbarát
További fotók találhatók a képre kattintva a galériában.

A cukrászda igazi célközönsége a kisgyermekes családok, ottjártunkkor is alig akadt olyan asztal, ahol legalább egy gyermek ne sütizett volna. A fiúk választotta minyonok is vicces állatfigurák voltak. Az ízüket nem tudom, mert alighogy megkapták, el is tűntették a tányérjukról. A Szamos Marcipán teljes süteményválasztékát felsorakoztató süteményeslapról tiramisut és karamellás kávétortát rendeltünk hozzájuk laktózmentes tejjel habos kávét és bécsi melange-t. Itt érdemes arra figyelni, hogy nem a megszokott mézes keveréket kapjuk, hanem az eredeti, 1700-as években elterjedt bécsit: hosszú kávét forró, habosított tejjel. Igazán illett a hely hangulatához. A kávétorta ízei tökéletes harmóniában álltak egymással, ráadásul pont az én ízlésemnek való volt a krémessége: lágy, de egyáltalán nem az a habos-babos, amit a ropogós alja  karakánná varázsolt. A tiramisut pedig a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják, mert a rumaroma alig érezhető ki belőle.

A Szépkilátás Cukrászdát választók egy hamisítatlan békebeli kávéházba toppanak. Korosztálytól függetlenül ideális kávéház beszélgetések, kávézások, családi sütizések, fagyizások számára.

SZAMOS MARCIPÁN SZÉPKILÁTÁS CUKRÁSZDA

Cím: 1121 Budapest, Szépkilátás utca 1.

Tel.: +36 1 391 7740

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 9:00 - 20:00

Tortarendelés: különleges torták rendelhetők katalógusból, emellett napi- és dísztorta is kapható.

Állatbarát: úgy olvastam, igen

Web: szamos.hu

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Szamos-Marcipán-Szépkilátás-Cukrászda

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren követhetsz. Hogyha kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!

A galériában látható fotókat a még nem hatéves fiam készítette telefonnal.