Dédnagymamám isteni süteményeket készített. A rétese mennyei volt, senki a családban nem tudott olyan finomat sütni! Egyszer, már az élete vége felé, anyummal megkértük, adja át nekünk a tudományát. Jött a maga 150 valahány centijével, temperamentumos természetével, fehér csipkés kötényével. Fogott egy hatalmas fehér abroszt, amivel az oroszlánlábas étkezőasztalunkat egy mozdulattal letakarta, majd behintette az egészet liszttel. Magára a receptre, a gyúrásra nem is emlékszem, csak arra, hogy körbe álltuk a széles asztalt, és négyfelől kézfejjel húztuk, nyújtottuk a tésztát, miközben azon vitáztunk, hogy milyen töltelékkel kezdjük a sütést. Hiszen mindenkinek megvolt a maga kedvence…
A rétessütést azóta sem próbáltam, mamám is elment már, viszont néhány utcával arrébb nyílt egy kávézó, a Réteskék, ahol a rétesek íze az ő emlékét idézi fel bennem.
A Réteskék új kávézónak számít Budapest kávéházi időintervallumában, ennek ellenére szép, hosszú múltra tekint vissza: több mint 20 éve nyílt Miskolc központjában. Mostani tulajdonosa, Kovács Flóra még ott vette át az irányítását, majd 2015-ben úgy döntött, hogy ideje a helyet áttelepítenie a fővárosba – egy Vekni névre hallgató pékséggel egyetemben, ami szintúgy a Ferenc téren található, pont a szóban forgó kávézóval szemben.
A nosztalgikus hangulatú kávézó teljes egészében a miskolci konstrukció. A vintage hajóláda, az asztalként funkcionáló, türkiz abroncsú boroshordó, a fekete-fehér és a fatáblás, régi hirdetések a falon, mind-mind jöttek Flórával. Igazán annyiban tér el a korábbiaktól, hogy itt nincs meleg konyha, hiszen a hely alig 27 m2 nagyságú.
Nevéhez hűen főprofiljának a házi rétesek számítanak, amiket egy itteni lány készít a nagymamája receptje alapján. Előkészítve, fagyasztva érkeznek, hogy a kávézó konyhájában megsülhessenek és frissen, még melegében fogyaszthassuk.
Külön öröm volt a számomra, hogy a kedvenc meggyes rétesemet cukormentesen készítették, így valójában élvezhettem a gyümölcs savanykás ízét és a hajszálvékony tészta ropogósságát.
Amennyiben ennél még nem tűnt volna fel, de a kínálatot jobban megnézve azonnal rájöhetünk, hogy a kávézó az egészségesebb és a kistermelői vonalat képviseli. Az alapanyagokat szinte egytől egyig kistermelőktől szerzi be, mint például éppen ottjártunkkor a tonhalas napi ajánlatot a Falukrémtől, vagy a virslit, kolbászt az – egyébként Békés megyei – Püski Manufaktúrától. Az almalevet pedig egy törzsvendég szállítja a Nyírségből.
Mi frissen préselt italokat rendeltünk aznapi ajánlatból. Igény szerint kérhettük vegyesen varriálva: Zsombor fiam nem szereti a csípős dolgokat, így a répa-céklalevet almával édesítettem, míg mi az anyósommal gyömbérrel spékeltettük meg.
A kávé Hausbrandt. A trieszti kávécég onnan híres, hogy ők voltak az elsők, akik fémtartályokba csomagolták a kávékeveréküket. Kiváló az olasz eszpresszó elkészítéséhez! Mi normál lattét ittunk, barnacukorral édesítve, de kérhettük volna még rizs- és mandulatejjel is.
Ha lenne törzshelyem, a Réteskék biztosan az lenne! A hely kényelmes, párnázott ülőhelyei, barátságos légköre vendégmarasztaló, Flóra kedves, mosolygós és nyugodtan betérhetünk akár gyerekekkel, kutyákkal, örömmel látja őket.
RÉTESKÉK KÁVÉZÓ
Cím: 1094 Budapest, Ferenc tér 4.
Tel.: +36 70 944 7784
E-mail: reteskekkavezo@gmail.com
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 8:30 - 18:30
péntek 9:00 - 18:30
szombat 9:00 - 13:00
vasárnap zárva.
wifi: ingyenes, kérd a jelszót.
Állatbarát: igen
Facebook: @reteskekkavezo