A rádióban gyakran lehet egy szlovák étterem reklámját hallani, ahol igazi gulyás kapható! Felkaptam rá a fejem, de nem éppen úgy, ahogy ők szerették volna. A zsíros gulyás engem annyira nem vonz, a nemzeti ételeik annál inkább. Nógrád megyében, ahol egyébként is kedvelt a szomszédos ország konyhája, nem ritkaság, ha az ember csak úgy átruccan egy ebédre, vacsorára. A hétvégén mi is úgy gondoltuk: megnézzük a közeli Fülek város Victory éttermét.

 

Fülek a határtól 14 km-re fekszik, nincs másfél óra az otthonunktól. Nap mint nap utazunk ennyit, legalábbis a párom biztosan munkába menet-jövet  simán bevállaltuk egy igazi szlovák ételért. Megérkezve megállapítottuk, hogy rajtunk kívül mások is szívesen átrándulnak ide csak ebédelni. Mivel az itteni lakosság többsége magyar, nem csoda, hogy a hely ránk specializálódott: olyan érzésünk volt, mintha otthon maradtunk volna. Mindenki tudott magyarul, magyar nyelvű étlapot kaptunk és forinttal fizethettünk volna (igaz, euróban adták volna a visszajárót). A Facebook oldalukon, honlapjukon az információkat is lefordítják a nyelvünkre.

Az étterem a város sportpályájával szemben található. Valószínűleg emiatt is nevezték el Victorynak. Érdekesség, hogy a város egyik híres szülötte nem más mint Ausztrália 3. leggazdagabb embere Lőwy Ferenc (Frank Lowy) , aki a Melbourne Victory FC labdarúgócsapat elnöke. Talán éppen előtte tisztelegnek a névválasztással.

Könnyű megtalálni: a 21-es főutat folytató 71-es úton, majd azt Fülekpüspökinél elhagyva továbbra is csak egyenesen. Előtte van egy Tesco is, ahol szintén forinttal vehetünk kiváló (oké, ezt mások mondták, én továbbra sem iszok egy kortyot sem, de még az üvegét sem fogom meg) szlovák söröket, mint például a Zlatý Bažant (Aranyfácán). Régebben az épület bejáratánál is lehetett parkolni, mára buszmegállót helyeztek elé, viszont a mellette lévő partizán utcában (Partizánov) nyugodtan megállhatunk, vagy ha van szabad hely, ott a zárt parkolója is.

Első pillanatban egy hatalmas, kerítéssel és kúp formájú tujákkal körbevett családi háznak tűnik. Jó idő esetén érdemes kiülni a kerthelyiségébe, amíg a gyerekek nyugodtan játszhatnak a kerti játékokon, bár a nagy napsütésben a műanyag csúszda használhatatlanul átforrósodik (tudom, nem egyedi eset, mindenhol így van).külföld Fülek sztrapacska pizza szlovák ételek étterem

Bent családias hangulat fogad. Leginkább a fa uralja a helyiséget, még a fali képeket is fából faragták ki. Szemben a pult, míg az ajtó fölött a galériás emelet. Legutóbbi látogatásunk alkalmából születésnapot ünnepelt egy nagyobb társaság, a megszokott boxok közül többet szétszedtek és az asztalokat összetolták.külföld Fülek sztrapacska pizza szlovák ételek étterem

A gyerekekre nem csak a szabadban gondoltak: a télen használt kandaló mellett egy játéksarkot alakítottak ki autókkal, babákkal, társasjátékokkal, amiket az étterem területén bárhová magukkal vihetnek.  A lurkóknak szánt fogásokat pedig mesehősökről nevezték el. Kivéve az egyiket, mely – fogadok az óvodás fiúkra gondolva – a Dínó nevet viseli. Igen, pont emiatt evett a dinoszaurusz mániás Zsomborunk vajon sült csirkemellet. Jelenleg még nem volt szükségünk etetőszékre, de később is nyugodtan jöhetünk Csongorral, mert dönthető ülőkét biztosítanak a kicsik számára. Viszont pelenkázót ne keressünk a mosdóban.

külföld Fülek sztrapacska pizza szlovák ételek étterem
A galéria megtekintéséért katt a képre.

Az étterem pizzáit szokták ajánlani, de ha már Szlovákiában vagyunk, akkor érdemes megkóstolni az eredeti bindzove haluskit, a juhtúrós, szalonnás, tejfölös galuskát, amit hazánkban egyszerűen sztrapacskának hívnak. Az étlapon is így keressük, pedig szlovákul a savanyúkáposztás és húsos változatát hívják sztrapacskának, amit viszont itt nem készítenek, maximum külön kérésre.  A csapatunk férfi tagjai Furman haluskát rendeltek, mely teljes egészében megegyezik a sztrapacskával, a különbség a feltét: erre kolbász és sajt kerül. 

Valószínűleg csak a családunkban, de az otthon készült sztrapacskára mi egyszerűen ráolvasztjuk a brinzát, míg az eredeti recept – és ahogy itt is készítik – alapján a galuskákat krémes, bársonyos állagú tejfölös-juhtúrós szósszal keverik össze. Érdemes így is kipróbálni, mert isteni finom és hihetetlenül laktató!

RESTAURANT VICTORY

Cím: Fülek, Biskupická 46

Tel.: +421 918 456 595

E-mail: luka.zavodnestravovanie@gmail.com

Nyitvatartás: hétfő - csütörtök 10 órától 21 óráig

                           péntek 10 és 22 óra között

                           szombat és vasárnap 11-től és 22 óráig.

Web: https://www.restaurant-victory.sk/hu/

Facebook: https://www.facebook.com/Restaurant-Victory-298660390285148

Tetszik? Vidd és oszd hírét!
Ettél, ittál már itt? Kommentelj!
Nem akarsz lemaradni az új ajánlókról? Kedveld a blog Facebook-oldalát!
Együttműködnél? Keress meg!