belföld külföld esemény sütemény

Otthon érzed magad a konyhában? A sütés-főzés a lételemed? Szeretsz embereket vendégül látni? Esetleg szívesen mész vendégségbe? A házibulikból nem hiányozhatsz?

Akkor a Restaurant Day-t neked találták ki!

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2019 február harmadik hétvégéjén, 16-17-én  rendezik meg az idei év első Restaurant Days elnevezésű eseménysorozatát, amikor saját éttermet nyithattunk az otthonunkban, vagy éppen betekinthetünk mások konyhájába, ahol finomabbnál finomabbakat ehetünk és gasztronómiakedvelő ismeretlenekkel beszélgethetünk.belföld külföld esemény sütemény

Tetszik az ötlet? Na, de pontosan mi is a Restaurant Days?

Helsinkiben egy baráti társaság 2011-ben kitalálta, hogy egy napra kipróbálják, milyen is éttermet vezetni. Azóta már legalább 20 országban évente négy alkalommal (február, május, augusztus és november harmadik hétvégéjén) a konyhaművészet-rajongók vendégváró falatokkal, mesteri menüsorokkal, különleges süteményekkel, esetleg kávékülönlegességekkel állnak elő, és vadidegen személyeket látnak vendégül. A kulináris élvezetek, a gasztronómia szeretete random embereket hoz össze, akik ilyenkor a mindennapi gondokat távol tartva jól érzik magukat és akár új, hosszútávú barátságok is születhetnek. Vagy csak egyszerűen kellemes, családias hangulatban esznek egy jót.

A hazai és nemzetközi eseményekről a kezdeményezés honlapjára kattintva tájékozódhatsz.

Mit tegyél, ha vendégként vennél részt egy ilyenen?

Első lépésként informálódj az aktuális helyszínekről! Legkönnyebben a Restaurant Days Budapest Facebook oldaláról tudsz, ahol külön eseményeket hoztak létre a vendégfogadók. Itt nézheted meg, ki hol és mivel vár. A vendégek létszáma általában korlátozott, ezért érdemes előre jelezni a részvételi szándékod. Illetve így a vendéglátók is fel tudnak készülni, nem éri őket sem meglepetés, amikor mondjuk egy nagyobb társaság állít be hozzájuk.

Érdemes többször felnézni az oldalra, mert sokan csak az utolsó pillanatban teszik közzé a részvételüket.

Ugyan, ez egy közösségi, non profit kezdeményezés, de azért számolj azzal, hogy a vendéglátás minden esetben - általában nem kevés – költséggel jár! Következésképp a vendégek úgynevezett hozzájárulást fizetnek, amit az alapanyagok árából, illetve egyéb kiadásokból számolnak ki előre. Néhol becsületkasszát tesznek ki, s rád bízzák, mennyit ért meg neked a látogatás.

Amennyiben még nem tudod, hová menj, és elfogadsz tőlem egy ajánlatot:

Erdődi Zsófi, a SweetHome blog cukrásza, Magyarország Cukormentes Tortájának 2018-as háziverseny győztese, egy kihagyhatatlan sütizésre invitál bennetek! A részleteket a kép aláírására kattintva olvashatod:

Hobbiszakácsként, amatőr cukrászként, rutinos vendéglátóként inkább a főzőtudományoddal kápráztatnád el a többieket?

Mindenekelőtt tervezz!

  • Találd ki, mivel látod vendégül az embereket! Lehet az vegán menü, ázsiai különlegesség, színes, cukros fánkcsodák, de bármi más is, ami épp a te szenvedélyed.
  • Hová szervezed? Elég nagy hozzá a nappalid, ebédlőd? Szépen, stílusosan megterítesz, vagy inkább szabadtéri piknikre vágysz, amilyen Szinyei Majálisán látható? Piros plédeken ücsörögni, virágot szedni a mezőn, miközben finom, gyümölcsös falatkákat majszoltok…
  • Érdemes előre utánajárni, körülbelül mennyi vendégre számíthatsz. Ez több minden miatt is fontos: hiszen a helyszín is korlátozza a létszámot, és neked sem mindegy, hogy most öt emberre főzöl, vagy huszonötre.
  • Készíts egy Facebook-eseményt, ahol a részletekről tájékoztatod a meghívottakat. Ezt az eseményt oszd meg a  Restaurant Day Budapest facebook oldalán, ahol a fővárosiak mellett vidéki résztvevőket is találhatsz! Fontos, hogy ez kizárólag egy összefoglaló oldal, és az esemény szervezéséért és lebonyolításáért te, mint az adott vendéglátó, felelsz!
  • Számold ki a vendégek hozzájárulásának összegét, vagy egyszerűen tégy ki egy becsületkasszát. A Restaurant Daysnek nem a profitszerzés a célja, hanem a közösségépítés. Vendéglátó egységek nem is vehetnek részt benne.
  • Érdemes letölteni és kinyomtatni a fentebb látható, Restaurant Days nemzetközi logóját. Amennyiben kihelyezed mondjuk az ajtódra, megkönnyíted a vendégeknek megtalálni a pontos helyszínt.

Felkeltettem az érdeklődésed az eseménysorozat iránt?

Ne légy rest, jelentkezz, vegyél részt rajta akár szervezőként, akár vendégként! Hidd el, megéri!

Amennyiben tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. A Beülőst ezen kívül megtalálod a Facebookon, a Pinteresten és az Instagramon, illetve ezeket a képeket a Tumblren is megtekintheted. Engem pedig a Twitteren is követhetsz. Amennyiben kötetlen beszélgetésre vágysz, szeretettel várunk a blog virtuális kávézójában!