külföld Bécs étterem rántott hús

Bécsi látogatásunk elsődleges célja az Albertina volt, Albrecht főherceg múzeumként berendezett palotája, ahol több időszakos és állandó kiállítást is megtekinthettünk. Szerencsénkre, vagy balszerencsénkre a múzeumlátogatás végeztével kezdett el hatalmas pelyhekben havazni, amitől az osztrák főváros szecessziós épületei olyan érzést keltettek, mintha egy hógömbbe csöppentünk volna. Késő délutánra járt, már sötétedett, mégis a kültéri lámpák, épületek és kirakatok kivilágításaiban a hó gyémántként ragyogott, az emberek pedig az utcán korzóztak. Kedvet kaptunk mi is egy kis városnézésre, így elindultunk a Stephansdom (Szent István-székesegyház) felé. Ahol a véletlen pont a város egyik (ha nem a) legnépszerűbb étterme felé sodort minket.

 

Ha Bécs, akkor bécsi szelet. Ha bécsi szelet, akkor Figlmüller.

Egy apró sikátorból nyílik a város leghíresebb úgynevezett sniclizője – hmm, belegondolva eddig nem hallottam senki szájából ezt a szót. A bécsi szelet németül Wiener Schnitzel, amit magyarul vínersnicliként is használnak. Ezt gondolták tovább.

A Wollzeile-n sétálva, jobban mondva vacsorázó helyet keresve megakadt a szemem egy "kapualj" fölé rögzített, zöld címeren, amire egy ismerősen csengő nevet írtak:

külföld Bécs étterem rántott hús
Fotó: Wikipedia

Gyorsan megállítottam a párom, és benéztünk a boltív alá, mely ugyan szűk, de annál fényesebb, üzletsoros sikátort rejtett. Mindkét oldalon különböző, leginkább kovácsoltvas cégtáblák között ott lengedezett a legrégebben, pontosan 1905-ben nyitott, családi vállalkozású Figlmüller vendéglőé is. Előtte jó pár ember várakozott.

külföld Bécs étterem rántott hús
Ezek előtt, az ablakok előtt várakoztunk egy teljes órát - fotó: Wikipedia

Gondoltunk egyet, és mi is beálltunk a sorba, viszont arra nem számítottunk, hogy egy óra múlva is a havazásban ácsorogva, a zöld keretes üvegablakon keresztül bámuljuk a bent vacsorázókat, míg az asztalok többségét telefonos foglalással vették igénybe.

Ide csak asztalfoglalással érdemes betérni!

Az úgynevezett „tradicionális” bécsi szelet disznózsírban aranybarnára sült borjúhús, ezért lepődtünk meg, hogy a „Schnitzel otthonának” is nevezetett Figlmüller Wollzeile-ben kizárólag növényi olajban sütik, és a sertés legnemesebb részének számító szűzpecsenyéjéből készítik. A disznó ezen része a legfinomabb színhús. Minden egyes szeletet egyenletesen 30 cm-re klopfolják. Emiatt mondjuk hosszabb ideig tart az előkészület, mint egy általános rántott hús esetében, de biztosra vehető, hogy a vendégek ugyanolyan vastagságú és a megszokottnál nagyobb alapterületű szeletet kapnak.

Amennyiben mindenképp borjúból szeretnénk megkóstolni, akkor a szomszéd utcában található Figlmüller Bäckerstrassét válasszuk!

A hús valóban nagy adag volt, szépen lelógott a tányérról, és egy negyed citrommal tálalták, mely nem csak díszítésként ékeskedett a schnitzelen, hanem a levétől a hús puhábbá, könnyedebbé vált.

külföld Bécs étterem rántott hús
Fotó: Wikipedia

Én mondjuk jobban kedvelem a kissé kiszáradt, ropogós bundájú húsokat, de még így is azt kell mondanom, hogy a Figlmüller schnitzelt (14,9 €) minden téren profin készítették el. Panírja aranybarnára sült, a hús pedig mindenhol egyformán vékony, ízletes és szaftos volt.

Azt nem tudom, hogy ez a fogás egymagában megérte volna-e az egyórás álldogálást a hideg havazásban, de a mellé rendelt madársalátával tálalt, stájer tökmagolajos burgonyasaláta (4,7 €) biztosan. Textúrájában krémes, ízében karakteresen édes és fokhagymás.

A saláta receptjét a Receptműves oldalán megtaláljátok. Próbáljátok ki!

Érdemes még megkóstolni a Wiener Tafelspitzet (20,5 €) is, ami nem más, mint főtt hús zöldségkörettel és almás-tormás szósszal. Összesen 13 hagyományos bécsi étel közül választhatunk.

Maga a hely kicsi, de ízléses. Az utca felől fedett és melegített teraszt építettek, várakozás közben csak reménykedtem, hogy nem itt kapunk helyet, mert a betérők között olyan is akadt, aki a téli sapkájától sem vált meg az étkezés ideje során. Beljebb vidéki kocsmára emlékeztető kisvendéglő hangulata van. Kissé zsúfolt, de ekkora forgalom mellett nem is csoda, mi is egy másik külföldi párral közösen kaptunk asztalt. A falakon mindenhol Bécshez kötődő régi festmények, képek, és bekeretezett újságcikkek a helyről.

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki Bécsben jár és szereti a rántott húst! Asztalt mindenképp foglaljatok!

FIGLMÜLLER WOLLZEILE

Cím: Wollzeile 5, 1010 Wien, Austria

Tel: +43 1 512 61 77

Asztalfoglalás: https://figlmueller.at/reservierung/

Web: https://figlmueller.at

Facebook: @figlmueller