külföld Ausztrália Adelaide olasz konyha kenguru pizza pizzázó

A következő  vendégírás szerzője egy messzi-messzi kontinensre invitál bennünket: Ausztráliába, a koalák és a kenguruk hazájába. Pontosabban Dél-Ausztrália fővárosába, Adelaide-ba, ahol isteni még az olasz konyha is! 

 

Még egy pár hét, és itt hagyom egyik legkedvesebb városomat, Adelaide-ot. Az elmúlt 5 évemet Dél-Ausztrália fővárosában töltöttem. Nagyon szerettem ezt a várost. Sok csodás emlék fűz majd ide...

külföld Ausztrália Adelaide olasz konyha kenguru pizza pizzázó

Imádtam a tenger közelségét, a számomra különleges növényeket, állatokat. Maga a város olyan, mint egy nagy falu. 1 millió lakosával hatalmas területen helyezkedik el. Itt minden megvan, mint akár melyik európai nagyvárosban, de mégis minden más. Az úgynevezett „city”-ben vannak a több emeletes irodaházak, üzletek és most már egy-két bérház is. Ez körülbelül 1,5 x 1,5 km a város szívében. A terület többi része inkább hasonlít egy vidéki kisvároshoz. Az élet is ilyen. 5 órakor letelik a munkaidő, és minden bezár, csak az éttermek és a kávézók várják vendégeiket. Számomra nagyon meglepő volt, hogy a bevásárlóközpontok (elég sok van belőlük) is lehúzzák ekkor a redőnyt. Szinte kihal a város. Nagyvárosi hangulat péntek és szombat estére jellemző, akkor van igazi nyüzsgés az utcákon. Ilyenkor megtelnek az éttermek, pubok és egyéb szórakozó helyek.

Ausztrália lakosságára a sokszínűség a megfelelő kifejezés. Az angolok, majd kínaiak után nagyon sok olasz, görög és egyéb európai, ázsiai és afrikai nemzet él az országban. Talán a legkisebb létszámú nemzet maguk az őslakosok, az aboriginek. A különböző népek itt született gyerekei már ausztráloknak vallják magukat, de az otthonról hozott kultúrájukat, konyhaművészetüket, szokásaikat a mai napig megőrizték.

Az éttermek, pubok, kávézók mind az adott nemzet stílusát, ízvilágát őrzik. Igazi ausztrál gasztronómia nem létezik. Őket megkérdezve is csak két dolgot említenek, a Pavlova tortát és a Vegemite krémjüket, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez is az angol Marmite koppintása.

Anna Pavlova balerína 1920-as években Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott. Az ő tiszteletére készült az első habcsókos, krémes, gyümölcsös édesség, a Pavlova-torta.
A Marmite a sörgyártás melléktermékéből készül, főalkotóeleme a sörélesztő. Egy ragadós, sós kenhető  massza. A Vegemite  receptjét az éppen hiánycikknek számító Marmite helyettesítésére dolgozták ki.

A kenguru hús fogyasztása tényleg igazi ausztrál. Készül belőle kolbász, steak, használják pörköltbe (főleg magyarok), de leginkább kutyaeledelnek – pedig igazán ízletes. A szarvas húsához tudnám hasonlítani. Aki meg szeretné kóstolni, ne a kolbásszal kezdje, mert az nem nagyon hasonlít a mi megszokott ízvilágunkhoz. Az ausztrálok elég szegényesen fűszerezik, kivéve, ha európai hentesnél készítik.

A különböző kultúrának köszönhetően nagyon sok jó étterem van a városban. Válogathatunk az olasz, kínai, indiai, pakisztáni, japán, mexikói, nepáli és még felsorolni is nehéz konyhák közül.

Nekem egyik kedvenc helyem a Settebello olasz étterem volt. Imádtam a négysajtos pizzájukat és a Penne Al Pacinot, de bármit választhattunk az étlapról, nem nyúlhattunk mellé. A kávéban sem csalódtunk soha, hiszen a híres Illy-t fogyaszthattuk. Na, és ha már pizza, akkor az esetleg 35-40 fokos melegben a jéghideg csapolt olasz Peroni sör sem maradhatott ki. Itt még a sütemények is finomak voltak, amit én Ausztráliában nem igazán szerettem. Sok itteni desszertet kóstoltam, mert nagyon kívánatosak voltak, de mindig csalódnom kellett: szinte kivétel nélkül émelyítóen édessek. Még az olasz fagyi is.

Ezt az éttermet szívesen ajánlom az olasz konyha kedvelőinek.

külföld Ausztrália Adelaide olasz konyha kenguru pizza pizzázó

CAFE SETTEBELLO NORWOOD

Cím: 134A The Parade, Norwood, SA, 5067

Tel.: +61 08 8431 6487

Web: http://cafesettebello.com.au