Sokáig gondolkodtam, milyen legyen az első érdemi bejegyzés, ahol már a blog eredeti témájának megfelelő szöveggel találkoztok. Miről szóljon, mit mutassak be, illetve meg nektek? Éttermet, kávézót? A környéken (Budapest, IX. kerület) válasszak egyet, vagy távolabbit, esetleg vidéken találhatót?

Mit szólnátok, ha nem is Magyarországon kávéznánk először?

 

Várost látogatni nem csak nyáron lehet, sőt az elkötelezettebbek jobban szeretik tavasszal, vagy ilyenkor ősszel koptatni az utcaköveket. Ezért első úti célunk legyen most Portugália, ahol az időjárás jelenleg is derült, s a hőmérséklet a 27 °C-ot is elérheti a mai nap.

Az első kávénknak pedig ne egy hagyományost válasszunk, hanem valami egzotikusabbat, mint például ezt:

kávé kioszk limonádé külföld Lisszabon wifi

Igen, a képen a kétéves kisfiam látható, de ott előtte, mi van? Megkapva elsőként azt hittem, hogy citromos kóla. Biztosan nem volt kávéjuk. Aztán gyorsan kiderült, hogy nem, semmi köze a kólához, ez valóban jeges kávé - citrommal!

Olyan érzés kerített hatalmába, ahogy belekóstoltam, mintha egy eszpresszót, de leginkább egy Americanót kevertek volna össze egy adag limonádéval. Üdítően hűsítő volt, ami párosult a kávé kesernyés utóízével. Leginkább a hatalmas jégdaraboknak köszönhetően először a hideget éreztük, majd a citrom savanykás ízét, és legvégül a kávé valódi zamatát.

Szeretem a kávét lassan kortyolgatni, de ennél a szívószál sem dísznek volt. Úgy ittam, mintha egy egyszerű, de annál különlegesebb ízesítésű üdítő lett volna.

Hol lehet kapni?

Eddig egyetlen egy helyen találkoztam ezzel a citromos jegeskávéval, mégpedig a fővárosban, Lisszabonban. Személy szerint a Sé Katedrális előtti téren lévő Quiosque de Refrescoban, de mivel egyébként egy franchaise része, még vehettünk volna a város más pontjain is.

kávé kioszk limonádé külföld Lisszabon wifi
Fotó: Lisbon Lux

Ezen a téren egy apró, sárga kioszkról van szó, amit idén, 2015-ben állítottak fel Lisszabon székesegyháza előtt, egy turisztikailag igencsak kedvelt helyen.

A háttért adó katedrális Lisszabon első temploma, amelyet a XII. században építettek egy szaracén mecset helyére. Stílusa eklektikus, magán viseli az elmúlt évszázadok stílusait is, így minden művészettörténetet szerető ember legalább egyszer látni szeretné. Ezért is volt tökéletes választás a hely a frissítőket szolgáló büfének, mert számos turista pihen meg a téren, mielőtt betérne a templomba, vagy tovább folytatná az útját a Szent György várhoz, ahol a legszebb kilátás nyílik a Tejo folyó öblére. A kerek asztalok mellett a kicsit kényelmetlen, hideg fémszékeken pihenve fenséges és egyben kaotikus látvány tárul a szemünk elé, ahogy a tuc tuc sofőrök száguldanak, összevissza parkolnak, dudálnak, hirdetik magukat, miközben mellettük a csilingelő nosztalgia-villamosok csörögnek-zörögnek.

Ismerd meg a lisszaboni hagyomány helyét, idejét és ízét!

Nem csak a hely repít vissza minket az időben, hanem a kapható inni- és ennivalók. A kávé mellett mi limonádét vettünk még a gyermeknek, ami viszont a hagyományos ízvilágot idézte fel bennünk. Savanykás, de azért kiérezhető belőle a jó sok cukorszirup. Továbbá megkóstolhattuk volna a többi hagyományos lisszaboni italokat is, úgymint a capilét, vagy a ginjinhát, a portugál meggylikőrt. Lehetett kapni ezen kívül portói bort és a közeli Sintra város sajtjából készült süteményeket is.

A későbbiekben szeretnék bevezetni egy pontozós értékelést is, de még nem tisztázódtak le a szempontok. Kommentben szívesen fogadom, ti miket vesztek figyelembe egy-egy hely kapcsán!

Addig is jöjjenek a mostani száraz tények:

QUIOSQUE DE REFRESCO

Cím: Jardim Augusto Rosa, Sé, Lisboa

Tel: +351 21 395 8329

e-mail: geral@quiosquederefresco.pt

Wifi: Igen, saját, ingyen Wifivel rendelkezik. Védett, de a kódját a kirakatba kiírták.

Nyitva tartás: a forgalmas helynek köszönhetően a hét minden napján reggel fél kilenctől éjjel egyig. Esti beszélgetésekre is ideális!

Gyerekbarát: Nem, csak amennyiben annak tekintjük, hogy alkoholmentes limonádékat és egyéb cukros löttyöket is árulnak. Arra viszont vigyázni kell, hogy hiába nagyobb téren áll, nincs körbekerítve, így bármelyik óvatlan pillanatban az ide-odarohanó járművek elé szaladhatnak a kicsik.

Facebook: https://www.facebook.com/quiosquederefresco

Blog: http://quiosquederefresco.blogspot.hu/