A következő helyről nem lesz könnyű írnom, még akkor sem, ha a kedvenc éttermeim egyikéről van szó. Különösen azért nem, mert nem mostanság jártam náluk, viszont annyira finom, friss halfogásokat szolgáltak fel, hogy úgy gondolom, itt a helye a blogon. Akkor miért nem megyek el újra? Mert a kedvencem náluk az osztriga, amit most állapotosan inkább kihagyok. Pár hónap múlva, amint megszületik a baba, első dolgom lesz, hogy bepótlom a kimaradt hónapokat, és egy finom tengeri vacsorával lepem meg magunkat itt, Budapest szívében, az Andrássy úton, a The BigFish Seafood Bistro.

Budapest kávé VI. kerület étterem bisztró halak halas tengeri francia stílus osztriga belföld

 

A halászoktól egyenesen az asztalunkig – jó, egy kis kitérővel!

Legelőször véletlenül toppantunk be hozzájuk: onnan költözött el az addig nekünk útba eső indiai, a Bombay Expressz, de azóta már tudatosan szállunk le az Oktogonnál, és haladunk a Jókai tér felé, hiszen ott, a sarkon ehetünk a város legfrissebb sósvízi halfogásaiból. Korábban meggyőződéssel hittem, hogy egy igazi tengeri halétterem kizárólag akkor lehet autentikus, ha a teraszáról hallhatjuk a hullámok csapkodását, a sirályok vijjogását, de legalábbis mindenképp olyan országban van, ahol van saját tengeri halászat. Budapest nem épp egy tengerparti város, sőt Magyarország is rég elveszítette Rijekáját, így a friss folyami halakon kívül másra nem igazán számíthatunk. Azaz csak gondoltam, amíg meg nem tudtam, hogy a Budaörsi Halpiacot üzemeltető PLP Seafood Hungary biztosítja a napi szállítmányokat a Bigfishnek.

„A halászok, szerte a földgolyón hajnalonta kihajóznak a tengerre és a szerencséjüktől és az időjárástól függően begyűjtik napi zsákmányukat. Ezt a legközelebbi kikötőben, árverésen bocsájtják áruba. Itt vásárolunk mi, mindenütt kiválasztva a legfrissebb, legszebb halakat, helyi megbízott felvásárlóink segítségével.”

Olvashatjuk a honlapjukon. Íme, egy videó is, hogyan kerül a hal a vízből az asztalunkra (Youtube-on, illetve az étterem honlapján is megtekinthető):

És tényleg annyira friss, hogy amikor a jégpult előtt válogattam a bőséges kínálat közül, egyszer csak megmozdult az egyik homár, mire én ijedten felkiáltottam:
- Jé ez még él!

A pultnál rendelj!

Az élő homár esetem után én már kihagyom a rendelést, mindig másra bízom, hogy lepjen meg valami különlegessel. Tudom ambivalens, de akármennyire is szeretem a tengeri finomságokat, az a tudat, hogy a tányéromon lévő rák, kagyló még élve került a forró tűzhelyre, szívfacsaró a számomra. Amennyiben ti nem vagytok ennyire érzékeny lelkűek, ki ne hagyjátok a rendelést, hiszen leginkább ott értesülhettek, mi az aznapi felhozatal. Mert hiába szerepel például az étlapon a dorada, ha reggel szerencsésen megúszta a kifogást, akkor délután mi maradunk hoppon. Rendelés után a látványkonyhánál figyelhetjük, hogyan készítik el az ételünk, miközben a kasszánál fizethetünk ugyanúgy, ahogy mondjuk egy halpiacon. Nem kell  tovább várnunk, nyugodtan helyet foglalhatunk, mert a felszolgálás eleganciája az ötcsillagos éttermekével vetekszik. Ennek köszönhetően a későbbiekben is nyugodt szívvel kérhetjük a pincérek segítségét, ha rendelnénk még, mondjuk egy desszertet.

Teltházra számíts!

Mi, spontán emberekként, általában csak úgy beesünk egy-egy étterembe. Így sosem foglaltunk eddig asztalt a Bigfishben sem, pedig mindig megfogadjuk, hiszen annyira népszerű, hogy érkezésünkkor szegény ültetőpincéreknek is vadászniuk kell a szabad asztalra. A hat-nyolcszemélyes, magasított bárasztalok számomra Madrid halas hangulatát hozzák, bár legtöbbször a szélén, vagy az ablaknál elhelyezett normálméretűeknél foglalunk helyet – azokhoz passzol az Ikeás etetőszék, illetve egy hároméves is kényelmesen feléri. Legelső alkalommal a fiam éppen a hozzátáplálás elején tartott, így a tempurált zöldségek nagyobb része a földön kötött ki, de a kedves és figyelmes felszolgálók csupán egy elnéző mosollyal konstatálták az esetet.

Budapest kávé VI. kerület étterem bisztró halak halas tengeri francia stílus osztriga belföld
Calamari fritti (2.550 Ft) - később még a tintahalat is megette Zsombor.

Franciás romantika

A hely teljesen elvarázsolt a hangulatával, a tenger illatával, a szemet, szájat elbűvölő ételekkel. Legszívesebben minden héten megfordulnánk itt, amit a pénztárcánk igencsak bánna. Nem egy olcsó hely! Persze ár-értékben, ha az alapanyagokat, a minőséget és a vendéglátás színvonalát nézzük, vagy a külföldi haléttermek árait, akkor simán azt mondhatjuk, hogy megéri. Mégis inkább meghagyjuk nemes alkalmakra, ünnepekre. Bisztró jellegét tekintve nem egy kiöltözős hely, de ha elegánsabb ruhában térünk be, akkor sem néznek ki bennünket, sőt a nagyfokú odafigyeléstől, udvariasságtól igazi előkelőségnek érezhetjük magunkat.

Budapest kávé VI. kerület étterem bisztró halak halas tengeri francia stílus osztriga belföld
Romantikus hangulatban. Előttem a kedvenc fehérboros fekete kagyló (3.600 Ft)

Legutóbb egy gyerekmentes randevúra tértünk be ide. Előételnek osztrigát és lazacos-polipos vegyestálat kértünk, míg én főételnek az örök kedvencemet, fehérboros fekete kagylót, hozzám hasonlóan a párom is a sötétebb színben gondolkodott a vongole kagylós fekete tagliatellével. Számomra külön öröm volt, hogy itt nem felejtettek el adni a kagylóhoz partedlit, illetve citromos frissítőkendőt. Isteni finom volt minden: az osztrigát, mintha a tengerből szolgálták volna fel, a kagyló tökéletes ízesítése pedig a romantikus Franciaország picike kis eldugott éttermeibe repített, ahol el sem tudok képzelni mást fogyasztani! A párom is teljes egészében meg volt elégedve a vegyestállal és a tésztával. Kísérőnek ajánlott a halhoz megfelelő bort választani, mondjuk egy the bigfish Proseccót. 

Budapest kávé VI. kerület étterem bisztró halak halas tengeri francia stílus osztriga belföld
A vegyestál.

Budapest kávé VI. kerület étterem bisztró halak halas tengeri francia stílus osztriga belföld
Osztriga (630-1,550 Ft)
Budapest kávé VI. kerület étterem bisztró halak halas tengeri francia stílus osztriga belföld
Fekete tagliatelle vongole kagylóval (3.400 Ft)
Budapest kávé VI. kerület étterem bisztró halak halas tengeri francia stílus osztriga belföld
A kávé sem maradhatott el a végén. 

Ha a tengerpartra képzelnénk magunkat egy hangulatos, barátságos, nyüzsgő, zsibongó bisztróba, és nem bánjuk, ha egy kicsit többet költünk a megszokottnál, akkor irány a The bigfish! Nem fogunk csalódni!

THE BIGFISH

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 44.

Tel.: +36 1 2690693

E-mail: info@thebigfish.hu

Nyitva tartás: minden nap déltől 22:00 óráig

Asztalfoglalás: ajánlott! 

Fizetési lehetőség: készpénz, bankkártya

Web: http://www.thebigfish.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/thebigfish.hu/

Instagram:  @thebigfishbistro

Tetszik? Vidd és oszd hírét!
Ettél, ittál már itt? Kommentelj!