A hagyományosan pünkösdi hétvégére időzített Gourmet Fesztivál tegnap, azaz május 12-én 17:00 órakor megnyitotta a kapuit. Az időjárás idén sem kedvez a kiállítóknak, de a kulináriakedvelőket nem tartja vissza attól, hogy halat és vadat ehessenek Magyarország leg-leg-leg éttermeiből. 

Mi is kilátogattunk az első, úgynevezett szakmai napon, és míg a gyermekem a zuhogó esőt, az utakon keletkezett, hatalmas pocsolyákat élvezte, mi felnőttek átadtuk magunkat az ízek kavalkádjának.

 

A hal és a vad jegyében…

zajlott a  Bocuse d’Or világhírű szakácsversenyének európai döntője itt, Budapesten. Ennek tiszteletére a fesztivál is e két alapanyag köré összpontosul. Leginkább a kiállítók menüiből: egy vadhúsos és egy halas fogás közül választhatunk.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

Magyar nyertes!
Idén nem csak Magyarország nyerte el a világ legrangosabb szakácsverseny európai döntőjének rendezési jogát, de a győztes is kis hazánkból került ki. Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx séfje és háromfős csapata nyerte meg a 12 ezer eurós fődíjat. A versenyzőkkel a fesztiválon is összefuthatunk, ma (május 13-án) este 20:00 órakor pedig a színpadon hallgathatjuk meg élménybeszámolójukat.

Kihagyhatatlannak bizonyultak!

Nem vagyok a szó szoros értelmében gourmet, sőt a blogom sem az ételekre, italokra fókuszál. Így a továbbiakban ne várjatok szakszerű véleményeket, nem fogom taglalni, milyen különleges ízhatást keltenek az összetevők, mégis nézzük, mi miket választottunk. 

Duplán is Michelin-csillag

A 104-es szám alatt találjuk az első hazai Michelin-csillagos éttermet a Costest és a tavaly nyitott, azóta szintén Michelin-csillaggal büszkélkedő testvéréttermét, a Costes Downtown.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

A Costes eltökélt célja a kezdetektől, hogy a nemzetközi csúcsgasztronómiát meghonosítsa Magyarországon. Erre készültek az első pillanattól: Európa-szerte tapasztalatokat gyűjtöttek a tulajdonosok, a szakácsokat Michelin-csillagos éttermekben és magas színvonalú tanfolyamokon képezték ki, főszakácsnak pedig a portugál Miguel Rocha Vieirát választották, aki jelentős nemzetközi gyakorlattal rendelkezik. Az álom 2010-ben teljesült, majd 2015-ben megismétlődött.

2015 nyarán Palágyi Eszter vette át a konyha vezetését, míg Vieira a továbbiakban a Costes Downtownt irányítja. Az új hely látványkonyhájába betekintve kísérhetjük figyelemmel a séf munkáját, sőt a gasztrofanatikusok még helyet is foglalhatnak a séfasztalnál.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

A szarvascarpacciot próbáltuk magyar alapanyagokkal, ami nem csak tálalásban volt fantasztikus. A húst tökéletesre érlelték, a savanykás gyümölccsel együtt szinte elolvadt a szánkban.

Odafigyelve az apró részletekre

A következő választásunk a 89-es, Andie Vajna nevével fémjelzett, budapesti Nobura esett, ahol a japán gasztronómiába nyerhetünk bepillantást.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

Nobu szan egy háromasztalos étteremmel kezdte Los Angelesben, mára viszont 32 exkluzív helyet tudhat maga mögött. Közép-Európában az első Budapesten nyílt 2010-ben. Az étteremlánc olyan, mint egy divatmárka, és ezt a gondolatmenetet vallja a sztárséf is: amíg egy divattervező egyetlen finom anyagból mesterművet kreál, addig ő egy darab halból készít művészi alkotást. Ehhez persze rettentő fontos, hogy jó alapanyagból dolgozzanak, természetesen a japán kimértséggel. Budapest közelében nincs tenger, viszont a repülői szállításnak köszönhetően pár óra alatt már a tányérunkon lehet a friss nyersanyag.

(A Noburól Az utazóban olvashatunk részletesebben.)

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

Számomra egyértelmű volt, hogy a japán étteremből halat választok: Nobu sashimi kóstolót. A pultnál állva végigkövethettem a tál elkészítésének folyamatát. Első körben a wakame algát helyezik el a tányéron, majd jön a cevichében ízesített hokkaidói Szent Jakab kagyló, amit leöntenek gyömbéres-lime-os öntettel. Ezek után kerül a tányérra a kojival, azaz rizs élesztőgombával, érlelt tengeri pisztráng, amit a balzsamecetes szusi alapjául szolgáló algalap, vagyis nori öntettel ízesítenek. Végül a Hikiki alga gyömbéres retektekercset szeletelik fel. Erre teszik rá az igazi, frissen facsart, összetört Wasabi szárát. Csodás ízkavalkád az egész. 

A zöldcurry visz mindent

Maradtunk az ázsiai vonalon: a 66-os Buddha-Bar lett a soron lévő megállónk.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

Az első Buddha-Bart 1997-ben nyitotta meg Raymond Visan Párizsban. Azóta 25 országban léphetünk be exkluzív világába. A fúziós konyhájukban a különböző ázsiai kultúrák konyhaművészetét ötvözik. A 2012-ben nyitott Buddha-Bar Budapest komplexum magában foglal egy szállodát, egy éttermet, egy lounge-ot és egy wellness-részleget. A konyhájáért a szíriai születésű Osama Kutaini felel.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

Mind a szusiválogatást, mind a szarvas-zöldcurryt megkóstoltuk. Utóbbit külön kiemelném, kitünően ízesítenek, a korrianderes paradicsom igazi ínyencség volt. A halhoz pedig ha tehetjük, kóstoljuk meg az édes japán szilvabort.

Desszertnek macaron

Gyerekkel kihagyhatatlan az édességek kóstolása. A fiam imádja a zöld színt, így a választása is a zöld macaronra esett a budai Émile-ből.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

A Vörösmarty-téren 1858 óta működik a híres és legendás Gerbeaud Kávéház, melynek neve már egyet jelent a minőséggel és tradícióval.  Jó másfél évszázaddal később Buda felé is terjeszkedni kezdett: egy századfordulón épült villát újítottak fel, ahol az ismert süteményeket kínáló cukrászda mellett étterem és bár is üzemel, így biztosítva egy különleges kulináris élményt a vendégeiknek.

Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

Sajtmánia

A kevésbé édesszájúaknak tökéletes befejezés lehet a bejárathoz közel helyezkedő Zsendice Sajt és Gasztronómia standja az isteni finom sajtjaival. Választhatunk minőségi hegyvidéki tehén- és kecskesajtot, faszénhamuval érlelt lágy sajtkülönlegességget, esetleg raclette-hez valót. A személyes kedvencem a szarvasgombás félkemény tehénsajt. Egy pohár száraz bor mellé kihagyhatatlan!Budapest esemény halas ázsiai étterem étteremlánc belföld

 A Gourmet Fesztivál vasárnap, május 15. estig tart, érdemes dacolva az időjárással legalább egy napra ellátogatni rá! 
Több információt a Gourmet Fesztivál 2016 oldalon találtok, ahonnan magatoknak is kinyomtathatjátok a kiállítók menüit, így előre eltervezve vethetitek be magatokat a gasztronómia fellegvárába!

Fotók: saját.