Szeretek vendéglőkbe járni, ahol egyfajta magasztos hangulat vesz körül. Emellett élvezem felfedezni a világ ízeit is. Különösképpen a keleti fűszerekkel le lehet venni a lábamról. Ahhoz viszont, hogy egy finom indiai ételt ehessek, közel félórát tömegközlekedtem eddig - autóval gyorsabb, de a parkolás miatt legtöbbször előnyben részesítem a villamost. Emiatt tavaly nyáron örömmel konstatáltam, hogy a közelünkben megnyílt az India Gate.

egzotikus indiai ázsiai wifi IX. kerület étterem tea belföld

 

Egy apró étteremről van szó, amiről inkább a családias jelző jut eszembe, mint az autentikus indiai. Bent a vörös és a sötétbarna dominál, amitől kicsit sötét tónusú a hely, de ahogy beköszönt a jó idő, s egybenyitják az előtte lévő, kényelmes, fonott karosszékes kiülős résszel, mindjárt tágasabbnak tűnik.

egzotikus indiai ázsiai wifi IX. kerület étterem tea belföld
Pici, de hangulatos étterem. 
Fotó: Facebook
egzotikus indiai ázsiai wifi IX. kerület étterem tea belföld
A terasszal összenyitva.
Fotó: Facebook

Legutóbbi betértünkkor rajtunk kívül senki sem volt, de azért, mire távoztunk már több asztalnál is ültek. Halk indiai zenét hiányoltam, melyet szívesen hallgattam volna vacsora közben, helyette csak a központi falra szerelt tévé villódzott némán. A sarokban, kicsit elkülönítve van egy hatfős box: ide telepedtünk le, hogy a fiamnak nagyobb helye legyen a mozgolódásra, ha elunja magát.

Mit is együnk?

Az étlap dizájnjára nem költhettek sokat, szimpla összespirálozott, laminált lapok, amik a fiam kezében rendszerint szétesnek. Viszont több mint százféle, tradicionális recept közül választhatunk, amik között még kínai fogásokat is találhatunk. Az alapanyagoknál odafigyelnek, hogy frissek és jó minőségűek legyenek.

Az indiai konyha kedvelőinek lényeges információ lehet, hogy indiai szakácsuk van.

Az ételek egytől egyig fűszeresek, ezt érdemes észben tartani rendeléskor. Nyugodtan kérjük a felszolgáló segítségét: kedvesen az ízlésünket figyelembe véve fog ajánlani nekünk valót.

egzotikus indiai ázsiai wifi IX. kerület étterem tea belföld
A zöldséges pakora 900 forint.

Előételnek zöldséges pakotát (csicseriborsóliszttel panírozott zöldségek) és hagymakarikákat rendeltünk, amihez friss mentás öntetet szolgáltak fel. A fiamnak nem is kellett volna mást kérnem, mert annyira ízlett neki, hogy szine az egészet egymaga ette meg.

A szegények fenséges eledele: dhal

A gyermekem nem szereti az erőset, és a fűszeressel is hadilábon áll: egyszer ő kéri, máskor még az alapízek is zavarják. Emiatt nem könnyű neki rendelni, emiatt azt is nézem, én mit szeretek. Ha ő nem eszi meg, akkor nekem kell. Végül egy dal mellett döntöttem, ami az egyik kedvencem Indiából.

A dhal vagy dal nem egyfajta étel, hanem a hüvelyesekből készített fogások gyűjtőfogalma. Kezdetben leginkább a szegényebb réteg fogyasztotta a szétfőzött, leveses, fűszeres levet, ami azóta igencsak elterjedt Indiában: a lakosság legnagyobb száma vegetáriánus, akiknél a hüvelyesek tekinthetők az alap fehérje forrásnak.

Az általunk választott volt a leggyerekbarátibb: vörös és sárga lencséből készült, amit római köménnyel, curry levéllel és mustármaggal ízesítettek.

Curry avagy a karhí

Hazánkban currynek egy fűszerkeveréket hívunk, ami végül is egy szóösszerántás: a kari fűszernövény és az indiai karhí összevonása, ami édeskés-savanykás szósszal, mártással készült ételek neve. Maga a curry-keverék nem is létezik náluk, amit egyébiránt az angoloknak köszönhetünk: leginkább római kömény, kurkuma, chili és lepkeszegmag az alkotóeleme.

egzotikus indiai ázsiai wifi IX. kerület étterem tea belföld
A rendelésünk. Legelöl a dhal.

Én magam imádom ennek a fűszerkeveréknek az ízét, ráadásul náluk kedveltek a kagylók, rákok, amiért én is odavagyok, így egyértelmű volt, hogy olyat rendelek, amiben mindkettő fellelhető.

Az adagokra nem mondanám, hogy hatalmasak lennének, de a látszat ellenére elegendőek, főleg ha a köreteket is hozzávesszük. Rizzsel, vagy taandori kenyérrel kérhetjük. Egyedül azt hiányoltam, hogy az ételeket nem lehetett variálni, illetve kisadagban kérni.

A kihagyhatatlan mango lassi

Amennyiben megkóstolnánk az indiai italok közül is néhányat, akkor a különleges teájukat és a közkedvelt mango lassit tudom ajánlani. Rendszerint kávéval zárom az étkezést, de itt kizárólag teát iszom, annyira finom! A megszokottól eltérően, az angolokhoz hasonlóan forrón és tejjel isszák a teát, amit keleti fűszerekkel ízesítenek. Adnak hozzá pluszban cukrot, de szerintem így is elég édes. A forrósága ellenére nyáron is üdítően hat! A gyerekeknek, illetve mindenkinek, aki mégis maradna a hűsítő italoknál, a lassit javaslom: a gyümölcsös joghurtos italt, ami leginkább a turmixra hasonlít - annyiban tér el, hogy egyszerre sós és édes az íze. Tökéletesen elveszi a fűszeres ételek erejét is.

Négyen voltunk, és összesen az italokkal, előételekkel, főétellel együtt 11760 forintot fizettünk. A fogások 1700 és 2300 forint között voltak.

egzotikus indiai ázsiai wifi IX. kerület étterem tea belföld

Összességében kellemes, jó hangulatú, finomak az ételek, bár azért akadtak kisebb hiányosságok is.

A koronavírus idején zárva tart. Remélem, a kijárási korlátozás végét itt ünnepelhetjük majd meg. Addig is #maradjotthon!
Viv 

INDIA GATE

Cím: 1094 Páva utca 13. 

Tel.: +36 1 210 0953 

E-mail:  info@indiagate.hu

Nyitva tartás: minden nap 11:00 és  23:00 között

Wifi: van, kérni kell, elég bonyolult. 

Web: http://www.indiagate.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/indiagate07

Elvitel: lehetséges, mi is becsomagoltattuk a fiam maradékát.

Részletesebben a dhalról: Mindmegette.hu

Mango lassi recept: Rántott hús wokban

Az írás a BloggerKépző #írjotthon kihívásában is szerepel: #kávévagytea