belföld Budapest IX. kerület bisztró étterem perui tengeri kávé egzotikus sütemény

Neked mi jut eszedbe Peruról? Nekem a következők: 800 mérföld az Amazonason Jules Vernétől, inka művészet, fehér kukorica, na meg a 2500 krumpli közül mondjuk a kék-lila. Emellett Limához, a fővároshoz most már rokoni szálak is kötnek a sógornőm révén. Emiatt is, a születésnapját nem máshol, mint Budapest első perui éttermében, az Inka Grill Bisztróban ünnepelte meg a család.

 

Az éttermet egy perui házaspár nyitotta 2017 májusában.

Azt mesélték, hogy 29 éve élnek hazánkban, még a magyar állampolgárságot is felvették, és most végre elhozták nekünk is a híres latin-amerikai vendégszeretetet és színpompás ízvilágot.

Maga az étterem nem nagy.

Mi családiasan szinte elfoglaltuk az alsó szintet, rajtunk kívül egy pár kapott még helyet, a többi vendég a galériára kényszerült – nem meglepő módon mellettünk és az emeleten is spanyolul beszélgettek. Ha elsőre nem is tudnánk, hová toppantunk, a hatalmas Macchu Pichu festmény elárulja. Illetve a hatalmas sütő, amit Dél-Amerikából hoztak át hozzánk, hogy a peruiak kedvenc grillcsirkéjét készíthessék el. 

Késve érkeztem, így a tradicionális fogadásról lemaradtam: egy autentikus tálkában motét, azaz a nagyobb szemű, inka kukoricát szolgáltak fel a többieknek, míg várakoztak a főételre. 

belföld Budapest IX. kerület bisztró étterem perui tengeri kávé egzotikus sütemény

Ahogy nálunk is, ott is kedvelt csipegetnivaló a mani tostado, azaz pörkölt földimogyoró. A kukorica és a burgonya hazájának is mondhatnánk Perut, mert mindkettőt ősidők óta termesztik. Már az inkák vallási szertartásokon használták a kukoricát, és olyan különleges fajtákat találhatunk náluk, mint például a legelterjedtebb kék szemű, vagy a choclo, a nagy szemű fehérkukorica. Érdekesség, hogy ők a főtt kukoricát só helyett sajttal eszik. A burgonya a kukoricát is megelőzi: az ország főélelmiszere. Jelenleg több mint 2500 félét termesztenek, és leginkább köretként fogyasztják. Mellettük még nagyon közkedvelt, és hihetetlenül finom a camote, azaz édesburgonya, amit spanyol nyelvterületen batátaként ismernek.

A peruiak joggal büszkék a konyhaművészetükre!

A perui konyha fűszeresen ízletes. Mivel számos régióból áll az ország, illetve a domborzata is sokszínű, így nem csoda, hogy változatos gasztronómiával rendelkezik. Szinte minden régiónak megvan a saját kedvenc étele. Északon kedvelik az arroz con patot, vagyis a kacsát rizzsel, míg délkeleten, Cuzco környékén az alpaka húsáért vannak oda, a Titicaca-tó partjánál speciálisan fagyasztott burgonyát, a chuñot eszik, míg a hegyekben pachamancát, melyet egy földbe ásott edényben készítenek el. A dzsungelben sem halnánk éhen, ott a juane a főétel, aminek rizs, hús és lágytojás az alapja. Míg Európában házikedvencként tartjuk a tengerimalacot, addig náluk országszerte előszeretettel kerül a tányérra.

belföld Budapest IX. kerület bisztró étterem perui tengeri kávé egzotikus sütemény
Arroz con mariscos 2.890 Ft

A halimádatom ellenére most nem a lime-lében pácolt halat, a cevichét kóstoltam meg, pedig ez a leghíresebb ételük, hanem egy másik perui street foodot, az arroz con mariscost. Vagyis tengergyümölcseit rizzsel. Nagyon tetszett a tálalás: a formabontó tál, a olvasztott sajtreszelékes sültkrumplival fedett rizsestál, amit julienre vágott lilahagymával színesítettek. Az íze is mennyei volt! Kissé savanykás a lime-tól és a fehér bortól, a chilitől pedig kicsit csípős. Sógornőm azt mesélte, hogy ezt előszeretettel eszik az utcán, mondjuk az útpadkán ücsörögve!

belföld Budapest IX. kerület bisztró étterem perui tengeri kávé egzotikus sütemény

Desszertnek a híres perui fánkot, a picaronest rendeltem. Leginkább a Madridban evett churrora hasonlít, csak ezt ánizsos, karamellezett öntettel öntik nyakon.

belföld Budapest IX. kerület bisztró étterem perui tengeri kávé egzotikus sütemény
Chicha Morada, míg a háttérben az inka kóla. Mindkettő 450 Ft.

Az inka kóla annyira közkedvelt, hogy mire odaértem, már el is fogyott, így csak belekortyolhattam, míg a másik híres üdítőjükből, a chicha moradából több pohárral is ittam, annyira ízlett. Az alkoholmentes koktél nem más, mint a lé, amelyben a híres, perui lilakukoricát főzték meg, és fahéjjal, illetve alma- és ananászlével ízesítették.

belföld Budapest IX. kerület bisztró étterem perui tengeri kávé egzotikus sütemény

Isteni finom kávéjukat feketén isszák, ha tejet szeretnénk hozzá, külön szóljunk érte!

Mi kora délután jártunk náluk, de legközelebb úgy időzítek majd, hogy olyan időpontban térjünk be, amikor egy perui gitáros szórakoztatja a vendégeket.

További képek a helyről:

belföld Budapest IX. kerület bisztró étterem perui tengeri kávé egzotikus sütemény

Az Inka Grill Bisztró az autentikus perui étkek bemutatásával bepillantást nyújt egy változatos, ízletes gasztronómiába, amit az egzotikus konyha kedvelőinek ajánlott kipróbálnia! Amennyiben otthonunkban is kiszeretnénk próbálni a perui  élelmiszereket, esetleg olvasnánk az országról, vásárolhatunk is náluk!

INKA GRILL BISZTRÓ

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 29.

Tel.: +36 30 507 3788

E-mail: inkabrillbisztro@gmail.com

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00 - 22:00

                          szombat 11:00 - 22:00

                         vasárnap zárva

Facebook: https://www.facebook.com/Inka-Grill-Bisztr%C3%B3-599241520280800/