Kedves ismerősöm, a Rainbow Soul - "Szivárvány-lelkek" női csoportjának megálmodója, Ancsi januárban Izlandra látogatott. A szigeten az éttermekhez, kávéházakhoz kisebb vagyon kell, ezért nem meglepő módon, ő is inkább az utcai árusokat, étkezdéket preferálta. Ezek közül mutat be most kettőt:

 

Izland az az ország, ahová minden magyar embernek el kellene, hogy jusson egyszer az életben. Igazi felfrissülést hoz testnek és léleknek, és az idén a január is élhetőbb, szerethetőbb és enyhébb is volt Reykjavíkban, mint Budapesten. Izland tényleg egy sziget, nem csak földrajzi szempontból: van benne egy érdekes kettősség, egyrészről a természetes jólét, a magas életszínvonal ami szinte kivétel nélkül minden izlandit megillett, másrészt a tradícióik és autonómiájuk megőrzése és ápolása, igy hiába is keresünk  – dehogy kerestünk! ;)  – Mc Donald's és Burger King gyorséttermeket vagy Starbucks kávézókat a szigeten, nem fogunk találni. Amikor ott vagy ezek nem is fognak hiányozni, annyira magával ragad és beszippant a friss levegő, az, hogy gleccservíz folyik a csapból, a tisztaság az utcákon, köztereken és az, hogy látod, hogy lehet stresszmentesen és kiegyensúlyozottan élni.

Izland vagyon bio kioszk bisztró hot dog leves ázsiai vendégposzt

Az izlandi emberek kortalanok, rengeteg halat esznek, és extrém kevesen dohányoznak, isznak, kábítószereznek a szigeten. Viszont amit minden turista megjegyez és megütközik rajta- még a nyugat európai és amerikai is, nemhogy a magyar, hogy Izlandon a kaja drága. Nemhogy drága, hanem piszok drága, így nem szégyen, hanem alap, hogy a legtöbb ide látogató a szupermarketekből szerzi be a napi betevőt, ami a hazai kínálathoz képest maga a Kánaán. Igaz, itt is ütősek az árak – egy csomagolt szendvics darabja átszámítva 1500-2500 forint – viszont ami összességében elmondható, hogy szinte minden biotermék, kevesebb cukrot tartalmaznak a joghurtok, és ügyelnek a magas fehérje bevitelre, így rengeteg táplálék kiegészítő van az üzletek polcain, ami nálunk csak sport vagy diétás, bioboltokban. Egy kávé ára 1500-3000 forint attól függően, hogy egy pékségből kéred elvitelre vagy beülsz egy étterembe. Ettől függetlenül viszont az ember úgy van vele, ha már nyaral, illetve jelen esetben telel, próbálja ki a helyi különlegességeket, viszont valóban nem erős túlzás, hogy egy-egy "beülés" eredménye simán 100.000 forintba is kerülhet egy rutintalan turistapáros eseteben két leves, főétel, desszert és üdítő, kávé fogyasztása esetén. Így a jól megtervezett választás a híres hot dogos bódéra esett, ami Izland leghíresebb és legnépszerűbb "étterme" ☻, ahol szinte állandóan áll előtte a sor és már 80 éve ott áll; illetve a Noodle Station névre hallgató ázsiai étkezdére.

Izland vagyon bio kioszk bisztró hot dog leves ázsiai vendégposzt

A hot dogos bódénak van egy kis, hogy is mondjam, nomád varázsa. A virsli jó minőségű borjúhústól készül és pirított hagymával, mustárral és egy édeskés barna szósszal adják, igy teljes az ízélmény. Kis étkűek is, ha éhesen érkeznek, simán két darabot is be tudnak vágni, míg egy átlag férfi három-négy darabbal is elbír. Egy darab 1600 forintra jön ki, de hangsúlyozom itt ez a legolcsóbb étkezési alternatívák egyike, ott ismeretlen a 399 forintos "kézbe gyros" fogalma. Mindenképpen kóstoljátok meg, ha arra jártok, Bill Clinton sem hagyta ki! ☻ 

Izland vagyon bio kioszk bisztró hot dog leves ázsiai vendégposzt

Reykjavík fő utcája elején, de 5 percre a tengertől találjátok a Noodle Station-t. Egy viszonylag puritán – egyébként az egész szigetet a nemes egyszerűség jellemzi – berendezésű, egyszerű, "kakasülős" hely ahol csirkés, marhás és vega tésztás levesek közül tudunk választani. Az adag hatalmas és az ízvilág páratlan. Rizstészta, friss zöldségek, ebből a különböző csírák dominánsak és a zeller és édeskés pikáns leves – kiegészítve hússal, ha kérünk bele, amivel nagyon nem spórolnak – alkotja ezt a főételt, amivel maximálisan jól lakhatsz, sőt a legtöbben meg sem tudnak birkózni vele, de azért kérhető még extra hús és extra zöldség is felárral. A levesek ára az alábbiak szerint alakul: a vega 2000 forint, a húsos 6000 forint, de kitesz egy teljes étkezést, ez után aztán nem éhezünk meg 5-6 óra múlva sem. Külön érdekesség, hogy a tányérok alján egy-egy kedves üzenettel is találkozhatunk, amennyiben "kivégeztük" az egészet ☻:

Izland vagyon bio kioszk bisztró hot dog leves ázsiai vendégposzt

Csak ajánlani tudom nektek ezeket a felejthetetlen gasztrohelyeket és –élményeket! ♥

Képek: Ancsi