UPDATE: A hely jelenleg zárva, mert elköltöznek. Új címük: Dohány utca 36. Nyitás: 2017. december.
(Továbbra is) szeretitek a halat? Budapesten is ennétek valami könnyű, frissen készítettet? A tengeri herkentyűket hanyagolnátok, helyette maradnátok a jó öreg, magyar állománynál? Akkor nektek mindenképp a Halkakas ajánlott a Veres Pálné utcában!
Egy fiatal, háromfős társaság úgy döntött, hogy ha már az egyikük édesapjának halastava van, nyitnak egy halbisztrót Budapesten, közel a Váci utcához. Azt is eltökélték, hogy csak hazai termékekkel dolgoznak. Ez a két dolog azért is érdekes így együtt, mert – ugyan javuló tendenciát érzékelve – azt tapasztalom, hogy a vendéglősök alig használják ki hazánk adta piaci lehetőségeket. Emellett a magyarokra az sem jellemző, hogy halat fogyasztanának. Amíg az Unióban az éves halfogyasztás 20 kg/fő, addig Magyarországon alig 3,5 kg/fő.* Az édesvízi halak pedig messze alul maradnak a választásaikban, mint mondjuk, a tengeriek. Sőt azt a kérdést is érdemes feltenni, hogy úgy igazán mikor is esznek halat? Nyáron a Balaton partján egy ízletes hekket; amikor a gyerekek meglátják Iglo kapitányt a tévében, és a szüleiknek halrudacskákat kell sütniük; Szenteste, amikor a halászlé köré összegyűlik a család. Ugye, unalmasnak hangzik egy kicsit?
Na egy biztos, a Halkakas Bisztróban felszolgált fogások nem fognak unalomba űzni titeket. Ugyan hetente egyszer van halászlé, de azért az étlapot átböngészve olyan különlegességeket találtok, mint a currys pontyropogós, tokhal steak hideg aszalt gyümölcsös kuszkusszal, remoulade mártásos fish&chips és a személyes kedvencem: harcsa-gyros tál. A grillezett halfalatokat ropogósra sütik, hozzá pedig friss salátát és hasábburgonyát szolgálnak fel. A kisfalatokat házi tzatziki- illetve bazsalikomos paradicsomszószba mártogathatjuk.
A fenséges ételeket kis pincészet boraival, házi sörökkel, szörpökkel és limonádékkal öblíthetitek le. Ha egészségesebbre vágytok, akkor mindenképp valamelyik zöldséglevet kérjétek, azok is isteni finomak! Számomra a nyár a levendulás limonádéé, míg ősszel-télen a céklaléért vagyok oda.
Egyébként imádom ezt a helyet. Ha finomat akarok enni, biztos, hogy ide jövök. Már gyerek előtt, terhesen, de a gyerekkel is számos alkalommal megfordultunk itt. Eddig mindig szerencsével jártunk: egy utolsó, üres asztal valamelyik sarokban mindig akadt, de arra számítani kell, hogy a hely kicsike, és általában tömve van. A hangulata a családi ebédek zsibvására hasonlít: köszönhetően a fehér fabútoroknak, a retrodizájnnak és az asztaloknál folyó véget nem érő beszélgetéseknek. Kisebb forgalom idején (általában hétköznap) nyugodtan üljetek le az asztalhoz, ahol ráérősen válogathattok az étlapról, és élvezhetitek a kedves, barátságos kiszolgálást. Forgalmasabb napokon a pultnál rendeljetek megkönnyítve az ott dolgozók fáradalmas, de gyors, precíz munkáját!
Az apró méretéből adódóan, a mellékhelyiségek a pincében kaptak helyet, ahová egy meredek falépcsőn lehet lejutni. Rusztikus hangulatú, csak nincs korlát, ráadásul az utolsó pár fok kanyarodik, ahol kapaszkodó híján muszáj valakinek a segítségét kérnem. Leginkább nagy pocakkal volt vicces lecsoszognom, tisztára az öreg Csoszoginak éreztem magam. Lent a tágas előteret régi bútorokkal, lócákkal rendezték be. A falakat pedig zsírkréta hatású gyermekrajzokkal díszítették, amelyeket valóban gyerekek festettek. A mosdókat egy-egy fülke képviseli. Amennyiben egyszerre többen mentek hölgyek, s nincsennek előttetek, nyugodtan térjetek be a férfibe is, ugyanolyan tiszta és rendezett, mint a női.
Jó idő esetén érdemes kint helyet foglalni. Nincs túl sok asztal: két-három az út szélén, viszont nyári melegben jól esik a – belvárosi –szabadban, egy napernyő alatt ejtőzni. A gyerekekre kell leginkább vigyázni: nincs körbe kerítve, simán kiszaladhatnak az útra. Bent a tálaló asztal alsó polcán különböző játékok sorakoznak, amikkel nyugodtan leköthetitek az etetőszékben ücsörgő gyereketek figyelmét, míg ti falatoztok.
Összességében, egy fiatalos, barátságos, kis zug, ahol isteni halas ételeket ehettek nem olcsón, de azért megfizethető áron!
Végezettül egy – Youtube-on talált – kedvcsináló videó:
HALKAKAS HALBISZTRÓ
Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 36.
Tel.: +36 30 226 0638
E-mail: halkakas@gmail.com
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 12:00-22:00 óra között
Asztalfoglalás: lehetséges
Állatbarát: igen
Web: http://halkakas.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/HalkakasHalbisztro
A saját képek mellett Anita, a Zarándi túrák bloggerének fotói láthatók.
Amennyiben tetszett az ajánló, kérlek, osszátok meg a barátaitoknak; ha ellátogattatok Ti is a Halkakasba, írjátok meg kommentben a saját véleményeteket is!