Hogyan képzelünk el egy francia pékséget? Finom, frissen sütött kenyerek, baguette-ek, croissantok, tarte-ok ezerféle változatban sorakoznak a pult mögött, a levegőben pörkölt kávé illata terjeng, a kerek asztaloknál a helybéliek reggeliznek, miközben napilapot olvasgatnak. A Fővám téren egy bisztró próbálja visszaadni ezt a különleges francia hangulatot. Nézzük meg, mennyire sikerül neki!

 

Francia nyelvtudással a hátam mögött szkeptikusan álltam az Amber’s French Bakery & Caféhoz. Először is, ha már Magyarországon vagyunk - még akkor is, ha egy turistákkal övezett városrészben a Váci utca sarkán -, jobban szeretem, ha magyar névvel illetjük a helyeket. Ráadásul angolul hirdetik, hogy francia pékség. A honlapja is azt suggalta, hogy a készítő francia tudása kissé lyukacsos. Sőt, a név választása is ezt erősítette meg bennem. Hiába ötletes, hogy a tulajdonos a saját kislányáról nevezte el a helyet, a francia Chez Ambre, L’ambre variációk helyett maradt a szokványos angol Amber’s változatnál.

Ezzel tértem be a pékségbe, ahol egyszerre megérintett a francia stílus.

A feliratok ugyan a magyar mellett továbbra is angol nyelvűek, de a natúr, fehér-barna színeivel, fa burkolataival, a kenyérválasztékával és a hatalmas órájával – mely valóban jár – már elhiteti velünk, hogy valahol Dél-Franciaországban járunk. Mitöbb, a teraszán kávézó vendégek látványa egy csepp Párizst is varázsol a Vásárcsarnok jövés-menésével szemközt.

kávé Budapest V. kerület sütemény pékség cukrászda péksütemény francia stílus bisztró természetes alapanyagok kézműves termékek
A méretes óra, ami mutatja a pontos időt. Elsőre el sem akartam hinni.

Az enteriőr egyszerre letisztult, mégis eklektikus hatást keltő. Belépve a kissé futurisztikus fotelek mögött egy kandalló díszeleg, míg a hatalmas, kirakatablakok előtt bárszékes asztalkák hívogatnak egy gyors reggelire. Önkiszolgáló hely révén a pult kapta a központi helyet és szolgálatot. Háttérben látványpulton a saját fejlesztésű lisztből készült kenyerek, míg előtérben az álomszép pék- és cukrászsütemények.

kávé Budapest V. kerület sütemény pékség cukrászda péksütemény francia stílus bisztró természetes alapanyagok kézműves termékek
Timi, a Cityblog írója a körtés-mandulás pitét ajánlja.

A választás nehéz, legszívesebben mindent megkóstolna az ember lánya, fia. Az kell. Amaz. Nem is. EZ! Vagy valami hasonlóképpen állunk ott az üvegpult előtt, és tátott szájjal álmélkodunk a sok gyönyörűségen. A gyerek nálunk még inkább megnehezítette a döntést, mert mindegyikre rábökött, hogy ő olyat szeretne. A sor végén mandulamorzsás gyümölcsjoghurtok sorakoztak, és mivel nem lehetett tovább menni, így ragaszkodott a joghurthoz. Én kevésbé. Sokkal édesszájúbb vagyok, ezért elcsábulva fiam első választását, francia csokitortát is rendeltem – magamnak. Az éclairek közül nem tudtam választani, pedig azt olvastam, hogy itt kapható a városban a legnagyobb égetett tésztás fánk.

A torta annyira krémesen lágy volt és nem is túl édes, hogy örülhettem egyetlen egy kóstoló falatnak. Mert a fiam az egészet megette előlem.

kávé Budapest V. kerület sütemény pékség cukrászda péksütemény francia stílus bisztró természetes alapanyagok kézműves termékek
Az órás párnára dőlve aludt el. A francia csokitorta 750 forint.

Csak vigyáz az alakomra, gondoltam, miközben a joghurtos gyümölcsöt eszegettem. A mandulamorzsa alapjáratban alulra kerül, érdemes először összekeverni, mert az édes mandula ropogóssá és kissé grillázsossá teszi a gyümölcsök ízét.

kávé Budapest V. kerület sütemény pékség cukrászda péksütemény francia stílus bisztró természetes alapanyagok kézműves termékek
A cappuccino 650 forint.

Rendeléskor számítani kell egy kis káoszra. Több kiszolgáló is dolgozik a pult mögött, mégis fennakadások állhatnak elő. Valaki még csak a sütiket nézegeti, valaki a kávélistát olvassa, valaki már rendelt, valaki pedig már sorban áll, hogy fizessen. Cukortartónak egy régi varrógépet alakítottak át, ahonnan tetszés szerint vehetünk el édesítőszereket – amennyiben nem merülünk el teljesen a látványpékségük fürkészésében. Nekem sikerült, és csak az asztalnál jöttem rá: nincs plusz cukrom a cappuccinóhoz. Nem is kellett, mert a tejhab megfelelően krémes állagú volt, a kávé pedig nem túl keserű - egyszóval: finom volt.

A kezdeti kétségeimet az eredeti és újragondolt francia receptúrák rögvest elhessegették. Az alapanyagaik is kizárólag természetesek, nincs bennük adalékanyag, mesterséges színezék, ízfokozó. Kínálatukban a kézműves termékek is nagy szerepet kapnak!

Ha már francia életérzés, a választékukból nem hiányozhat a Croque monsieur, de a francia crêpe sem. Emellett még gusztusos szendvicseket, salátákat, sőt hideg-meleg leveseket is rendelhetünk magunknak.

Franciásan gyerekbarát.

Sok helyen lehet olvasni, hogyan nevelik a francia nők a gyermeküket. Vagyis a francia gyerekek „megkímélik” az anyjukat mindennemű gondtól. Gondolom, a bisztró kialakításánál is hasonlóképpen álltak hozzá: a mosdóban nincs pelenkázó, gyerekszékekkel nem találkoztam, viszont a kétévesemmel igencsak elnézőek voltak. Egy szót sem szóltak, amikor a délutáni alvását a párnázott padjukon töltötte, de akkor sem, amikor a falon lévő farönk-betéten éppen megpróbált felmászni – legalábbis egy fotó erejéig.

kávé Budapest V. kerület sütemény pékség cukrászda péksütemény francia stílus bisztró természetes alapanyagok kézműves termékek
A pózőr - a fotó után rögtön visszaült mellénk az asztalhoz.

kávé Budapest V. kerület sütemény pékség cukrászda péksütemény francia stílus bisztró természetes alapanyagok kézműves termékek

A hely erős 4-es!
Tetszetős, de voltam már franciásabb hangulatú pékségben.


AMBER'S FRENCH BAKERY & CAFÉ

Cím: 1056 Budapest, Fővám tér 5.

Tel.: +36 1 226 3260

E-mail: info@ambers.hu

Nyitva tartás: minden nap 8:00 - 21:00

Wifi: a teraszon nem jön be

Fizetési módok: Visa, American Express, Mastercard és Készpénz

Web: https://ambers.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/ambersbudapest/

A helyről még írtak: We love Budapest

                                        Webtepsi

Köszönet Fábián Tímeának a hely ajánlásáért!