Na jó, az Esco Barnak igazándiból semmi köze se Jónáshoz, se a cethez, azt leszámítva, hogy a budapesti Bálna földszintjén található. Viszont ez éppen elég volt ahhoz, hogy a négyéves fiam a bálna szájába invitálja az éppen itthon tartózkodó, drága sógornőmet egy finom hamburgerre.
Megosztó épületnek számít a 2013-ban megnyitott kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum: a Bálna. Egy holland tervező, Kas Oosterhuis tervei alapján újították fel a Vámház körút melletti, 1881-ben épült, műemlék jellegű Közraktár csarnokait, sőt egy teljesen új épületegyüttest alkottak: a négy raktárépület közül kettőt átriummal kötöttek össze, amit egy acél-üveg héjjal hosszabbítottak meg bálna formájúvá.
Hatalmas komplexum, amelyet a város központjának szántak, egy elit-plázának, viszont most így négy évvel a megnyitás után is az üresség és a csend jellemzi. Ennek ellenére én nagyon kedvelem. Kívülről fantasztikus látványt nyújt a Duna-parton, míg bent monumentális tér fogad. Igaz, nem lepik el üzletek hada, viszont otthont ad az Új Budapest Galériának is, ahol a kortárs művészek alkotásait csodálhatjuk meg. Emiatt, na meg az itt található kézműves termékeket forgalmazó „piac” miatt is érdemes betérni. Az éttermekről, bárokról, sörházakról nem is beszélve!
A földszinten a Dunára néz az EscoBar, sőt jó idő esetén még a panoráma teraszán ülve is élvezhetjük a folyó és a Gellért-hegy látványát. A nevét hallva Pablo Escobar kolumbiai drogbáró jutott eszembe, ezért is valami spanyol-mexikói beütésre számítottam, helyette a street food, illetve az olasz konyha szerelmeseinek kedvez. Nem nagy a hely, amitől barátságos, otthonos hangulatot kap. A közeli belvárosnak köszönhetően a turisták előszeretettel látogatják, így az sem meglepő, hogy esténként teltház van, érdemes előre asztalt foglalni, ha idejövünk vacsorázni. Hűvösebb időben is megfelelő választásnak bizonyul: hatalmas üvegablakai végett a belső terme is tágasnak tűnik, míg a bejáratnál külön ruhatárat biztosítanak, ahol előzékenyen segítik le a kabátokat a hölgyekről. Sajnos, mi messzebb kaptunk helyet a pulttól, így nem leshettünk be a látványkonyhájába, ehelyett Magyarország, illetve Budapest grafikus, bár elnagyolt térképén figyelhettük meg, milyen nevezetességei is vannak hazánknak. Tetszett, ahogy a fekete falakat fehér krétaírásokkal – rajzokkal dobták fel. S az is, hogy a konyha felett a személyzet névsorát olvashatjuk.
Az eredeti elképzelést végül megváltoztattuk, mert az étlapot böngészve rájöttünk, a fiunk helyett inkább mi vagyunk azok, akik odáig és vissza vannak egy kecskesajtos bárányburgerért. Először gondolkodtunk, hogy a különleges konfitált (azaz zsírban abált) marhapofából készültet kóstoljuk meg, de személy szerint én még Hollókőig is elutazok egy kis finom kecskesajtért (pöpec az ottani fokhagymás). Jó döntés volt: isteni illata már messziről elárulta, hogy nem fogunk csalódni. A bárányt megfelelően megsütötték, a kecskesajt íze erőteljesen kiérződött, pont ahogy szeretem. Köretként édes körteszószt és egy nagy adag hasábburgonyát szolgáltak fel hozzá. Én bőségesen jóllaktam velük. Hozzá Almdudlert ittam, míg a többiek söröztek, boroztak.
Zsombor fiam végül maradt a szokásos, mindig bejövős, kövön sütött, szalámis pizzánál – fokhagymás alappal. Hozzá pedig a kedvence: a limonádé. Amíg várakoztunk, kapott színes ceruzákat, amikkel kiszínezhette az asztal alátétként használatos étlapot. Ekkor még nem volt rá szükségünk, de ha legközelebb megyünk, Csongor beleülhet az egyik etetőszékükbe.
Az Esco Bar nem olcsó, viszont az adagok megfelelően nagyok, biztosan nem fogunk éhen maradni. A kilátás, a budai panoráma gyönyörű az ablakaiból, teraszáról ! Glutén- és laktózérzékenyek is bátran betérhetnek!
ESCO BAR & CAFE
Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
Tel.: +36 1 4265380
E-mail: escobarbalna@gmail.com
Nyitvatartás: vasárnaptól szerdáig déltől 21:00 óráig, csütörtöktől szombatig 23:00 óráig.
Asztalfoglalás: ajánlott
Állatbarát: igen
Web: http://www.balnabudapest.hu/uzlet/esco-bar--cafe
Tetszik? Vidd és oszd hírét!
Ettél, ittál már itt? Kommentelj!
Nem akarsz lemaradni az új ajánlókról? Kedveld a blog Facebook-oldalát!
Együttműködnél? Keress meg!