Kicsit megint messziről indítok, de talán megértitek miért. Vidékiként gimnázium végén a legjobb barátnői programunknak számított, ha Budapestre utaztunk és a Westend City Centerben megnéztünk egy mozifilmet. Vásárlás helyett, inkább a film előtt ettünk egy milánói spagettit dupla adag sajttal. Mindig ugyanott, ugyanazt. Most ugyan gyerekkel vásárolgattam a Westendben, de a korgó gyomrom és a tinédzserkori emlékek az ételudvarra vittek minket. A régi olasz gyorsétterem már régen bezárt, de helyén jelenleg a Bellozzo nyitott egy éttermet.
Először járva náluk kicsit káoszosra sikeredett a rendelésem. Nem ismerve a rendszert egyszerűen odamentem a pulthoz, és csak akkor vettem észre, hogy rossz helyen állok, amikor már az utánam jövőket szolgálták ki. Igaz, addig azt figyeltem, mik közül választhatok: tészták, pizzák, saláták és desszertek. Imádom az olasz tésztákat!
Lassacskán a pult feletti, kiszolgálást könnyítő olasz várostáblák mellett megláttam a rendelésfelvételt is, így végre én is beállhattam a sorba. Ugyan eddigre a nagy molinóról megtudtam, hogy milyen szószok vannak és mennyiért, de a tésztaféléket sehol se találtam rajta. Pennét szerettem volna enni, mert azt a 10 hónapos fiam is meg tudja fogni. Igen, egy tányérból eszünk… A spagetti nagyon vékony, a tagliatelle is ugyanolyan hosszú, míg a tortellini magába szívja a szószt, s akkor az összes nálam lévő törlőkendő kevésnek fog bizonyulni. Kiderült pennét hiába kérek, helyette van mezze maniche (amiből lehet teljes kiőrlésűt is választani), spagetti, fusilli, ravioli és tortellini. A rövid csőtészta, a mezze maniche hasonlít legjobban a pennére, így amellett maradtam.
Legszívesebben az arrabiatájukat kóstoltam volna meg, de mivel csípős, muszáj voltam a fiam miatt mást enni. A molinóról az alapanyagok is hiányoztak. Ugyan a pultnál tettek ki elvihető étlapot, de mire végre sorra kerültem, nem volt kedvem csak azért újra várakozni, hogy alaposan átnézzem, pontosan mit takarnak a nevek. A gorgonzolát ismertem, szeretem is, azt bárhogy készítik el, biztosan finom lesz. Kérhettem normál és nagy adagban.
Kaptam egy sorszámot, amivel az elkészült ételt az egyik városállomásnál vehetek majd át. A számot kiírva az anyósomat küldtem érte, mert én közben babáztam. Ekkor kérdezte meg tőle a szakács, hogy a tésztát puhára, vagy al dentére főzzék, illetve a szósz fokhagymás legyen-e. Örültem volna, ha ezeket az infókat tőlem kérdezik meg rendeléskor, s nem egyesével kell az asztalunkhoz rohangálni. Mindezt tudva legközelebb könnyedén odafigyelhetünk erre és elkerülhetjük az apró kellemetlenségeket.
Pár perc múlva készen lett a rendelésem. Tetszett, hogy odafigyeltek a tálalásra is: a hagyományos, nem éppen esztétikus műanyag helyett dizájnos habtányérban kaptam (elvitelnél ez jobban tartja a hőt), a tészta tetejét pedig megszórták még parmezánnal és bazsalikommal. Meglepetésemre sült kaliforniai paprikát is tartalmazott, aminek az íze kicsit lágyította a kéksajt egyedi aromáját. Nem tudom, mekkora lehet a normál adag, de annyira finom volt, hogy nem bántam meg, hogy nagyot rendeltem. Az összes elfogyott.
A tálcára a szokványos reklámpapír helyett kartonpapírt hajtogattak, amire Olaszország térképét rajzolták és bejelölték rajta, mely olasz városokból szerzik be az alapanyagaikat. Mert a hely különlegessége nem csak a gyorsan finomat szemlélet, hanem hogy minőségi összetevőket használjanak.
A Bellozzo valóban jó választás, ha kevés időnk van, mégis igazi olasz ízekre vágyunk.
BELLOZZO
Cím: Westend Bevásárlóközpont, 1066 Budapest Váci út 3.
Tel.: +36 20 357 1246
Nyitva tartás: minden nap 10:00 - 22:00
Elvitelre: természetesen igen
Facebook: @BellozzoRestaurant
Wifi: a bevásárlóközpontban van ingyenes.