Legelőször személyesen a Costa Coffee kávézólánccal a Nyugati Pályaudvar melletti Eiffel Tér Irodaház földszintjén találkoztam. Abban az időben hetente utaztam Szegedre, s ahogy a bőröndömet vonszolva elhaladtam a bejárata előtt, azután sóvárogtam, hogy egyszer én is részese lehessek annak a különleges világnak, amit ezek a helyek ígérnek. Olyan trendi akartam lenni, mint azok a fiatalok, akik a takeaway kávéjukkal sietnek valahová. A mozgásom miatt én sosem vállalhatom be, hogy bármikor is magammal vihessek egy teli papírpoharat, ezért meg kellett várnom, legyen annyi időm, hogy kényelmesen beülhessek egy latte macchiatóra.

 

Emlékszem, tél volt. Fekete hosszú szövetkabátot viseltem, vastag sállal, bőrkesztyűvel. Gondoltam, levetkőzöm, míg elkortyolgatom a kávémat. Végül csak a kesztyűmet húztam le, olyan hideg volt a kávézóban. Ráadásul még a fotocellás ajtó is állandóan kinyílt az előtte elhaladó gyalogosoktól. Nem bizonyult valami meleg, vendégmarasztaló helynek. Emellett az sem tetszett, hogy teljes mértékben önkiszolgáló, és nem igazán voltak segítőkészek a kávé asztalhoz juttatásában. Maga a macchiato finom volt, erős, díszes, minden részletre odafigyelő. De baromi drága! Az árából máshol akár kettőt is vehettem volna. Árlistájukat nem a magyar pénztárcákhoz igazították.

Az első benyomás nem éppen kedvező lett, de azután…

Addig nem is mentem be többet egyetlen Costa Coffeeba se, amíg a Corvinban nem nyitott egy. Határidős munkám volt, a pár hónapos fiam nyűgösködött, amitől viszont dolgozni nem tudtam. Fogtam a kisbabám, odaadtam az apjának, majd a laptopommal beültem az autóba, és meg sem álltam a Corvin Plazáig. Ott pedig be a kávézóba. Itt már a bevásárlóközpontnak köszönhetően kellemes volt az idő, a székek kényelmesek, ingyen wifi, üres, használható konnektorok. Csendes és tökéletes hely a munkához. A kiszolgálók figyelmesebbek, sőt kifejezetten kedvesek, csak kérnem kellett, és a kávét kihozták az asztalomhoz. Nem emlékszem már, mit ittam, valami időszakos specialitást. Az ízében most sem csalódtam, kétszer is rendeltem belőle, mire befejeztem a gépelést.

Később babakocsival is szívesen jártam oda, igaz, a helyiség szűköcske volt, de mindig akadt olyan asztal, ahová oda tudtam tolni a gyerekkel együtt. Mostanra ez a gond nem szokott fennállni, hiszen már hordozó eszközökre nincs szükségünk, sétálunk, vagy motorozunk leginkább.

A mai nap folyamán a bevásárlóközpontból kiköltöztek a Corvin-sétányra, mostantól ott keressétek!

Legutóbb az Alléeban volt egy szabad félóránk. A gyerekem a nagyapjával szaladgált, míg én inkább leültem kávézni. A bejáratnál, a mozgólépcső mögött található a Costa. Kicsit féltem, hogy az állandóan nyitódó-csukódó bejárati ajtó miatt huzatos lesz a hely, de ott már egyáltalán nem érződik a kinti levegőmozgás.

A kávézó berendezése a franchise-nak megfelelően letisztult és szinte ugyanolyan, mint bárhol máshol: meleg fénnyel világítják meg a helyet, ahol a rézvörös és a barna árnyalatai uralkodnak, a fotelek, székek kényelmesek, az üvegpultban finomabbnál finomabb sütemények. Ezekről nem igazán tudok írni. Ugyan mindig megcsodálom őket, de sosem veszek belőlük. Amíg egy nagy adag kávéra simán kiadok 1300 forintot is, a brownie-ért valahogy sajnálom azt az 5-600 forintot…

Az amerikai keksz már a kávéban is!

A Costa szeptember 10-én vezette be hazánkban az Oreo keksszel ízesített termékeiket. Három újdonságból választhatunk. Nálam ugyebár a kekszes sajttorta szóba sem jöhetett, ám bevallom őszintén, nagyon csábítóan nézett ki, a jeges cappuccinóhoz pedig hidegnek éreztem az időt. A latte viszont bármikor jöhet. Éppen promóciós ajánlat volt az üzlet előtt, amit apum vett észre, megkóstolta, így kaptam 10% kedvezményt. Sőt a kiszolgálás átlagon felüli volt. Kedvesek, segítőkészek, mosolygósak, közvetlenek voltak a pult mögött, s miután kisegítettem néhány apróval őket, ők maguk ajánlották fel, hogy az asztalhoz hozzák a rendelésem!

kávé wifi XI. kerület kávézólánc Budapest belföld
A nyál is összefutott a szánkban.
Fotó: Facebook

Nem igazán értem, miért ilyen felkapott az Oreo. Gondolom, jó a marketingje, illetve az sem lehet utolsó szempont, hogy amerikai. Nekem semmi újat nem hozott, mert én anno a Discon nőttem fel, annak is a kakaós változatán. Ha meg hű szeretnék maradni hazánkhoz, akkor a Pilóta keksz. Igaz, nem egyformák. Ezt találtam a hasonlóságukról: az amerikai változat vékonyabb, ropogósabb, nem annyira édes és utána mindenképpen inni kell.” Ezzel mondjuk, úgy vagyok, hogy mindenki döntse el magának.

kávé wifi XI. kerület kávézólánc Budapest belföld
Ugyan mivel szemezget? 

A tetején lévő kekszdarabkákról nem tudok mit írni, mert a fiam leette róla, de a tejeskávéban úszkálókról már inkább. Nagyon szépen kavarognak benne, amíg kevergeted, viszont ahogy abbamarad a kanál mozgása, az apró darabkák szépen leülepednek a pohár aljára, és ott maradnak, amíg meg nem iszod, vagy újra fel nem kevered az egészet. Külön édesítő nem kell hozzá, még így is inkább édesnek mondanám, a tej és a csoki nagyban elnyomja a kávé jellegzetes aromáját.

Babyccino

Ahogy fentebb olvashattátok, többször jártam már náluk babával, és mindenkinek csak ajánlani tudom! Kedvesek, figyelmesek velük, külön nekik ajánlják 220 forintért a Babacinot. Igaz, ez nem más, mint habos tej, amit elvileg máshol ingyen is kérhetsz. Mivel mi nem szoktunk szimpla tejet rendelni, így erről sincs személyes információm.

Baristának lenni jó!

Egyébiránt a Costa jó alapanyagból dolgozik. Kávéjuk Angliából érkezik, csak kétadagos szűrőt használnak, és külön odafigyelnek az aromaveszteségre. A dolgozói pedig a kezdeti csapattagból szép lassan, tudásukat és ügyességüket fejlesztve haladhatnak előre a ranglétrán, s juthatnak el a kávékészítésig. Baristáik közül Ferenczi Attila a Barcelonában megrendezett Barista of the Year 2015 európai döntőjén a harmadik helyezett lett. Innen is gratulálunk neki!

Kutyusosság?!

Ha találtál egy kutyust, nyugodtan térj be vele a Nyugati téri, vagy a Gozsdu udvari kávézójukba, ahol leolvassák az állat nyakába ültetett chipet!

 kávé wifi XI. kerület kávézólánc Budapest belföld

Összességében 4 pontos a hálózatlánc eme kávézója.

A kommentdobozt – most – átalakítottam a Discus rendszerére, mert a jobb oldali kérdésnél végül arra szavaztatok! Sajnos az eddigi hozzászólásaitok eltűntek, de nyugodtan írjatok, a postaládámban mindenképp megmaradnak az észrevételeitek. Amennyiben mégis más módszernek örülnétek, jelezzétek jobb oldalt! S az se aggódjon, akinek nincs Discus regisztrációja: lehet vendégként is hozzászólni. Szóval hajrá, osszátok meg velem a gondolataitokat!

COSTA COFFEE ALLEE

Cím: 1117 Budapest, Október 23. utca 8-10.

Tel.: +36 30 505 5401

Wifi: ingyenes

Nyitva tartás: a hét minden napján, még vasárnap is: 9:00- 2:00

Facebook:  https://www.facebook.com/CostaCoffeeHungary?fref=ts

                      https://www.facebook.com/pages/Costa-Coffee-Allee/123349331166764?fref=ts