Minden általánosítás és sztereotípia gyártás nélkül bátran állítom, én még nem találkoztam olyan kisgyerekkel, aki ne szerette volna az olaszok kedvencét, a pizzát! Az egyre válogatósabb fiam is imádja. Ha semmit sem hajlandó enni, legtöbbször csak kimondjuk, mint bűvösszót, és már csillan is fel a szeme. Ilyen téren olyan, mint a híres, csokiimádó Gombóc Artúr, akinek mindegy, hogy kerek-e a csokoládé, vagy szögletes, ét, esetleg tej, csak csoki legyen! A gyerekem is ilyen, teljesen mindegy neki, milyen a tészta feltétje. Legyen az paradicsomos, tejfölös, húsos, vegetáriánus, vagy éppen tenger gyümölcseivel szórt; bármilyen jöhet, csak erős ne legyen!

Legszívesebben a játszótéren szeretem bevetni ezt a varázsszót, hiszen egy kétévestől nem meglepő, hogy elfáradva sem hajlandó elhagyni a szórakozásának színterét. Ráadásul, én nem tudom felemelni, így az elindulásunk leghatékonyabb módszere a különböző cselekhez folyamodás. Ilyen a "menjünk s együnk egy pizzát" is.

 
kávé wifi pizza Budapest IX. kerület házhozszállítás
Fotó: Fabito.hu

Nem jöttem rá, hogy a FABITO 2002-es nyitásakor tudatában voltak-e azzal, hogy szemben egy pizzákat imádó gyereksereg játszik nap mint nap, de számunkra nem választhattak volna ennél optimálisabb helyet. Maga az étterem picike, a földszinten a pult előtt egyetlen kerek asztal, ott is leginkább a dolgozók pihennek a szabad perceikben, vagy a barátaik ülnek, viszont az emeleten hangulatos boxokat is kialakítottak, ahová szívesen telepszik le az ember hosszabb időre. Az utcára néző hatalmas ablakból lelátunk az út melletti, kis teraszukra, ahová jó idő esetén kényelmes székeket, fapadokat raknak ki. Ilyenkor van leginkább forgalmuk: a kinti asztalok, csapolt sörük és nyári akcióik különösképpen vonzzák az errefelé haladókat.

kávé wifi pizza Budapest IX. kerület házhozszállítás
Fotó: Macska János /Foursquare

Addig is szerettem idejárni, amíg nem szültem, mert a pizzák mellett még tésztákat is főznek – én meg mindig oda voltam a jó, házias sajtos-tejfölös spagettiért. Munkából jövet beugrottam egy adagért, amit otthon, filmnézés közben ettem meg. Az angol reggelis cikknél megkaptam, hogy madárbelű vagyok, amit igazság szerint nem is tagadok, emiatt mindenki maga döntse el, neki mekkorának számít egy adag. Ami engem illet, én akármilyen éhes is lehettem, valamennyit biztosan hagytam a végén.

A legenda szerint, az első pizzát a szicíliai Fabitóban sütötték…

Ugyan magát a szót időszámításunk után 997-ben már dokumentálták az olasz Gaeta városában, s az első modernkori lepény sütése inkább Nápolyhoz köthető, mégis jó reklámfogásnak tartom, hogy egy - kitalált - legendára építették a névválasztást, aminek köszönhetően még könnyebben elterjedhetett remek pizzatésztájuk híre.

Finom, ízletes alapot gyúrnak, amit helyben 22, 27 vagy 32 centiméteres méretben kérhetünk. Lehet tőlük telefonon és online rendelni, de akkor már csak a két nagyobbat szállítják házhoz. A vékony tészták tökéletesen szabályos kört formálnak.

A máshonnan is jól ismert pizzák mellett a lehető legkülönlegesebb igényeket is próbálják teljesíteni. Idén nyáron extra feltétként friss bazsalikomot, rukkolát és pepperonit lehetett pluszban rá kérni, amik eddig hiányoztak az étlapról. Személyes befutóm a Szőke nő kedvence fantázianévre hallgató tejfölös alapú tészta, amelyre még juhsajtot és fokhagymát tesznek. Amióta a gyermekemmel közösen eszek egyet, kolbászosat rendelek plusz kukoricával és erős paprikával. A fiamra való tekintettel az utóbbi csak az egyik felére kerül.

Átlag húsz percet kell rájuk várni. Kérés nélkül hoznak még hozzá egy kis üvegcsében  paradicsomszószt. Ne szimpla ketchupra számítsatok, hanem egyedi fűszerezésű, helyi specialitásra. Legalább egyszer mindenképp meg kell kóstolni!

Innivalónak az időjárásnak megfelelően az akciós ajánlataikból érdemes választani. Nyáron a különböző ízű helyi limonádékat ajánlom, míg télen felmelegít egy finom grog, rumos tea, vagy forralt bor. Gyerekeknek pedig van igazi habos kakaó, de ha az ízesített forró csokikat preferálják, akkor azt is lehet kérni.

Csak bátran a kisgyerekekkel!

A hely nincs külön gyerekbaráttá alakítva, nincs gyerekszék, pelenkázó, de az itt dolgozók olyan szeretettel foglalkoznak a kicsikkel, hogy öröm idejárni velük. Egyáltalán nem szólnak, ha a gyerekek hangosabbak, vagy esetleg olyat csinálnak, ami egyébként nem megszokott. Ahol tudnak, csak kedveskednek számukra. A fiam imádja a narancsot, ezért külön kis tányérban is kapott néhány szeletet a limonádéja mellé. Mivel ő még kevesebbet eszik, így hamarabb elunja magát, és könnyen unatkozni kezd. Ugyan kérésre, de készségesen bekapcsolták neki a falra akasztott tévét, és mesét kerestek neki, amit addig nézhetett, amíg mi is kényelmesen megebédeltünk.

kávé wifi pizza Budapest IX. kerület házhozszállítás
Csakhogy legyen saját kép is.

Ebéd után nem hiányozhat a megszokott cappuccino sem. A Mantaro márkájú kávé Dél-Amerika aromáját hozza el hozzánk. Kérhetnénk még sima vagy ízesített frappét is, de ahhoz már így októberben hidegnek érzem az időt. Majd nyáron mondjuk jegeskávé helyett! Addig is a meleg, krémes, tejhabos kávé. Itt sem tesznek semmit a tetejére, külön kell kérni, ha valamivel ízesíteni szeretnénk. Igen, én fahéjjal rendeltem

Ti milyen szempontok alapján választotok kedvenc éttermet?

Bevallom őszintén, nekem a Fabito a kedvenc pizzázóm. Nem utolsó sorban közel van hozzánk, bátran le tudom vinni a gyereket még egyedül is; emellett kedvesek, mosolygósak a dolgozók, a pizzájuk pedig tényleg finom. Árkategóriában ugyan nem a legolcsóbb, de még elviselhető. Egy 27 centis pizza ára 1.100 és 1.500 forint között mozog plusz a külön kért feltétek, amik 190 és 230 forint között vannak.

Mindent figyelembe véve, nekem 4 és fél *-os hely!

kávé wifi pizza Budapest IX. kerület házhozszállítás
Még egy saját kép a nyári akciókról.

Kíváncsian várom a ti véleményeiteket is a helyről. Sőt ötleteket is, hová érdemes beülni egy kétévessel. Ha többet szeretnétek tudni rólam, többet olvasni tőlem, kedveljétek Facebook oldalamat, vagy kövessetek a Twitteren. Jobb oldalt létrehoztam egy szavazást, most éppen a kommentelésre vonatkozik, de szeretném a későbbiekben is a ti igényeteknek megfelelően alakítani az oldalt, szóval várható még egyéb kérdés. Mondjuk az, hogy legyenek-e saját fotóim is?Bármilyen ötletet, észrevételt, kritikát szívesen fogadok. Megosztani pedig ér! ;) Köszönöm, hogy olvastok!

FABITO PIZZÉRIA

Cím: 1095 Budapest, Mester utca 15.

Tel: +36 1 215 5060

E-mail: fabitopizzeria@gmail.com

Wifi: van, bátran kérjétek a jelszót 

Nyitva tartás: H-Szo:  11:00 - 22:30

                                    V:  14:00 - 21:30

Facebook: https://www.facebook.com/Fabito-Pizz%C3%A9ria-111288688881970/

Web: http://fabito.hu/

Házhoz szállítás: igen a IX. kerületben és a közeli vonzáskörzetében (én már rendeltem a VIII. kerületi Elnök utcába is, és kihozták). Átlag 50-60 perc.