Az én kávésztorim játék kapcsán most fogadjátok az egyik résztvevő blog, az Élőben a nagyvilágból írójának, Gabriela kávéházi ajánlóját egyenest Katalóniából:

kávé kávéház pörkölő Barcelona külföld vendégposzt Katalónia

Ha jó kávét szeretnél inni Barcelonában, ahhoz elsősorban nyomoznod kell (vagy elolvasni ezt a bejegyzést). Bár kávét sok helyen szolgálnak fel a városban, a végeredmény általában rossz minőségű, túlpörkölt vagy túlságosan sok tejet tartalmazó lötty. Mint a többi európai nagyvárost, Barcelonát is elérte az ún. "harmadik hullám", azonban a tanulás útja hosszú és rögös. Mindazonáltal szinte tapintható az izgalom a levegőben, miközben a kávé jelenléte lassan átformálódik a városban.

Barcelona legjobb kávézói rejtőzködnek, hogy csak az igazán arra érdemes látogatók találják meg őket. Keresd őket csendes helyeken, szűk átjárókban, a turisták által kevésbé látogatott városrészekben. Olyan ez, mintha a helyi szakemberek örömüket lelnék abban, hogy a megfelelő kávéház felkutatása felérjen egy kalandos túrával. Ma négy kávéházat és egy pörkölőt mutatok be nektek, hogy ti is megismerjétek Barcelona legjobb kávélelőhelyeit.

 

Satan’s Coffee Corner

A Satan’s Coffee Corner egy huszonhét éves barista/vállalkozó, Marcus Bartolomé, agyszüleménye. A kávéházat 2012-ben hozta létre Marcus, bár ekkor ez még csak amolyan hole-in-the-wall hely volt egy ajándéküzlet egyik sarkában. Később a kávéház átköltözött egy kerékpár boltba (nem vicc). 2013. júniusában aztán Marcus álma végre valóra vált: a Satan’s Coffee Corner végre "saját lábra állt".

Belépve az ajtón Marcust a pult mögött találod, ahogy a La Marzocco FB70 kávéfőző gépével készíti a kávét, amelyről szándékosan eltávolították a védőüveget; megmutatva ezzel, hogy ami itt történik az nem ámítás.

Bartolomé tudása széleskörű. A kávébabok, amiket használ, a Right Side Coffee elnevezésű cégtől származnak. Ez a cég helyi pörkölőket alkalmaz, akik szorosan együttműködnek a Satan’s Coffee Corner-rel.

De térjünk ki arra, mi tis rendelhetsz itt. A választék hatalmas: legyen szó akár bármilyen presszókávéról, filteren átszűrt kávéról, AeroPress kávéról, hideg kávéról vagy kávé és sör keverékéről. Természetsen enni is tudunk: a szezonális menüt (reggeli és ebéd) úgy állítják össze, hogy az teljes összhangban legyen a kávékülönlegességekkel. Az italok és az ételek mellett független magazinok, El Puto Ken művész alkotásai és pozsgás növények közül válogathatunk; itt minden megvásárolható.

Marcos tervei nagyratörőek: a jövőben például egy whiskey bárt szeretne nyitni a Sátán kávézójának sarkában. ;)

Itt találod meg: Carrer de l'Arc de Sant Ramon del Call, 11, Barcelona.
Nyitva: Hétfőtől péntekig 8.00 – 18.00, Vasárnap: 10.00 – 18.00

Nømad Coffee Productions

Nømad Coffee Productions egy bájos, szinte rejtett sziget, amely az El Born negyedben található. A kávéház leginkáb egy oázisra hasonlít, nyugodt és kellemes. A barista, Jordi Mestre, a londoni Nude Espressoban tanulta ki a mesterséget, és nem mellesleg 2012-ben és 2013-ban is megnyerte a Nemzeti Barista Bajnokságot. Mestre úgy gondolja, hogy létesítménye inkább „kávé bemutatóterem“, mint kávéház. Itt nincsenek sütemények, nincs cukor. A hely lényege, hogy úgy tanulsz a kávéról, miközben élvezed azt.

A reggel folyamán a kávézó mindenkit szeretettel vár, akik kávét szeretnének kóstolni, délután azonban a hely egy kisebb iskolává változik át, ahol Kim Ossenblok, a Nømad társtulajdonosa és a Nemzeti Barista Bajnokság 2012-es harmadik helyezetje (aki mellesleg a legolvasotabb spanyol nyelvű kávé-blogot is vezeti) tágítja a fejeket.

A bárt, ahol a Dalla Corte DC Pro kávéfőzőgép elnököl, úgy tervezték meg, hogy a vendégek a gép mindkét oldalán otthonosan érezzék magukat, és kérdéseket tudjanak feltenni, miközben a reggeli kávéjuk készül.

A Nømad Coffee Productions azonban több ennél: pörkölőként, kávéval kapcsolatos vállalkozások tanácsadójaként és rendezvényszervezőként is működik.

Itt találod meg: Pasaje de Sert 12, 08003 Barcelona.
Nyitva: Hétfőtől péntekig 9.00 – 17.00 között.

Skye Coffee

A Skye Coffee egy ipari, multidiszciplináris, művészeti és design térben található, aminek elnevezése Espacio 88. A kávézó a Poble Nou-ban található; nevét a tulajdnosáról, a brit Skye Maunsell-ról kapta. Skye a kávéházban két szenvedélyét kapcsolta össze: a kávét és a veterán autókat. A kávét ugyanis egy gyönyörűen felújított 1972-es Citroën HY-ból szolgálják fel. A teherautó mellett a térben egy hatalmas, fából készült asztal és kanapék helyezkednek el. A kávéfőzőgép pedig egy La Marzocco Linea PB.

A Skye Coffee vonzza az egyre növekvő tömeget: találkozhatsz itt helyi üzletemberekkel, szomszédokkal és egyszerű kávérajongókkal. A süteményeket a helyi Pastelería Hofmann készíti, a válogatott organikus teákat a Whittard of Chelsea biztosítja be. A legtöbb kávét a már említett Right Side Coffee elnevezésű pörkölő adja, de Skye előszeretettem dolgozik együtt olyan nemzetközi pörkölőkkel, mint a Café Grumpy New York-ból vagy a Workshop Coffee Londonból. 

Itt találod meg: Carrer Pamplona 88, 08018 Barcelona, Spain.
Nyitva: Hétfőn és kedden 9.00 – 13.30 között. Szerdától péntekig 09.00 – 17.30 között.

Onna Coffee

Anahí Páez Costa Ricából származik, családja már régóta kávéval vállakozik. Az első kávéházát 17 évesen nyitotta odahaza, ami az ország első internet-kávézója volt. Évekkel később Spanyolországba költözött. Célja, hogy mind az országot, mint az EU-t ellássa a legmagasabb minőségű costa rica-i kávéval. Az Onna Coffee 2014. márciusában nyitott. Ez a hely nem csupán kávéház; pörkölő és zöld kávébabok áruháza is. Anahí a Dalla Corte DC Pro és a Hario v60 kávéfőző gépek mellett Aeropress-t és Chemex-et is használ.

Az itt használt kávébabok szigorúan Costa Rica-ból származnak. Anahí célja, hogy az emberekkel megismertesse az országban található összes térségből jövő kávéfajtákat. Mindemellett szeretné, ha kávézója olyan helyen lenne, ahol élénk eszmecsere folyik, mivel elmondása szerint Spanyolországban nem fordítanak megfelelő figyelmet eme italra. Ami az ételeket illeti: helybenkészített szendvicseket és édességeket kapni.

Itt találod meg: calle Santa Teresa 1, Barcelona.
Nyitva: Hétfőtől csütörtökig 08.00 – 20.00, Pénteken: 08.00 – 21.00, Szombaton: 09:00 -21.00, Vasárnap: 09.00 – 19.00

Right Side Coffee

A Right Side Coffee nem kávéház, hanem egy helyi pörkölő, amit mindenképpen meg kell említeni. A vállakozás 2012-ben indult Castelldefells-ben, ami kb. 20 perc vonattal Barcelonától. Ez a fiatal pörkölő minden, csak nem hagyományos. „Utáljuk a latte art-ot. De ne félj! Szeretünk provokálni, hogy a felszín mögé láss!“ – olvasható a honlapjukon. A filozófiájuk alapja a nyomon követhetőség, a tisztességes munka, az oktatás és a maximális íz. De elnézve a csapatot, ez nem is meglepő: Joaquin a pörkölő, és olyan nevekkel dolgozik együtt, mint Javier García Fúnez (háromszoros spanyol barista bajnok) és Lara, aki országos Aeropress bajnok. Az ő kávéjukat szolgálják fel a már említett Satan’s Coffee Corner-ben és a Skye Coffee-ban, de más helyeken is találkozhatunk a termékeikkel (például a Caravelle-ben).

Remélem, kedvet kaptatok egy kisebb barcelonai kiránduláshoz. Találkozzunk az egyik kávézóban! ;)

Addig is üdv!

Gabriela. Élőben a nagyvilágból.

Forrás itt.