Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacskaMég ebben a nagy kánikulában is üdítő érzés a mátrai hegyekben a szerpentínen motorozni, az erdőben sétálni, az ösvényeken túrázni, a kilátókat megmászni. Ha pedig a friss, hegyi levegőtől megéheztünk, irány Mátraszentlászló, ahol szlovák eredetű étkeket fogyaszthatunk.

 

Mi egy alvó gyerekkel tértünk be hozzájuk. A kellemes időnek köszönhetően a teraszon foglaltunk helyet. Maguk a tulajdonosok voltak a felszolgálók. Rögtön segítettek Zsombor fiamat lefektetni két, összetolt székre. Hiába égetett máshol a nap, a hatalmas fák árnyékában hűvösebb volt, mint azt elsőre gondoltuk, ezért kaptunk mindannyian egy-egy pokrócot, nehogy megfázzunk.

Agancsok társaságában

A hely olyan, mint egy kis vadászház. A falakon agancstrófeákat,  kiterített vaddisznóbőrt láthatunk, míg mellettük régies, tájjellegű tálalók állnak. Az ablakokban csipkefüggönyök szűrik meg a kintről beáradó napfényt. 25 éve nyitott, akkor még csak a bejárati helyiség volt, ahol most faboxokban ülhetünk, és a pult kapott helyett.

Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacska
A faborítású pult, mellette a konyhába vezető ajtó.

Ahogy telt az idő és folyamatosan nőtt a vendégkörük, úgy bővítették ki az épületet. A mostani kinézetük 15 éves munka eredménye. Igazi családi vállalkozás, még az otthonuk is itt van, az emeleten.

Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacska
Cserepes virágok az ablakokban.
Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacska
Agancstrófeák a falakon.
Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacska
A vaddisznóbőr sem hiányozhat, jobbra háttérben a terasz.
Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacska
Dísz-tálaló a sarokban.

Étlapon: szlovák és hazai ételek 

Mátraszentlászló régen szlovákok lakta település volt, így  a szomszédságból származó ételek is a gasztronómiájuk szerves része. A vadhús mellett ugyanúgy választhatunk burgonyából, juhtúróból, vagyis (tehén és juhgomolya keverékéből készült) brinzából készült főfogásokat is. Hiszen ezekben a falvakban ritkaság számba mentek a friss húsok. Csirkét is csak akkor vágtak, ha megbetegedett a jószág vagy a gazda. Juh viszont akadt szinte minden háznál. A személyes kedvencem a juhtúrós sztrapacska. Ahogy a szlovákok mondják: 

Reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos.

A visszatérő vendégek szerint itt a mátrai borzaskát kell mindenképp megkóstolni: tócsniban sült fűszeres hús, sajttal megszórva a tetején és rizzsel tálalva. 

Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacska
A hatalmas adag mátrai borzas 2.100 Ft.

Ottjártunkkor vadat szerettem volna enni, ezért Erdei tüzes húst rendeltem: ez is tócsniban göngyölt fűszeres, mitöbb csípős húsokat takar, megspékelve vaddisznópörkölttel és erős paprikával. Nekem sok volt, a negyede is elég lett volna, esetleg több pörkölt, kevesebb hús, ha már válogatós vagyok. 

Mátra tájjellegű étterem vadételek szlovák ételek sztrapacska
A mennyei tüzes 2.200 Ft.

Eldugva a Vöröskő lábánál

Nevét arról a közeli, vöröses kőzet alkotta Vöröskő-hegyről és kilátóról kapta, ahonnan szép idő esetén még a Tátra csúcsait is láthatjuk.  

Földrajzilag viszont nem a legfrekventáltabb helyre épült. Hiába van 2 perc autóútra a mátraszentistváni Síparktól (közigazgatásilag oda is tartozik); a forgalmas parádi elágazótól, ahonnan a népszerű helyek, mint Kékestető, Parádsasvár vagy Mátraháza közelíthetők meg, igencsak messzire esik (majd’ egy órára). Igaz, hogy elzártabb régióban található az étterem, nagyon sokan ismerik. Néhány útszéli tábla jelzi a létezésüket, de a vendégek többsége szájhagyomány útján értesül róluk, esetleg az internetet böngészve találják meg a honlapjukat.  Utóbbi esetben nyugodtan érdeklődhetünk telefonon, készséggel adnak mindenfajta információt az ételekkel, a hellyel és az elérhetőségükkel kapcsolatban!

Hitvallásuk, hogy ha a vendégekkel kedvesek, közvetlenek, tovább viszik hírüket és bővítik vendégkörüket.

VÖRÖSKŐ KISVENDÉGLŐ

Cím: 3235 Mátraszentimre, Kossuth Lajos utca 31.

Tel.: +36 37 376 767

Nyitva tartás: Az étterem egész évben nyitva. A nyári szezonban, június 15. és augusztus 20. között, minden nap várják a vendégeket, egyébként a hétfő és a kedd szünnap. Viszont csoportok, nagyobb társaságok jelentkezésekor külön kinyitnak a kedvükért.

Fizetési eszközök: Szép kártyát elfogadnak.

Web: http://www.vorosko-kisvendeglo.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Voroskoetterem/

Amennyiben tetszett az ajánló, kérlek, osszátok meg a barátaitoknak; ha ellátogattatok Ti is a Vöröskőbe, írjátok meg kommentben a saját véleményeteket is!