Még ebben a nagy kánikulában is üdítő érzés a mátrai hegyekben a szerpentínen motorozni, az erdőben sétálni, az ösvényeken túrázni, a kilátókat megmászni. Ha pedig a friss, hegyi levegőtől megéheztünk, irány Mátraszentlászló, ahol szlovák eredetű étkeket fogyaszthatunk.
Mi egy alvó gyerekkel tértünk be hozzájuk. A kellemes időnek köszönhetően a teraszon foglaltunk helyet. Maguk a tulajdonosok voltak a felszolgálók. Rögtön segítettek Zsombor fiamat lefektetni két, összetolt székre. Hiába égetett máshol a nap, a hatalmas fák árnyékában hűvösebb volt, mint azt elsőre gondoltuk, ezért kaptunk mindannyian egy-egy pokrócot, nehogy megfázzunk.
Agancsok társaságában
A hely olyan, mint egy kis vadászház. A falakon agancstrófeákat, kiterített vaddisznóbőrt láthatunk, míg mellettük régies, tájjellegű tálalók állnak. Az ablakokban csipkefüggönyök szűrik meg a kintről beáradó napfényt. 25 éve nyitott, akkor még csak a bejárati helyiség volt, ahol most faboxokban ülhetünk, és a pult kapott helyett.
Ahogy telt az idő és folyamatosan nőtt a vendégkörük, úgy bővítették ki az épületet. A mostani kinézetük 15 éves munka eredménye. Igazi családi vállalkozás, még az otthonuk is itt van, az emeleten.
Étlapon: szlovák és hazai ételek
Mátraszentlászló régen szlovákok lakta település volt, így a szomszédságból származó ételek is a gasztronómiájuk szerves része. A vadhús mellett ugyanúgy választhatunk burgonyából, juhtúróból, vagyis (tehén és juhgomolya keverékéből készült) brinzából készült főfogásokat is. Hiszen ezekben a falvakban ritkaság számba mentek a friss húsok. Csirkét is csak akkor vágtak, ha megbetegedett a jószág vagy a gazda. Juh viszont akadt szinte minden háznál. A személyes kedvencem a juhtúrós sztrapacska. Ahogy a szlovákok mondják:
Reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos.
A visszatérő vendégek szerint itt a mátrai borzaskát kell mindenképp megkóstolni: tócsniban sült fűszeres hús, sajttal megszórva a tetején és rizzsel tálalva.
Ottjártunkkor vadat szerettem volna enni, ezért Erdei tüzes húst rendeltem: ez is tócsniban göngyölt fűszeres, mitöbb csípős húsokat takar, megspékelve vaddisznópörkölttel és erős paprikával. Nekem sok volt, a negyede is elég lett volna, esetleg több pörkölt, kevesebb hús, ha már válogatós vagyok.
Eldugva a Vöröskő lábánál
Nevét arról a közeli, vöröses kőzet alkotta Vöröskő-hegyről és kilátóról kapta, ahonnan szép idő esetén még a Tátra csúcsait is láthatjuk.
Földrajzilag viszont nem a legfrekventáltabb helyre épült. Hiába van 2 perc autóútra a mátraszentistváni Síparktól (közigazgatásilag oda is tartozik); a forgalmas parádi elágazótól, ahonnan a népszerű helyek, mint Kékestető, Parádsasvár vagy Mátraháza közelíthetők meg, igencsak messzire esik (majd’ egy órára). Igaz, hogy elzártabb régióban található az étterem, nagyon sokan ismerik. Néhány útszéli tábla jelzi a létezésüket, de a vendégek többsége szájhagyomány útján értesül róluk, esetleg az internetet böngészve találják meg a honlapjukat. Utóbbi esetben nyugodtan érdeklődhetünk telefonon, készséggel adnak mindenfajta információt az ételekkel, a hellyel és az elérhetőségükkel kapcsolatban!
Hitvallásuk, hogy ha a vendégekkel kedvesek, közvetlenek, tovább viszik hírüket és bővítik vendégkörüket.
Cím: 3235 Mátraszentimre, Kossuth Lajos utca 31.
Tel.: +36 37 376 767
Nyitva tartás: Az étterem egész évben nyitva. A nyári szezonban, június 15. és augusztus 20. között, minden nap várják a vendégeket, egyébként a hétfő és a kedd szünnap. Viszont csoportok, nagyobb társaságok jelentkezésekor külön kinyitnak a kedvükért.
Fizetési eszközök: Szép kártyát elfogadnak.
Web: http://www.vorosko-kisvendeglo.hu
Facebook: https://www.facebook.com/Voroskoetterem/
Amennyiben tetszett az ajánló, kérlek, osszátok meg a barátaitoknak; ha ellátogattatok Ti is a Vöröskőbe, írjátok meg kommentben a saját véleményeteket is!