Az első madridi részben szó volt egy gourmet piacról, ahová a legtöbb turista ellátogat. A mai részben pedig a gyermeki énünk tör felszínre. Szóval a következő sorok, képek az édesszájúakat célozzák meg. Miért is? Na nézzük!

 

Bárhol jár az ember, érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat. Szegeden együnk halászlevet, Nápolyban pizzát, Párizsban croissant-t. Madridban a számos tapason kívül egy világhírű édességbe is beleharaptunk: a churróba. De előtte azért forró csokiba mártottuk!Madrid sütemény forrócsoki kávé külföld

Pásztorok eledele

A szóban forgó sütemény a hegyi pásztoroktól származik abból az időből, amikor még nem számíthattak a napi friss pékárukra. Hiszen, melyik pék vitette volna utánuk nap mint nap a sütőből előhúzott cipót, kenyeret? Ezért a nomád emberek kitaláltak egy olyan finom és tápláló süteményféleséget, amit a serpenyőjükben könnyedén kisüthettek nyílt lángon is. Eredetileg fahéjas cukorba forgatták, de mára már több változata is létezik. A mexikóiak, illetve azokon a vidékeken, ahol a mexikói konyha elterjedt, maradtak a fahéjas változatnál, míg Argentínában csokival, vagy vaníliával töltik meg a belsejét. Madridban a sima, kisütött édességet forrócsokiba, esetleg tejeskávéba mártogatják. Közkedvelt reggeli, de eszik még snacknek, vagy desszertnek is.

Hol kapható?
A város frekventált részein, mint a belváros, piacok és állomások környékei, számos úgynevezett churrería található, ahol erre a különleges fánkszerűségre specializálódtak. Emellett a kávézókban és a cukrászdákban sem ismeretlen sütemény.

Mégis mi hol együnk?

A Puerta del Sol mellett laktunk, ahol este 11 óráig vannak nyitva az üzletek. A turisták által kedvelt negyedben számos divatos márka is jelen van. Éppen emiatt, viccesen, mi is két franchise lánc egy-egy tagjába ültünk be, ahol finom chocolate con churros kapható.

Uvepan

Késő este, amikor nem akar az ember visszamenni a szállodai szobájába, de már az utcákat sem szeretné tovább róni, tértünk be egy süteményre az Uvepanba. A hatalmas üvegablakából kényelmes műbőr fotelek látszottak, amik vendégmarasztalóként csalogattak be minket. Bent jobban szétnézve már változott az enteriőr: a rusztikus, álkopottas faasztalok és –székek, a lelógó lámpabúrák, vintage hangulatot árasztottak, miközben a modern iónoszlopok és üvegfalak tágassá és szellősé tették a helyet.

Megérkezésünkkor az összes, szimpatikus asztal foglalt volt; csak a középső sor, a márványlapú asztalok, árválkodtak üresen. Leülve kissé kényelmetlenül éreztem magam: kirekesztett turistának – pedig jobban kedvelek elvegyülni a törzsvendégekkel.

Madrid sütemény forrócsoki kávé külföld

A hely inkább a látványra fókuszál, mint az ízekre. Vagy csak mi fogtunk ki kissé szárazabb és ízetlenebb falatokat. A látványpultok mögött minden finomság megtalálható, ami csak szem szájnak ingere: különböző kenyérfajták, bagelek, péksütemények, húsos piték, édes torták, sőt mi több krumplis tortilla is. Kávéjuk kifejezetten ízlett: egyszerre krémes és erős. A narancslevük frissen facsart, és ami mindenkit érdekel most: a churroja meleg és roppanó.Madrid sütemény forrócsoki kávé külföld

Las Farolas

Éppen egy fiatal promóciós hostess állt az üzlet előtt, hogy kóstoljuk meg a churros con chocolate-ot, amikor alapból kinéztük  a sütödét magunknak. Az esti órának megfelelően tömve volt a hely, még a pult előtti szakasznál is majszolták a churrót. Szétnézni sem volt lehetőségünk, viszont következő délelőtt már nyugodtabban elidőzhettünk.

Egyébiránt nem nagy helyről van szó. A pult rögtön az ajtó mellett van; nyáron az utca frontján is megnyitják egy fagylalttárolóval, így gyorsan és kényelmesen meglephetjük magunkat egy vagy több gombóc fagyival. A churrót természetszerűen helyben készítik, amibe bepillantást is nyerhetünk.

Madrid sütemény forrócsoki kávé külföld
Szerettem volna jobban megfigyelni a sütési folyamatot, de nem mertem hosszabb időt elidőzni a konyhaablakánál.

A hátsó helyiséget a fekete-fehér, teljes falat beborító fotók teszik hangulatossá, míg a berendezése inkább funkcionalista.

Madrid sütemény forrócsoki kávé külföld
Egy különlegesség: churróból készült kerékpár.

Élmények a churros con chocolate-ról

Életemben ekkor ettem először. Tudtam, hogy fánk, de a formája egyáltalán nem hasonlított rá. Belemártottam a magas kakaótartamú, kézműves csokiba, majd mielőtt lecsöppenhetett volna bekaptam. Forró volt, és szétroppant a harapásomtól. Kívül a tésztája ropogós, míg a belseje lágy. A kesernyés kakaótól pedig én magam elolvadtam.

Mennyei kalóriaadag, aminek képtelenség ellenállni! Szóval, ha Madridban jártok, mindenképp kóstoljátok meg!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kedveljétek az oldalt FacebookonGoogle+-on, vagy kövessétek a PinterestenFoursquaren. Ezeken kívül megtaláltok még a Twitteren és az Instagramon is.