Egyszer azt mondták rám, hogy kisgyermekes anyukaként otthonülő házisárkánnyá változtam. Ami ugye nem csoda, mert az első években megszokott, hogy az anyák élete leginkább a gyermekük körül forog. Legtöbbször még ki sem mozdulhatnak egymaguk: idejük legnagyobb részét otthon töltik bezárkózva a négy fal közé. Ilyenkor könnyen elszokhatnak a felnőtt társaságtól, elzombulhatnak a gyereknevelésben. Kevésbé figyelnek magukra, fáradtak és türelmetlenek lesznek.

Valóban csak ez az egy lehetőség van az anyák számára? Magányosan, közösségi élettől mentesen tengetni a napjaikat? Lipták Orsi, A HellóAnyu közösségi tér és ökokávézó megálmodója megmutatja, hogy egyáltalán nem!

 

Emberekre vágysz? Szeretnéd a gyerekedet biztos helyen tudni, míg kávézol, beszélgetsz, vagy éppen egy kreatív klubban vagy?

Mindezt megteheted Budapest belvárosában!

VII. kerület wifi kávé kézműves termékek természetes alapanyagok környezettudatos kávézó reggeli játszóház menü van szendvics belföld
Fotó: Vimola Dóra, www.fotodeko.hu / Facebook

A Király utcához éppen egy éve nyitott egy aprócska kávézó, ahol a legapróbb babáktól a gyermektelen felnőttekig mindenki jól érezheti magát. Az ajtóhoz érve találkozunk a hely egyetlen – még meg nem oldott – negatívumával: lépcső van, így a babakocsi betolása kissé nehézkes, na meg az én bejutásom is. A benti enteriőr már egy barátságos, gyermekbiztos és tágas tér: újrahasznosított, természetes alapanyagú bútorok, asztalkák, hatalmas játszómatrac és kényelmes ágyikó. Sőt a mosdó is tökéletesen felszerelt a különböző korosztályok számára: pelenkázó, bili, vécészűkítő, de még a kézmosóhoz fellépő is található benne.

Születésnapi ünnepség: február 6. délután

Játszóház - csecsemőktől iskoláskorúakig

Akármerre nézzünk legalább egy, de inkább több önfeledten játszó kisgyerek kerül a látóterünkbe. Hintalovaznak, autókkal, vonatokkal, építőkockákkal játszanak, birkóznak, de legfőképp szaladgálnak. Hátul egy eldugottabb sarokban a nagyobbak kényelmesen tanulhatnak, vagy mesét olvashatnak, míg a nyugalomra vágyó felnőttek a terhességgel és gyermekneveléssel kapcsolatos szakirodalmat böngészhetik.

VII. kerület wifi kávé kézműves termékek természetes alapanyagok környezettudatos kávézó reggeli játszóház menü van szendvics belföld
A fiam meglátta a hintalovat, és azon nyomban lecsapott rá.
Fotó: Facebook

Leginkább fából készült, természetbarát játékok vannak a kávézóban. Kezdetben maga Orsi, később pedig az idejáró anyukák hozták be az otthon már megunt darabokat. Természetesen a mindennapos használat során a játékok amortizálódnak, de a folyamatos pótlásoknak köszönhetően rendszeresen selejtezhetik őket. Amennyiben egyszerre a kelleténél több gyűlik össze, rászoruló családoknak adományoznak belőlük. A könyveknél is hasonló cserebere rendszer működik. Havonta egyszer pedig adok-kapok ruhapartit rendeznek, ahová a használt, jó állapotú ruháinkat hozhatjuk el.

Ökokávézóban Cofesa kávé!

A legszuperebb dolog mégis az, hogy amíg a  gyerekek lefoglalhatják magukat a játékokkal, egymással, mi anyák nyugodtan beszélgethetünk, kávézhatunk.  Cofesát szolgálnak fel, amely a spanyoloknál az egyik legnépszerűbb kávémárka, hazánkban viszont kevésbé elterjedt. Kézműves módszerekkel előállított, ízletes, 100 százalékban arabica kávé. A természetes életmódot előnyben részesítő kávéimádóknak van bio-gabonakávé, de kapható koffeinmentes változat is. A tejeskávét kedvelők tehéntej mellett zab- vagy rizstejjel is ihatják, amit már a kicsik is fogyaszthatnak.

VII. kerület wifi kávé kézműves termékek természetes alapanyagok környezettudatos kávézó reggeli játszóház menü van szendvics belföld
Timivel, a Cityblog írójával, minket is magával ragadott a hely játékos hangulata.

A nagy játék során megéheztek a gyerekek? Vagy mi, felnőttek? Finom, változatos, baba-mamabarát ételeket ehetünk a konyhájukról.

A napi menüjük levesből és főételből áll. Az egészséges, környezettudatos táplálkozás hívei. Vegetáriánus konyhának azért nem mondanám, mert például mi is sonkás melegszendvicset reggelizhettünk, illetve hetente egyszer pulyka, vagy csirke is szerepel az étlapon.

VII. kerület wifi kávé kézműves termékek természetes alapanyagok környezettudatos kávézó reggeli játszóház menü van szendvics belföld
A melegszendvicshez még balzsamecetes saláta is jár.

Mégis a babákra és a korai hozzátáplálásra való tekintettel glutén-, laktóz- és tojásmentesek az ételeik. A tejet gabona- és kókusztejszínnel helyettesítik. A felhasznált élelmiszereket termelői piacról szerzik be odafigyelve arra, hogy legfeljebb 50 km-es körzetből származzanak. Nem meglepő módon mindegyik alapanyag mindenfajta tartósítószer és színezékanyagtól mentes. Egyébiránt a hely szoptatáspárti!

A kulturális közösségi tér

Orsi fő célkitűzése az volt, hogy az idejáró anyák semmilyen körülmények között se legyenek hátrányban. Akár már két hetes babával is kimozdulhassanak, ha arra vágynak. Ezt szem előtt tartva különböző rendezvényeket, eseményeket, klubokat is biztosít a pihenés és feltöltődés mellé. A kávézói rész mellett három privátterem áll a programok rendelkezéseire. Lehetőség van jógázni, tangózni, kommunikációs coachingon részt venni, de tartanak baba-mamaprogramokat is: ilyen a ringató, vagy a hordozási, szoptatási tanácsadás. Ugyanakkor kiemelt hangsúlyt kap az anyák visszailleszkedése a munkavállalók sorába. Ingyenes, kiscsoportos előadásokon vehetünk rész, ahol az aktuális lehetőségeket ismertetik, sőt olyat is meghallgathatunk, ahol megtudhatjuk, hogyan lehet babák és kisgyerek mellett saját vállalkozásunk. Hogyha a karrierünk helyett, vagy mellett a szépségünkkel is törődnénk, a szépségnapokon kipróbálhatjuk, milyen ruha és alapsmink áll jól nekünk. A számos egyéb program mellett alternatív gyermekfelügyeletet is biztosítanak, ha szükséges.

VII. kerület wifi kávé kézműves termékek természetes alapanyagok környezettudatos kávézó reggeli játszóház menü van szendvics belföld

Lipták Orsinak valóban sikerült megvalósítania mindazt, amire egy kisgyermekes anyuka vágyik: egy olyan helyet hozott létre, ahol mind a gyerek, mind a szülő jól érezheti magát, kikapcsolódhat és feltöltődhet!
Csillagos ötös!

VII. kerület wifi kávé kézműves termékek természetes alapanyagok környezettudatos kávézó reggeli játszóház menü van szendvics belföld

HELLÓANYU!

Cím: 1077 Budapest, Csányi utca 7.

Tel.: +36 70 383 7211

E-mail: helloanyuteam@gmail.com

Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig 9:00 - 19:00,

                            Szombaton 10:00- 19:00

Wifi: ingyenes

Fizetési mód: készpénz

Facebook: https://www.facebook.com/Hell%C3%B3Anyu-180819375449493/?fref=ts

Az események figyelésére való feliratkozás: https://www.facebook.com/Hell%C3%B3Anyu-180819375449493/events

A HellóAnyu! támogatói: NCTA , NESsT, EMMI, Seed, MFB,
Eisberg, Erzséberváros Önkormányzata

Köszönet Fábián Tímeának, hogy elkísért a HellóAnyuba is!

Egy bögrét?